Venäjän taiturimaiset yksilöt ovat ammattilaiskiekkoilijoita, mutta Karoliina Rantamäki tietää joukkueen ratkaisevan heikkouden: "Heillä ei riitä henkistä kanttia siihen yhtään"

Naisleijonat kohtaa toisessa MM-kisaottelussaan Espoossa Venäjän. 12 kautta Venäjällä pelannut Karoliina Rantamäki tietää joukkueen vahvuudet ja heikkoudet.

Maria Batalova, Olga Sosina, Ljudmila Beljakova ja Liana Ganejeva Pyeongchangin olympialaisissa. Kuva: AOP

Venäjä on panostanut naisten jääkiekkoon viime vuosina reippaasti. Se halusi menestyä etenkin vuonna 2014 pelatuissa Sotshin olympialaisissa, mutta vaikka Sotshista ei mitalia tullutkaan, on panostus jatkunut senkin jälkeen.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton rankingissa Venäjä on neljännellä sijalla, ja se on pystynyt kiusaamaan rankingkolmosena olevaa Suomea useaan otteeseen kansainvälisissä peleissä. Muun muassa kolme vuotta sitten Kamloopsissa ja kuusi vuotta sitten Ottawassa Venäjä voitti Suomen MM-kisojen pronssiottelussa. Nyt helmikuussa se kukisti Suomen EHT-turnausarjan loppuottelussa 3-2.

Venäjällä on panostettu myös sarjatoimintaan, ja tänä päivänä Zhenskaja-liigassa pelaa seitsemän ammattilaisjoukkuetta. SKIF Nizhni Novgorodin joukkueessa 12 kautta pelannut Karoliina Rantamäki on nähnyt sarjan ja venäläisen kiekkoilun kehityksen läheltä.

– Varsinkin kuusi joukkuetta on erittäin tasaisia ja olemme pelanneet tänä talvena paljon ristiin, Rantamäki sanoi.

– Ammattilaisuus mahdollistaa kehityksen. Suomessa monikin hyvä pelaaja joutuu miettimään, valitseeko työn vai kiekon. Jos ei ole maajoukkuepelaaja, niin usein sitä miettii, miksi pelaa. Se vie aikaa ja joskus jopa rahaa.

Tasainen liiga tuonut mielenkiintoa

Rantamäen SKIF sijoittui tällä kaudella pronssille, sillä runkosarjan selkeä ykkönen ja hallitseva mestari Agidel Ufa kukisti sen välierissä. Ufan sankariksi ratkaisupelissä nousi Venäjän maajoukkueen runkopelaaja Olga Sosina.

– Kaikki joukkueet ovat vahvistuneet ja se on tuonut uutta mielenkiintoa. Ennen ykkössijasta taisteli 2-3 joukkuetta, nyt liiga on tasaisempi, Sosina kertoi Yle Urheilulle.

Hän löytää liigasta myös parannettavaa.

– Liiga sallii vain kaksi ulkomaalaispelaajaa joukkuetta kohti. Mielestäni heitä pitäisi saada olla enemmän, sillä meillä on aina opittavaa eurooppalaisilta ja pohjoisamerikkalaisilta pelaajilta.

Materiaalitaso kasvanut ja parantunut

Rantamäen mielestä Suomessa on naiskiekossa paljon hyviä yksilöitä, mutta ei massaa. Kolmen kovan kentällisen kasaaminen seurajoukkueissa on haasteellista. Venäjällä tilanne on parantunut viime vuosina.

– Venäjällä alkaa olla joka joukkueessa kolme hyvää kenttää. Materiaalitaso on kasvanut.

Samaa mieltä on Sosinakin, jonka mukaan Venäjältä on tullut paljon hyviä nuoria pelaajia. Tällainen on esimerkiksi 20-vuotias Nina Pirogova, josta on tullut joukkueensa kärkipuolustajia.

– Naiskiekon taso Venäjällä nousee, Sosina vakuutti ja sanoi uskovansa, että Venäjä pystyy haastamaan jälleen Suomen MM-kisoissa.

Rantamäki odottaa, että näissä Espoon kotikisoissa Suomi yltää vähintään pronssiotteluun. Todennäköisesti vastaan asettuu Venäjä, vaikka myös Ruotsilla ja Sveitsillä on yllätysmahdollisuudet.

– Venäjällä on tosi taitava joukkue ja etenkin hyökkääjissä on taitavia yksilöitä, jotka pystyvät ratkaisuihin. Venäjän heikkoutena on kuitenkin maalivahdit, sillä joukkueella ei ole selkeää ykkösmaalivahtia, Rantamäki arvioi.

Henkisessä puolessa parannettavaa

Venäjä on muuttanut pelitapaansa kurinalaisempaan suuntaan, mutta menestys riippuu myös joukkueen henkisestä puolesta.

Rantamäen mukaan Venäjällä ei ole samanlaista itseluottamusta kuin esimerkiksi Suomen joukkueella.

– Jos Venäjän maalivahdilla on hyvä päivä, voi joukkue mennä pitkälle. He voivat pärjätä hyvin hyviä vastaan –voittaakin, jos kaikki sattuu kohdalleen, Rantamäki totesi.

– Mutta jos peli ei kulje, niin sitten ei tule mitään. Heillä ei riitä henkistä kanttia yhtään siihen, että he nousisivat pahasta ahdingosta.

Olga Sosinaa haastatteli Sari Sirkkiä-Jarva.

Naisten MM-kisat pelataan Espoossa 4.–14. huhtikuuta. Yle välittää kanavillaan Suomen ottelut ja ratkaisupelit. Venäjä-Suomi-ottelua voi seurata TV2:sta ja Yle Areenasta kello 15.40 alkaen sekä Yle Puheen Jääkiekkokierroksella kello 16.30 alkaen.

Lue myös: