Suora

  • Leluja ja lentopalloa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Lauri Markkanen summaa erikoisen NBA-kautensa – suomalaistähti turhautui loukkaantumisiin: ”Kausi on ollut henkisesti raskas”

Lauri Markkasen toinen kausi NBA:ssa alkoi kyynärpäävammalla ja päättyi epämääräiseen heikkoon oloon.

NBA
Lauri Markkanen tuulettaa.
Getty Images

NEW YORK. Aika on jättänyt jälkensä Pohjois-Amerikan kuuluisimman urheilupyhätön Madison Square Gardenin pelaajakäytävälle. Taulut areenan uumenissa kertovat, että näitä samoja käytäviä ovat astelleet kaikki urheilumaailman suurimmat tähdet Michael Jordanista Mohammed Aliin.

Lauri Markkanen joutuu kumartamaan astuessaan ulos Chicago Bullsin pukukopista. Hän keskustelee hetken chicagolaisjoukkuetta seuraavien toimittajien kanssa. Haastatteluja hänen ei enää tarvitsisi tämän kauden aikana antaa, koska hänet on asetettu loukkaantuneiden listalle.

Suomalaisnuorukaisen päällä on räätälillä valmistettu mittatilauspuku, jonka hän tilasi NBA:n varaustilaisuutta varten. Ero on silmiinpistävä, kun 213-senttisen Markkasen jälkeen pukukopin uumenista astelee joukkueen amerikkalaispelaajia.

Heidän ranteitaan komistavat kymmeniätuhansia euroja maksavat merkkikellot, ja korvissa kimaltelevat isot timanttikorut. Markkasen ranteessa on äidiltä neljä vuotta sitten lahjaksi saatu runsaan sadan euron arvoinen kello. Markkanen ei pröystäile, vaikka tilipussi antaisikin siihen mahdollisuuden.

New Yorkista Bullsin sekä Markkasen matka jatkuu Washingtoniin. Jyväskyläläinen matkustaa joukkueen mukana, vaikka hänen kautensa päättyi ennen aikojaan.

Olo on tällä hetkellä paljon parempi.

Lauri Markkanen

Markkanen tunsi olonsa väsyneeksi ottelussa Toronto Raptorsia vastaan maaliskuun lopussa. Samaan aikaan hänen sykkeensä oli poikkeuksellisen korkea. Bulls ei ottanut tilanteessa riskejä vaan ilmoitti välittömästi, että joukkueen tähtipelaaja huilaa kauden loppuun saakka.

Markkanen on rampannut lukuisissa testeissä, jossa on etsitty ongelman aiheuttajaa. Mitään ei kuitenkaan ole löytynyt.

– Olo on tällä hetkellä paljon parempi. Tutkimuksissa ei ole löytynyt yhtään mitään. Lisätutkimuksia tehdään edelleen, mutta muuten kaikkien asioiden pitäisi olla kunnossa, sanoo Markkanen Yle Urheilun haastattelussa.

Vaaleansiniseen Bullsin huppariin sonnustautunut Markkanen istuu washingtonilaisen huippuhotellin huoneessa. Markkanen toteaa, että juttutuokio Yle Urheilun kanssa on viimeistä edellinen haastattelu ennen kuukauden mittaista lomaa.

Kausi on jättänyt jälkensä 21-vuotiaaseen nuorukaiseen.

– Vähän turhautunut fiilis, koska kausi alkoi ja päättyi loukkaantumiseen. Kun pääsin pelaamaan joulukuussa, tavoitteena oli, etten olisi missannut ainuttakaan ottelua sen jälkeen, koska pystyn pelaamaan kipujen kanssa. Terveys on kuitenkin joka asiassa etusijalla.

Lauri Markkanen
AOP

”Tuollainen loukkaantuminen osuu kohdalle ehkä kerran miljoonasta”

Markkanen oli virittänyt itsensä huippuvireeseen ennen kauden alkua. Viestit Chicagon suunnalta kertoivat, että Markkanen oli harjoituksissa lähes mahdoton pysäytettävä.

Ikäviä uutisia oli kuitenkin luvassa. Harjoitusleirillä suomalaisjätin käsi vääntyi levypallotaistelussa ja edessä oli alustavien arvioiden mukaan 6-8 viikon sairausloma.

Se ei pitänyt lopulta paikkaansa, vaan Markkanen huilasi noin kolme kuukautta ja 23 peliä ennen paluutaan tositoimiin.

– Loukkaantuminen oli kauden raskain asia henkisesti ja fyysisesti. Kyynärpää vaivasi pitkään paluunkin jälkeen. Se olisi voinut olla myös paljon pahempi loukkaantuminen. Ihmiset eivät ehkä tajunneet, kuinka vaikea kyynärpäävamma voi olla, koska en pystynyt suoristamaan kättä.

– Olisin voinut istua vielä kuukauden penkillä, jos olisin odottanut, että kyynärpää olisi sataprosenttisessa kunnossa. Pelasin kipujen kanssa, joten pallotuntuman kanssa oli hiukan hakemista, koska käsi ei toiminut normaalisti. Se oli haastavaa. Tuollainen loukkaantuminen osuu omalle kohdalle ehkä kerran miljoonasta, kertaa Markkanen.

Markkanen hiljensi kytevän kapinan

Markkasen loukkaantuminen maksoi todennäköisesti myös Bullsin päävalmentajana kauden aloittaneen Fred Hoibergin työpaikan. Hoiberg oli luonut härkälauman hyökkäyksen nuoren suomalaisen ympärille, joten haasteet alkoivat Markkasen ollessa telakalla.

Vaikka Bulls pelasi ajoittain hyvin, nähtiin joukkueen sulavan päätösneljänneksellä useaan otteeseen. Yksi pallonmenetys tai heikko heitonvalinta maksoi Bullsille voiton.

Lopulta Hoiberg sai lähteä joulukuun alussa ja tilalle nostettiin ensimmäisenä apuvalmentajana toiminut Jim Boylen. Boylen otti Bullsin otteeseen nopeasti, mutta yksi väärä valinta oli tuhota hänet saman tien.

Bulls aloitti amerikkalaisvalmentajan alaisuudessa voitolla, mutta kuherruskuukausi päättyi nopeasti.

Joukkue esiintyi joulukuussa surkeasti, kun sillä oli kaksi peräkkäistä ottelua. Amerikkalaisvalmentaja ei katsonut asiaa läpi sormien, vaan ilmoitti pitävänsä harjoitukset seuraavana päivänä.

Osa pelaajista ei katsonut tulokaspäävalmentajan ratkaisua hyvällä. Normaalisti peräkkäisten pelien jälkeen, joukkueet saavat nauttia harvinaisesta vapaapäivästä, joita kauden aikana ei ole montaa tarjolla.

Laitoimme egot sivuun ja teimme yhdessä töitä.

Lauri Markkanen

Jotkut pelaajat halusivat boikotoida harjoituksia, koska he kokivat Boylenin toimivan väärin. Tuolloin Markkanen astui esiin ja selvitteli tulehtunutta tilannetta.

Markkanen ja kokenut Robin Lopez puhuivat kuitenkin joukkuetoverinsa ympäri.

– Kausi on ollut henkisesti raskas, koska loukkaannuin alussa ja heti perään tuli valmentajanvaihdos. Se vaati joukkueelta paljon. Silloin tarvitsimme johtajia, jotka kokosivat joukkueen yhteen. Olen ylpeä kaikista pelaajista ja valmentajista. Kaikki, jotka ovat tässä mukana tulevat joka päivä hyvällä asenteella treeneihin antamaan kaikkensa Bullsille.

– Tulokset eivät ehkä sitä kerro, mutta mielestäni tulimme paremmaksi joukkueeksi tuon tapahtuman jälkeen. Laitoimme egot sivuun ja teimme yhdessä töitä. Tästä tulee vielä hyvä juttu, kun saamme harjoitella yhdessä terveellä kokoonpanolla.

Lauri Markkanen
Getty Images

Supertähdet jäivät taakse helmikuussa

Vaikka Markkanen latoi ajoittain kovia lukemia taululle, kaipaa hän edelleen tasaisuutta otteisiinsa.

Helmikuussa Markkanen näytti mihin hän parhaimmillaan kykenee. Suomalainen tykitti yli 26 pistettä per peli. Lisäksi levypallosaldo saman kuun ajalta oli kovaa luettavaa. Markkasen käsiin tarttui runsaat 12 levypalloa huippukuukauden aikana.

Vain seitsemän pelaajaa koko liigassa teki enemmän pisteitä kuin Markkanen. Helmikuussa taakse pistesaldossa jäivät NBA-liigan supertähdet Celticsin Kyrie Irving (25,0,) Lakersin LeBron James (24,7) ja Warriorsin Stephen Curry (24,4).

– Se oli oikeastaan henkisen puolen juttu. Tammikuun lopussa tuli pari hyvää peliä ja sain aggressiivisuuden takaisin ja sitä kautta hommat menivät oikeaan suuntaan. Se kertoo taas siitä, kuinka koripallo on itseluottamuksesta kiinni. Haluan jatkossa pelata samalla tasolla koko kauden ajan, linjaa Markkanen.

Vaikutti siltä, että Boylenin alaisuudessa Markkanen tiesi paremmin, mitä häneltä kentällä halutaan. Esimerkiksi puolustuslevypallon napatessaan hän lähtee itse työntämään palloa ylöspäin. Vain ani harvat Markkasen kokoiset pelaajat pystyvät samaan.

Paljon on silti töitä edessä.

Lauri Markkanen

Tälläkin kaudella NBA-liigan supertähdet ylistivät Markkasen poikkeuksellisia kykyjä hyökkäyspäässä.

Kokemuksen karttuessa pelitilanteet tulevat hitaammin vastaan ja samalla Markkanen kokee, että hänellä on enemmän aikaa ja tilaa ratkaisuille hyökkäyksessä.

– Tulokasvuotena pääsin yllättämään vastustajia, koska ne eivät tienneet kuka olen. Nyt vapaita heittopaikkoja ei tullut juuri lainkaan, koska vastustajat tiesivät, mitä minulta pitää ottaa pois hyökkäyksessä. Minä ajattelen niin, että toinen vuosi on aina ensimmäistä kautta vaikeampi. Koen ainakin kehittyneeni siinä, kuinka osaan lukea puolustusta.

– Minulta yritetään aina ottaa heitto pois. Vastustajat haluavat minun ennemmin ajavan kohti koria. Omasta mielestäni kehityin myös siinä kauden aikana. Paljon on silti töitä edessä.

Lauri Markkanen pompottaa palloa.
Getty Images

”Uskon, että Lauri kasvoi henkisesti kauden aikana tosi paljon”

Päävalmentaja Boylen puhuu aamuharjoituksen jälkeen pelaajilleen Georgetown Hoyasin yliopistojoukkueen harjoitushallissa. Sen jälkeen hän pysähtyy juttelemaan muutama vuosi sitten NBA:n Hall of Fameen valitun 214-senttisen Patrick Ewingin kanssa, joka pelasi mittavan uran New York Knicksin paidassa.

Boylen harmittelee ensin sitä, ettei Markkanen pysty pelaamaan loppukauden aikana, mutta sen jälkeen hänen ilmeensä kirkastuu, kun Yle Urheilu kysyy kommenttia Lauri Markkasen toisen NBA-kauden peliesityksistä.

– Hänen kasvunsa pelaajana on ollut ilmeistä. Kun Lauri ottaa levypalloja, hän pelaa hyvin. Kun Lauri käsittelee palloa ja kuljettaa sen ylös, me pelaamme hyvin. Lauri tietää senkin.

– Uskon, että Lauri kasvoi henkisesti kauden aikana tosi paljon. Ensin hän loukkaantui, jonka jälkeen hän kuntoutti itseään ja palasi kentälle. Hänellä oli joitakin loistavia otteluita kauden aikana. Sen jälkeen hän putosi taas hetkeksi kuoppaan. Henkisellä puolella Laurilla on ollut paljon opeteltavaa, jatkaa Boylen.

”En ole kauteeni tyytyväinen”

Markkanen ottaa paremman asennon nojatuolissa, kun puhe kääntyy hänen kauden tilastoihinsa.

Vaikka kaikki ei mennyt kuin strömsössä, paransi Markkanen tilastolukemiaan selvästi tulokasvuodesta. Pistekeskiarvo nousi kolmella –18,7 pisteeseen ottelua kohti. Myös levypalloissa suunta oli ylöspäin. Suomalasien käsiin tarttui yhdeksän irtopalloa per peli, joka on 2,5 levypalloa enemmän kuin kaudella 2017–2018.

Härkälaumasta Markkasta ahkerammin heilutti vain 20 miljoonaa dollaria kaudessa ansaitseva pomppukone Zach Lavine (23,7)

Markkasen pistekeskiarvo oli toiseksi paras toista kauttaan taalaliigassa pelaavista. Suomalaista enemmän pisteitä on tykittänyt vain Utah Jazzia edustava Donovan Mitchell (23,4). Los Angeles Lakersia edustavalla Kyle Kuzmalla vastaavasti on tämän jutun kirjoitushetkellä sama keskiarvo kuin suomalaispelaajalla.

– Näyttäähän se paremmalta, kun on isommat numerot tilastorivillä, mutta ei siihen voi keskittyä. Kauden aikana oli paljon huonoja ja hyviä hetkiä. En ole kauteeni tyytyväinen, mutta onhan se parempi, että tilastot ovat paremmat kuin tulokasvuonna. Pystyn menemään vielä paljon eteenpäin.

Lauri Markkanen
Jonathan Daniel/Getty Images

Ensi kaudeksi Markkasen toiveissa on myös ehjä runkosarja. Tulokasvuodella 213-senttinen jätti kärsi selkäkrampeista, jotka pitivät hänet sivussa 14 ottelusta.

Markkanen teki viime kesänä paljon töitä vahvistaakseen keskivartaloa, eikä hän huilannut vastaavan vamman takia otteluakaan.

Kauden sotkenut kyynärpäävamma kutisti runkosarjan 52 ottelun mittaiseksi. Markkanen ei ole lainkaan huolissaan, vaikka hän on ollut loukkaantumisten takia sivussa kahden kauden aikana 44 pelistä.

– Nämä loukkaantumiset ovat olleet ihan yksittäistapauksia. Esimerkiksi meidän fyssarit, jotka ovat olleet seurassa kymmeniä vuosia, eivät olleet nähneet koskaan vastaava loukkaantumista. Se oli täysin sattumaa. Kyynärpäässä ei ollut ennen sitä mitään vikaa.

”Tappioihin ei koskaan totu”

Bullsin jälleenrakennusprojektin toinen kausi ei ollut kummoinen, mutta silti joukkue on ottanut askeleita oikeaan suuntaan. Erityisesti pelaajakaupassa Washingtonista hankittu Otto Porter jr. oli hyvä lisä joukkueeseen. Loistavana kaukoheittäjänä tunnettu Porter jr. tekee lisää tilaa suomalaiselle hyökkäyspäässä.

Vaikka Bulls on tälläkin kaudella hävinnyt valtaosan peleistään, ei kriittisten chicagolaistoimittajien mielipide joukkueen suomalaistähdestä ole muuttunut. Chicagolaisseuraa päivittäin seuraavat toimittajat ovat edelleen sitä mieltä, että Lauri Markkanen on Bullsin tulevaisuuden tärkein pelaaja, jonka ympärille tulevaisuus pitää rakentaa.

Markkanen uskoo Bullsin taistelevan pudotuspelipaikasta jo ensi kaudella, kun joukkueen nuoret avainpelaajat ovat vuoden kokeneempia.

Tällä kaudella Bulls on voittanut 22 peliä ja hävinnyt 57, kun runkosarjaa on kolme peliä jäljellä.

– Onhan se vaikeaa, koska tappioihin ei koskaan totu. Olen pyrkinyt pitämään leuan ylhäällä ja parantamaan omaa pelaamistani. Tappiot kasvattavat ja niistä pitää oppia. Ne tekevät minusta tulevaisuudessa paremman ja vahvemman pelaajan.

Päävalmentajalta yksinkertainen ohje kesäharjoitteluun

Päävalmentaja Boylen on seurannut Markkasen menoa taalaliigassa poikkeuksellisen läheltä molempina kausina. Boylen on viettänyt aikaa Suomessa EM-kotikisojen aikana syksyllä 2017 sekä viime kesänä Markkasen pelatessa Susijengin MM-karsintapelejä Tsekkiä ja Islantia vastaan.

Boylen on tyytyväinen jyväskyläisen kasvuun pelaajana kahden ensimmäisenä kauden aikana, mutta hän tietää Markkasen pystyvän vieläkin parempaan.

– Laurin pitää kehittää pallonkäsittelyä. Hänestä voisi tulla vieläkin tasaisempi heittäjä kolmen pisteen viivan takaa. Olemme puhuneet Laurin kanssa paljon korille ajamisesta oikealla kädellä, sanoo Boylen.

– Lauri on hiukan dominoivampi vasemmalla kädellä. Lauria on helpompi puolustaa, jos hän ajaa korille aina vasemmalla kädellä. Kun hän oppii ajamaan myös oikealla kädellä kohti koria, hän tuplaa mahdollisuutensa ja häntä on vaikeampi puolustaa, jatkaa Boylen.

Tämä on minulle jälleen iso kesä.

Lauri Markkanen

Seuraavaksi Markkanen pitää kuukauden tauon koripallosta, joka on pitkä aika nuorelle suomalaiselle. Sen jälkeen alkaa hurja harjoitusrääkki ensi kautta varten.

Seuraavat kuukaudet ovat jälleen tulevaisuuden kannalta merkittävät. Ensi kaudella Markkasen olisi jälleen otettava yksi askel lähemmäs supertähteyttä.

– Kesä on jo aika hyvin suunniteltu. Keskityn siihen, että pidän kropastani huolta. Myös kentällä tulee treenattua ihan normaalisti. Tämä on minulle jälleen iso kesä. Pitää henkisesti olla vahva ja kropan pitää olla kunnossa, että jaksan pelata ensi kaudella kaikki 82 ottelua ja siihen pudotuspelit päälle, valottaa Markkanen kesäohjelmaansa.

Markkanen on Boylenin kanssa samoilla linjoilla omista kehityksen kohteista.

– Olin lukioaikana parhaimmillani pallonkäsittelijänä, mutta menetin sitä hiukan yliopistossa, koska siellä isot pelaajat eivät saaneet kuljettaa palloa hyökkäykseen. Haluan saada siihen oman rytmini takaisin.

– Heittämistä pitää myös kehittää, ettei tulisi heikkoja päiviä, vaan tekemisen laatu olisi tasaisempaa. Kaikille tulee huonoja heittopäiviä, mutta haluaisin lisää jatkuvuutta heittämisen laatuun.

Nyt Markkasella on jälleen aikaa tehdä itsestään vieläkin parempi versio kolmannelle kaudella maailman parhaiden pelaajien joukossa. Sitä ennen on kuitenkin kesäloman aika.

– Ei ole mitään lomasuunnitelmia. Tulee varmasti oltua vain perheen parissa ja nautittua Suomen hienoista keleistä.

– En edes oikeastaan haluaisi pitää lainkaan taukoa harjoittelusta, mutta nyt pitää toimia fiksusti. Kyllä tähän väliin pitää pikkubreikki ottaa, toteaa Markkanen.

Lue myös:

Lauri Markkanen on sivussa loppukauden ajan – olisi halunnut pelata

Chicago Bullsin rakennusprojekti etenee — Markkanen vakuuttaa pystyvänsä pelaamaan paremmin: "Pitää vaan jaksaa painaa hommia"

Koko Chicago odottaa loukkaantumisesta toipuvaa Lauri Markkasta takaisin Bulls-paitaan – kertoo nyt ensimmäistä kertaa kuukausien piinastaan: ”Olin elämäni parhaassa kunnossa”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat