Ensimmäinen sensaatio jäi 20 minuutin päähän – Naisleijonat lähtee hakemaan MM-kisojen avausvoittoa Venäjästä pystyssä päin: "Ryhmä on hyvässä tilassa"

Naisleijonat pyyhki perjantaina avausottelun pettymyksen mielestään. Venäjää lähdetään haastamaan aggressiivisesti.

Kuva: Tomi Hänninen

Suomen maajoukkue harppoi torstai-iltana kaukalosta pois päät painoksissa. Jokaisen pelaajan ilmeestä näki, että 2–6-tappio Yhdysvaltoja vastaan maistui todella kitkerältä, vaikka voitto hallitsevasta maailmanmestarista olisi ollut sensaatio.

Yhdysvallat osoitti tylyytensä päätöserässä, kun se iski viisi maalia Suomen reppuun.

– En osaa sanoa, mitä päätöserässä tapahtui. Vetää ihan sanattomaksi. Olimme kaksi erää pelissä hyvin kiinni. Sitten tuli musta hetki ja peli luisui käsistä, puolustaja Isa Rahunen kommentoi tuoreeltaan ottelun jälkeen Yle Urheilun haastattelussa.

Osa takaiskumaaleista tuli pelaajien henkilökohtaisista virheistä. Rahunen soimikin itseään rankasti tappion jälkeen.

– En pystynyt todellakaan antamaan joukkueelle sitä, mitä olisimme kaivanneet. Muutama ihan järkyttävä moka tuli. Ei ollut minun vahvaa peliäni. Tästä vain ylöspäin, parempaan pitää pystyä.

Isa Rahunen ei ollut tyytyväinen torstaiseen peliinsä. Kuva: Tomi Hänninen

Perjantaina jääharjoituksissa nähtiin tuttu hullutteleva, rempseä porukka, jolta irtosi harjoitusten jälkeen hymyjä.

Avauspelin jälkeisenä aamuna joukkue kävi videolta läpi Yhdysvallat-ottelun pala palalta. Päävalmentaja Pasi Mustonen nosti syiksi heikkoon päätöserään kiekonmenetykset ja liian kovan halun pysyä kiekossa.

– Halusimme pelata rohkeasti ja pitää kiekkoa, mutta toisella puoliskolla tuli niitä hetkiä, kun olisi pitänyt laittaa kiekkoa lasin kautta ulos. Emme osanneet vielä lukea sitä, milloin paineen alla pitäisi luopua kiekosta.

Henkisellä puolella ei kolissut

Monen Naisleijonien pelaajan puheissa on kevään aikana kuulunut unelma. Haave kaataa ensimmäistä kertaa Yhdysvallat tai Kanada pudotuspeleissä ja edetä finaaliin.

Torstaina Suomi pelasi kaksi erää aktiivisesti ja jopa aggressiivisesti, minkä tuloksena joukkue pääsi maalin johtoasemassa ensimmäiseen erään. Jymypaukku oli lähellä jo kisojen avauspäivänä.

Vaikka ensimmäinen superyllätys suli 20 minuutissa, ei joukkueen henkinen puoli siitä Mustosen ja pelaajien mukaan kärsinyt.

– Päätöserä ei kolissut. Todistimme muille, että pystymme haastamaan Yhdysvallat tosissamme. Sitä kautta haluamme ensimmäistä peliä mieluummin miettiä, Rahunen kommentoi.

– Ryhmä on hyvässä tilassa. Siitä ottelusta jäi hyvä, rohkea haastamisen maku. Opimme tästä, hiomme pelitapaa ja parannamme pykälä pykälältä, Mustonen sanoi.

Puolustaja Rosa Lindstedt kertoi, että päätöserään lähteminen tuntui jopa erikoiselta, kun taululla loisti Suomen 2–1-johto. Lindstedt korosti, että tulevissa otteluissa isoja maita vastaan täytyy jaksaa pelata vain todella yksinkertaisesti ja jaksaa jauhaa omaa peliä loppuun saakka.

He eivät ole ikinä olleet pelaamassa niitä 15–0-tappioon päättyneitä pelejä. He elävät tätä aikaa, kun pelaamme tasaisesti ja pystymme haastamaan. On hienoa, että siihen kulttuuriin tulee uusia pelaajia. Sitä yritämme viedä eteenpäin.

Rosa Lindstedt

Erityismaininnan konkaripuolustaja antoi MM-debytanteille Elisa Holopaiselle, Nelli Laitiselle ja Viivi Vainikalle, jotka pelasivat mainion ensimmäisen ottelun.

– He eivät ole ikinä olleet pelaamassa niitä 15–0-tappioon päättyneitä pelejä. He elävät tätä aikaa, kun pelaamme tasaisesti ja pystymme haastamaan. On hienoa, että siihen kulttuuriin tulee uusia pelaajia. Sitä yritämme viedä eteenpäin.

Henkilökohtaisesti Lindstedtistä oli hienoa nähdä, miten pitkään maajoukkueessa pelanneet kiekkoilijat ovat vuosien aikana kehittyneet.

– Siinä näkee myös oman työn tuloksen, kun ajattelee, mistä olemme lähteneet liikkeelle, ja että nyt pelaamme tasaväkisesti. Ihan oikeaan suuntaan on menty.

Puolustuspeli kuntoon lauantaille

MM-kisojen avausvoittoa Suomi metsästää jälleen lauantaina, kun vastaan asettuu Venäjä.

Itänaapuri aloitti oman kisaurakkansa vasta perjantaina niukalla 2–1-voitolla Sveitsistä. Aiemmin tällä kaudella Venäjä onnistui voittamaan Suomen EHT-turnauksessa.

Puolustuspelin onkin oltava lauantaina kunnossa, sillä Venäjällä on monia taitavia yksilöitä.

– Venäjä on todella vaarallinen sitten, kun se saa paikat. He käyttävät ne hyväksi. Isossa kaukalossa meidän pitää olla valmiina, he kääntävät peliä ja heittävät roikkuja meidän selkiemme taakse. Sitä kautta he saavat ylivoimahyökkäyksiä, hyökkääjä Susanna Tapani analysoi ja jatkoi:

– Kolmella pelaajalla emme voi mennä liian syvälle. Silloin ylivoimahyökkäyksiä tulee väkisinkin. Ne olivat virheitä, joita teimme Yhdysvaltoja vastaan. Ne asiat täytyy tehdä lauantaina paremmin.

Ykkösketjussa pelaava Susanna Tapani ei osallistunut jääharjoituksiin perjantaina. Lauantaina hänet kuitenkin nähdään jälleen kaukalossa. Kuva: Emil Hansson/AOP

Päävalmentaja Mustonen puolestaan kertoi, että Suomi lähtee tutulla reseptillä Venäjän kaatoon.

– Venäjää vastaan lähdemme tekemään aloitteita. Emme ota taka-askelia. Alkusarjassa ei tarvitse paljon miettiä, sillä kaikki menevät jatkoon. Kaasu pohjaan, haluamme pelata viihdyttävää ja hyvää kiekkoa, jossa pyrimme pelin hallintaan.

Suomi ei käy enää yhteisissä, ohjatuissa jääharjoituksissa ennen Venäjä-ottelua, vaan viimeinen yhteinen harjoitus pidettiin perjantaina. Mustonen kertoi, että perjantainen ottelu saattoi olla viimeinen johdettu harjoitus joukkueelle MM-kotikisojen aikana.

– Lataamme kaiken energian kisojen loppuun saakka pelkkään pelaamiseen.

Mustonen arvioi, että suuria muutoksia kokoonpanoon ei ole tulossa, vaan lauantaina nähtäneen suunnilleen samat kentät kuin Yhdysvaltoja vastaan.

Suomi kohtaa Venäjän kello 16 alkavassa ottelussa. Peli näytetään suorana TV2:ssa, lähetys Espoosta alkaa kello 15.40.

Lue myös: