Suora

  • Urheiluruutu

Kommentti: Emma Laineen paras taso on monilta unohtunut

Emma Laine oli parhaimmillaan maailman huippuluokan tennispelaaja. Se on monelta jo unohtunut, kirjoittaa Yle Urheilun Sakari Lund.

tennis
Emma Laine.
Lehtikuva / Jussi Nukari

Näin Emma Laineen ehkä ensimmäisen kerran Espoon WTA-turnauksessa elokuussa 2002. Silloin Suomessa nähtiin sellainenkin ihme kuin WTA-turnaus. Mukana oli maailman huippuja Arantxa Sanchez-Vicariota myöten.

Siitä turnauksesta ja Laineen ottelusta on jäänyt mieleen pieni yksityiskohta. Nuori 16-vuotias suomalainen lähetettiin pukuhuoneeseen ennen kuin ottelu oli edes alkanut. Ilmeisesti paidasta puuttui WTA:n logo tai jotain vastaavaa.

Silloin kaikki oli uutta ja outoa Laineelle. Siitä on tultu pitkä matka. Nyt hän on kaiken kokenut johtohahmo suomalaisessa naistenniksessä, Fed Cup -joukkueen kapteeni, joka kertoi perjantaina uransa päättymisestä.

Monelta on voinut jo unohtua, kuinka korkealla tasolla Laine pelasi parhaina vuosinaan. Niistä vuosista on jo aikaa ja Laineen terävin huippukausi jäi melko lyhyeksi. Ehdoton huippuvuosi oli 2006. Sen jälkeen terveyshuolet sotkivat pahasti Laineen uraa. Pelit ovat jatkuneet alemmalla tasolla ja viime vuosina pääasiassa nelinpelissä, mutta sitkeästi hän on jatkanut tähän asti.

Mutta ne huippuvuodet. Ne ajoittuvat vuoden 2006 ympärille, kun Laine oli noin parikymppinen. Hän nousi vuoden 2006 elokuussa maailmanlistalla sijalle 50. Se on sellainen saavutus, jota kannattaa arvostaa. Jarkko Nieminen oli toki korkeammalla, mutta muuten sen jälkeen ei kaksinpelissä ole ollut suomalaisia lähimaillakaan vastaavia sijoituksia. Lupaavia nuoria toki on tällä hetkellä, mutta on aivan eri asia todella kulkea se matka ja nousta huipulle.

Laine pelasi myös Grand Slam -turnauksissa Venus Williamsia ja Martina Hingisiä vastaan. Aika kaukaiselta tuntuu vastaava ajatus suomalaispelaajan kohdalla tällä hetkellä. Toivottavasti ei enää kauaa tunnu niin kaukaiselta.

Vuonna 2006 sekä Jarkko Nieminen että Emma Laine olivat parhaimmillaan. Silloin saattoi tuntua, että sellainen tilanne on normaali. Nykyisestä perspektiivistä saavutukset olivat todella kovia. Niemistä osataan Suomessa jo arvostaa, Laineen kohdalla se usein unohtuu.

Lue myös:

Emma Laineen uralle on mahtunut paljon – tennisleiriltä 5-vuotiaana eräpalloon Venus Williamsia vastaan Roland Garrosilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat