Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Olympialaisiin tähtäävät jousiampujat keksivät luovan tavan treenata lumen keskellä – suomalaiset kärkkyvät lajissa maailman kärkeä

Metrinen hanki ei estä Antti Vikströmin ja Samuli Piipon treenaamista. Nuolet suhahtavat tauluihin hirsimökin ikkunasta.

jousiammunta
Samuli Piippo ja Antti Vikström 2019.
Oulun Jousiampujia edustavat Samuli Piippo ja Antti Vikström kuuluvat Suomen jousiampujien kärkikastiin. Kummankin tähtäin on nousevan auringon maassa, Tokion olympialaisissa 2020.Risto Degerman / Yle

Kunnianhimoinen treenaaminen vaatii joskus luovia ratkaisuja.

Oulussa nuolet suhahtelevat hankien ja nietosten yli, kun jousiampujat tähtäävät 70 metrin päässä oleviin tauluihin lämmitetyn hirsimökin ikkunoista.

– Tämä on ihan toimiva ratkaisu. Tuulen vaikutusta ei tässä vaiheessa voi ottaa huomioon, mutta pitkää matkaa pitää päästä ampumaan, sanoo Oulun Jousimiesten Samuli Piippo.

Hietasaaren lumiset maisemat ovat talven mittaan tulleet tutuiksi Piipon lisäksi myös toiselle Suomen huippuampujalle, oululaiselle Antti Vikströmille, jota loppusuoralla olevat lääketieteen opinnot ovat pitäneet Oulussa.

Arktiset olosuhteet eivät estä miehiä treenaamasta kohti puolentoista vuoden kuluttua käytäviä Tokion kesäolympialaisia.

Vuosien haave

26-vuotias Antti Vikström kertoo harrastaneensa jousiammuntaa jo kahdeksanvuotiaasta lähtien. Olympiarenkaat ovat välkkyneet mielessä erityisesti viime vuosina.

– Se on ollut tavoitteena ainakin jo kuuden vuoden ajan, mutta ehkä se on ollut haaveena jo pienemmästäkin lapsesta asti, Vikström kertoo.

39-vuotiaalla Samuli Piipolla aktiivinen urheilu-ura käynnistyi todenteolla vasta aikuisiällä. Laji oli it-suunnittelijalle tuttu jo opiskeluajoilta. Vuosien varrella harrastus kuitenkin ennätti hiipua, kunnes palo syttyi uudelleen työporukan virkistysillassa.

– Oma ammunta kehittyi aika nopeasti siihen tasoon, että pystyy maailmallakin kisaamaan, Piippo kertoo.

Antti Vikström ja Samuli Piippo Oulun Jousimiesten Hietasaaren jousiampumaradalla huhtikuussa 2019.
Antti Vikströmiä (vas.) valmentaa hänen isänsä Pentti Vikström, joka sijoittui Soulin olympialaisissa 1988 jousiammunnassa seitsemänneksi.Risto Degerman / Yle

Huippukunto vaatii säännöllistä treenaamista. Lähes päivittäisen ammuntatreenin lisäksi molempien harjoitusohjelmaan kuuluu yleistä lihaskunnon ylläpitoa, vaikkei jousiammunta olekaan voimalaji.

– Kisasuoritukset ovat todella pitkiä, joten jaksamista vaaditaan, mutta mitään maksimivoimasuoritusta tässä ei vaadita, Vikström kertoo.

– Keskittyminen on tärkeintä. Tekniikkalajihan se on. Oman kehon hallinta on tärkeää, Piippo sanoo.

Puolenkymmentä suomalaista voi tavoitella olympiapaikkaa

Kansainvälisessä vertailussa suomalaiset eivät hätistele terävintä huippua jousiammunnassa. Korealaisten hallitsemille jousiammunnan piikkipaikoille on vielä matkaa, mutta heti kovimman jousiammuntakärjen tuntumassa suomalaiset kärkkyvät.

Olympiapaikan saaminen on realistinen tavoite sekä henkilökohtaisissa sarjoissa että myös joukkueammunnassa.

Suomessa on puolenkymmentä kansainvälisen tason jousiampujaa, joilla arvioidaan olevan mahdollisuuksia kilpailla olympiakarsinnoissa. Vikströmin ja Piipon lisäksi Tokion olympialaisia pitävät tavoitteenaan ainakin Tampereen Jousiampujien Antti Tekoniemi ja Tero Pyylampi.

Naisten sarjassa Sherwoodin Iloisia Veikkoja edustava Taru Kuoppa on tällä hetkellä vahvimmilla. Hän sai kokemusta olympialaisista Samuli Piipon tapaan jo Rion vuoden 2016 kisoista.

Tuttu taistelupari kisoissa

Vaikka jousiammunta vaatii paljon henkilökohtaista treenaamista ja oman suorituksen hiomista, kovatasoinen treenikumppani on myös hyvä sparraaja.

Piippo ja Vikström ovat tuttu taistelupari myös kisakentillä. Joskus voitto on vain muutamasta millistä kiinni, kuten talvella käydyssä Kemin hallikisassa.

Jousiampujat Antti Vikström ja Amuli Piippo harjoittelevat Oulussa 2019.
Jousiammunta vaatii pitkän harjoittelukauden. Siksi pitkiä matkoja täytyy päästä ampumaan jo talvikaudella. Lyhyen matkan ammuntaa Oulussa voi harrastaa sisähallissa.Risto Degerman / Yle

Miehet ampuivat varsinaisessa kisassa saman tuloksen, ja uusinnassakin molemmat osuivat yhdeksikköön. Wikströmin nuoli oli kuitenkin hiukan lähempänä kymppiä, joten voitto meni hänelle.

– Samulin kanssa on tosi hienoa kilpailla, kun ollaan molemmat samantasoisia ampujia, Wikström sanoo.

Lue myös:

Jousimetsästäjälle jännitys on saalista tärkeämpää – Osoittaako nuoli syksyllä valkohäntäpeuraan?

Taulunuolet viinessä ja metsästyskortti taskussa – katso videolta, kuinka uusi jousiampumakoe suoritetaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat