Suora

  • Suunnistuksen MM, viestit
  • Urheiluruutu
  • Koripallomaaottelu Liettua - Venäjä
  • Suunnistuksen MM, viestit
  • Urheiluruutu
  • Hampaanjäljet

Emma Laineen uralle on mahtunut paljon – tennisleiriltä 5-vuotiaana eräpalloon Venus Williamsia vastaan Roland Garrosilla

Emma Laine päättää komean uransa Fed Cupin kotiturnaukseen huhtikuussa.

tennis
Emma Laine.
Lehtikuva / Jussi Nukari

Emma Lainetta voi hyvin perustein pitää Suomen kaikkien aikojen parhaana naistennispelaajana. Ainakin numeroiden valossa näin on, sillä Laine oli parhaimillaan maailmanlistalla sijalla 50, mikä on kaikkien aikojen paras sijoitus suomalaisella naispelaajalla.

Perjantaina Laine, 33, kertoi tiedotustilaisuudessa, että hänen komea uransa päättyy parin viikon päästä Helsingin Talissa pelattavaan Fed Cup -turnaukseen.

– Olen mennyt viimeiset vuodet vuosi kerrallaan. Kun kuulin, että saamme vihdoin Fed Cupin Suomeen, ajattelin, että se on erittäin hyvä paikka lopettaa ura. Olen aina halunnut, että viimeinen turnaukseni on Suomessa. Haluan myös lopettaa urani omilla ehdoillani, hyvällä fiiliksellä ja terveenä, Laine kertoi.

Uran päättyessä Laineella on päällimmäisenä mielessä koko tenniksen parissa tehty matka, joka on antanut paljon. Se alkoi jo 28 vuotta sitten, kun hän meni 5-vuotiaana Lahdessa tennisleirille. Lahjakkuus ilmeni nopeasti. Junioreiden maailmanlistalla Laine oli parhaimmillaan kaksinpelissä neljäs ja nelinpelissä toinen.

Laineen kehitys jatkui nopeana. Ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruutensa hän voitti jo 14-vuotiaana. Ensimmäiset ammattilaisottelut olivat vuorossa 15-vuotiaana.

Uran paras vuosi oli 2006, jonka aikana hän täytti 20 vuotta. Sinä vuonna Laine saavutti aiemmin mainitun rankingin 50, jota hän pitää uransa parhaana saavutuksena. Samana vuonna Laine pelasi ehkä parhaan yksittäisen turnauksena, Indian Wellsin ison WTA-kisan, jossa hän eteni neljännelle kierrokselle.

Niin ikään vuonna 2006 Laine pelasi kaksi hyviin muistiin jäänyttä ottelua, Australian avoimissa Martina Hingisiä ja Ranskan avoimissa Venus Williamsia vastaan. Williamsia vastaan Laine johti 4–0 ja hänellä oli myös eräpallo omassa syötössään. Illan pimetessä Roland Garrosilla Williams kuitenkin voitti ottelun 7–6, 6–2.

– Ne ovat erityisiä otteluita, kun kohtaa top10-pelaajan Grand Slamien keskuskentällä. On ollut hienoa päästä heitä vastaan pelaamaan, Laine mietti.

Jo heti seuraavana vuonna 2007 Laineen uraa alkoivat varjostaa terveysongelmat, jotka pakottivat välillä pitämään taukoja tenniksestä. Aivan huipputasolla Laineen ura jäi lyhyeksi. Grand Slam -turnauksissa Laine pelasi vain vuosina 2005–2007 ja pääsi parhaimmillaan toiselle kierrokselle.

WTA-kiertueen alapuolella pelattavia ITF-turnauksia Laine voitti kaksinpelissä 11 ja nelinpelissä peräti 44. Viime aikoina Laine onkin keskittynyt nelinpeliin. Hän ei kuitenkaan ole jäänyt harmittelemaan vastoinkäymisiään.

– Ne kuuluvat urheiluun. Katson aina mieluummin eteenpäin. Opin niistäkin ajoista paljon.

Laineen ura huipentuu siis Fed Cupiin, jota pelataan vihdoin ensimmäistä kertaa Suomessa 15.–20. huhtikuuta. Otteluita pelataan viikon aikana ja Suomi tavoittelee nousua Eurooppa/Afrikan 2. ryhmään.

– Se on mahtava tapahtuma. Suomi-paita päällä pelaaminen on minulle kunnia-asia ja nyt saan tehdä sen ensimmäistä kertaa. Läheisiä on tulossa paljon katsomoon ja toivon, että ihmiset muutenkin löytävät paikalle, Laine sanoi.

Laine toimii Suomen joukkueessa pelaaja-kapteenina. Kapteenin tehtävien lisäksi hänet nähdään kentällä nelinpeleissä. Kaksinpelissä päävastuun kantavat nuoret, nousevat pelaajat Oona Orpana ja Anastasia Kulikova. Suomen tavoitteena on nousta ylöspäin ja Laineen mukaan tavoite on täysin realistinen. Vaikka läheskään Laineen tasoista pelaajaa ei ole hänen jälkeensä Suomesta vielä tullut, ainakin Orpanalla ja Kulikovalla on paljon potentiaalia.

– Suomen naistennis on mennyt paljon eteenpäin. Meillä on hyvä, nuori joukkue ja minä autan siinä kokemuksella, Laine sanoi.

Tennis pysyy isona osana Laineen elämää jatkossakin. Valmennustehtävät ovat olleet jo jonkin aikaa mukana kuvioissa ja ne jatkuvat. Maajoukkueen kapteenin tehtävien lisäksi Laine on mukana muun muassa Kulikovan valmennustiimissä ja oman seuransa HVS-Tenniksen kapteenina.

Lue myös:

Kommentti: Emma Laineen paras taso on monilta unohtunut

Emma Laine lopettaa tennisuransa, viimeiset pelit nähdään Helsingissä kotiyleisön edessä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat