1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. muodostelmaluistelu

Suomi taistelee kullasta muodostelmaluistelun MM-kisoissa kahden kokeneen joukkueen voimin – "Kotikisat ovat urheilijan unelma"

Muodostelmaluistelun MM-kisat kokoavat Helsinkiin 24 joukkuetta 20 maasta. MM-kullasta taistelee tosissaan kaksi suomalaisjoukkuetta.

Team Rockettes harjoituksissa ennen perjantaina alkavia MM-kisoja. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Muodostelmaluistelun MM-kisat järjestetään Suomessa kolmatta kertaa. Suomea edustaa kisoissa kivikova, yhteensä 21 MM-mitalia voittanut kaksikko. Taistelu MM-paikasta antoi esimakua tulevasta.

– Rockettes on täynnä ihan mielettömiä luistelijoita. Rockettes on aina ollut sellainen kaunis ilmestys jäällä. Todella kovia luistelijoita jokainen ja superhyvät ohjelmat. Tulee kova kisa, kuvaili kilpakumppaniaan Marigold IceUnityn Camilla Sundgren.

– Marigoldin luistelijat ovat todella taitavia, varmoja tekijöitä ja luistelevat tosi samannäköisesti. Unisono on heidän vahvuutensa ehdottomasti, Rockettesin Nona Vihma kehui.

Marigold sai jännittää MM-paikkaa viimeiseen asti. Lopulta kauden paras pistepotti pysyi joukkueella ja kisapaikka oli taskussa.

– Se on ollut vähän taistelua tällä kaudella koko ajan. Ollaan jouduttu varsinkin vapaaohjelmalla tekemään töitä päästäksemme kärjen tuntumaan, Marigoldin päävalmentaja Anu Oksanen kertoi.

– Voisin sanoa, että aika riehakkaat olivat tunnelmat pukukopissa, kun selvisi, että kotikisoissa ollaan puolustamassa mestaruutta.

Rockettes juhli kuukausi sitten Suomen mestaruutta seitsemän vuoden tauon jälkeen ja lunasti edustuspaikan MM-jäälle. Viime vuonna nuori ryhmä jäi ulos MM-kisoista, mutta tällä kaudella toivottua edistystä on tullut.

– Uskon, että tällä kaudella meidän yksi vahvuutemme on ollut se, että joukkue on tosi nöyrästi ja tunnollisesti tehnyt tekniset elementit. Elementit ovat koko ajan laadukkaasti parempia ja meillä on monipuolista tulkintaa, jonka joukkue pystyy tekemään luonnollisesti, niin että se lähtee tytöiltä sisältä itsestään, analysoi Rockettesin päävalmentaja Kaisa Arrateig.

Suomalainen ylituomari Mika Saarelainen on ainoa maailmassa, joka voi tuomaroida ylimmällä tasolla kaikkia taitoluistelulajeja. Hän kertoo Radio Suomen Päivässä kiinnostavia yksityiskohtia muodostelmaluistelun luonteesta.

Mielessä vuoden 2011 kultaiset muistot

MM-kotikisat ovat monen urheilijan toiveiden täyttymys. Suomessa kilpailtiin edellisen kerran vuonna 2011, ja silloin Rockettes juhli voitti MM-kultaa. Marigold täydensi suomalaisjuhlat hopeamitalilla.

– Me olemme käyttäneet muistojamme tietoisesti hyväksi. Olemme katsoneet videoita ja olemme ottaneet urheilijoita, jotka olivat silloin mukana, tähän työhön mukaan. Muistan sen yhtenä upeimpana hetkenä urallani. Oli hienoa, kun vanha jäähalli pauhasi ja koko Suomi oli meidän takanamme. Odotan, että pääsen elämään sen uudelleen, Arrateig tunnelmoi.

– Me kaikki olimme katsomassa kisoja vuonna 2011. Meidän sydämiimme jäi tunne, että vitsi, tuo täytyy kokea. Tuo on urheilijan uran huipennus, että koko halli huutaa ja kannustaa.

– Adrenaliinit vaan virtaavat, ja saa tehdä mahtavia ohjelmia. Se tunne, miten yleisökin tuntee ohjelmat. Kun tuon saisi uran aikana kokea niin muuta ei tarvitsisi, Sundgren kertoi.

Marigold Ice Unity. Kuva: AOP

Tekninen lyhytohjelma, taiteellinen vapaaohjelma

Muodostelmaluistelun sääntöjä muutettiin tällä kaudelle. Lyhytohjelma on nyt teknisesti vaikea ja vapaaohjelmaa vapautettiin taiteellisempaan suuntaan. Suomalaisten mietteet uudistuksesta ovat kaksijakoiset.

– Vapaaohjelmassa on nyt mahdollista todella paljon tehdä sitä vapaata koreografiaa myös niiden elementtien sisällä. Olen pitänyt siitä. Marigoldin vapaaohjelmassa nähdäänkin sellasia elementtejä, joita ei ole ennen jäällä nähty, kertoi Oksanen.

– Olen sitä mieltä, että vapaaohjelman vapauttamisessa mentiin aavistuksen liian pitkälle, olisin kaivannut vielä muutaman teknisen vaikeuden lisää ja toivon, että siihen suuntaan mennään takaisin. Lyhytohjelman teknisyys on aika kova, siinä on pakko onnistua jokaisessa elementissä eikä se anna yhtään anteeksi, jatkoi Arrateig.

Tavoitteena pitää MM-kulta kotimaassa

Marigold lähtee kotikisoihin hallitsevana maailmanmestarina. Joukkueella on vielä hyvässä muistissa kultajuhlat Tukholmassa vuosi sitten. Rockettes ei ole pystynyt kultavauhtiin edellisten kotikisojen jälkeen. Voitontahtoa löytyy siis molemmilta joukkueilta.

– Tavoitteena on MM-kullan uusiminen, ja siihen me olemme tehneet töitä koko kauden ajan. Nyt keskitymme siihen, että pystymme tekemään MM-jäällä rutiinisuoritukset ja samaan aikaan nauttimaan kuten viime vuonna MM-kisoissa, toivoi Sundgren.

– Pieni jännitys on tietenkin aina hyvästä, mutta me olemme pyrkineet valmistautumaan MM-kisaan, kuten muihinkin kilpailuihin. Vaikka siellä on vähän enemmän porukkaa niin me olemme jo aika monet kisajäät kolunneet. Varmasti ollaan valmiita tuomaan jäälle se ilo, mikä meillä on luisteluun, hymyili Vihma lopuksi.

Yle näyttää muodostelmaluistelun MM-kisat kanavillaan. Avajaisia voi seurata Areenassa perjantaina kello 15.55. Lähetys lyhytohjelmasta alkaa Areenassa kello 16.55 ja TV2:ssa kello 18.

Lue myös:

Marigold IceUnity muodostelmaluistelun MM-edustajaksi kotikisoihin – Team Unique jäi paikasta vain 0,77 pistettä

Rockettes piti kärkipaikkansa ja taituroi Suomen mestaruuteen seitsemän vuoden jälkeen – hallitseva maailmanmestari joutui taipumaan