Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Uusi arvokisojen valintajärjestelmä huolettaa urheilijoita – "Aika sekavalta se kuulostaa ja laittaa urheilijat eriarvoiseen asemaan"

Tokion olympialaisten koventuneet kisarajat ja uusi rankingjärjestelmä saattavat urheilijoiden mukaan asettaa heidät epätasa-arvoiseen asemaan kisavalintoja ajatellen.

yleisurheilu
Reetta Hurske
Reetta Hurske keskiviikkona Suomen urheiluliiton tilaisuudessa. Jussi Nukari / Lehtikuva

Yleisurheilijat harjoittelevat jo täyttä päätä kesää kohti. Kesän huipentavat tänä vuonna vasta syyskuussa järjestettävät MM-kisat. Tämä vaikuttaa urheilijoiden kesän kisojen suunnitteluun, kun kuntohuippu täytyy ajoittaa eri tavalla kuin aiemmin.

Yleisurheilijoilta vaaditaan erityistä tarkkuutta ja keskittymistä kisasuunnittelussaan jatkossakin, kun arvokisojen valintajärjestelmä muuttuu. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuussa uudistetut yleisurheilun arvokisojen tuloskriteerit, jotka otetaan käyttöön vuoden 2020 kesäolympiakisoihin.

Uudet rajat ovat aiempaa kovemmat, ja IAAF onkin arvioinut, että noin puolet yleisurheilijoista valitaan tulosrajojen ja puolet rankingin perusteella.

Suurin osa suomalaisista taisteleekin paikastaan olympialaisiin uudessa rankingjärjestelmässä, jossa pisteytetään urheilijan tuloksen lisäksi kisan sijoitus ja kyseisen kisan ranking. Timanttiliigan kisasta saa huomattavasti enemmän pisteitä kuin esimerkiksi GP-sarjan kilpailusta.

Urheilijoita uuden järjestelmän tasa-arvoisuus huolestuttaa. Esimerkiksi Timanttiliigan kilpailuihin pääseminen ei ole kiinni pelkästä tuloksesta.

– Aika sekavalta se kuulostaa ja laittaa urheilijat eriarvoiseen asemaan, aitajuoksija Reetta Hurske kommentoi uutta systeemiä.

100 metrin aidoissa Tokion olympialaisten tulosraja on 12,84. Hurskeen ennätys on viime kesänä juostu 13,11. Hallissa Hurske sivusi 60 metrin aidoissa SE-tulosta 7,97. Hurskeen tavoite on alittaa olympialaisten tulosraja.

– Jos sinne lähdetään, niin tavoitteena on myös pärjätä niissä kisoissa. Ei sinne paljon huonommilla ajoilla kannata lähteä, Hurske toteaa.

"Pelkään, että tästä tulee manageripeliä"

Tasoaan nostaneelle kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelälle olympiaraja 14,32 tuskin tuottaa vaikeuksia. Viime kesänä Mäkelä hyppäsi ennätyksensä 14,31 ja talvella rikkoutui halli-SE 14,38. Mäkelä näkee uuden järjestelmän ongelmallisena.

– Olen sitä mieltä, että se ei ole paras mahdollinen ratkaisu. Haaste tulee siinä, että miten pääsee niihin oikeisiin kisoihin, Mäkelä pohtii.

– Pelkään, että tästä tulee manageripeliä. Täytyy pystyä vahtimaan, että oikeat urheilijat pääsevät kisoihin. Tasa-arvoisuus on tässä iso kysymysmerkki.

Managerin asema korostuu, kun esimerkiksi tavoitellaan pääsyä Timanttiliigan osakilpailuihin. Sinne ei pelkällä hyvällä tuloksella päästä. Myös maiden urheilijat, joissa kisoja järjestetään, ovat etulyöntiasemassa.

Hallikaudella vaivanneen jalkapöydän vamman selättänyt Ella Junnila aikoo jatkossakin lähteä siitä, että arvokisaraja on rikottava. Tuloksen 192 viime kaudella ponnistaneella Junnilalla uupuu Tokion tulosrajasta 4 senttiä.

– Ainakin se korostaa sitä, että pitää olla kyky puhua itsensä tiettyihin kisoihin. Maailmanhuiput pääsevät minne tahansa, mutta jos ei ole vielä huipulla, pitää olla kykyä myydä itsensä kisoihin, Junnila pohtii.

Hurske ja Junnila pohtivatkin kisasuunnittelun tärkeyttä jatkossa, ja sitä, että jatkossa täytyy tarkemmin miettiä, mihin kisoihin osallistuu.

– Tulevaisuuden kannalta pitää kyllä miettiä, missä kisoissa hyppää, kun se vaikuttaa pisteisiin, Junnila sanoo.

Olympialaisiin oikeuttavat tulosrajat tulee tehdä aikaisintaan toukokuussa 2019 ja viimeistään 29. kesäkuuta 2020. Poikkeuksena kävelyn, maratonin, 10 000 metrin juoksun, otteluiden ja viestien tulokset jo tämän vuoden alusta hyväksytään.

Lue myös:

IAAF julkisti Tokion olympialaisten yleisurheilun aiempaa tiukemmat tulosrajat – edes Lasse Virenin SE-tulos ei riittäisi 5000 metrillä

Tuliko yleisurheilun arvokisoihin pääsystä manageripeliä? Uudessa valintajärjestelmässä Timanttiliigan 82 metrin keihäskaari on Lapinlahden 90 metrin kiskaisu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat