Kumpi saa yleisurheilun teinisensaation riveihinsä, Australia vai Ranska?

Seiväshypyn lisäksi Sasha Zhoya on lahjakas pikajuoksija.

yleisurheilu
Sasha Zhoya lähikuvassa.
Sasha Zhoya.Getty Images

Australia ja Ranska ovat seiväshypyn uuden teinisensaation perässä. Eikä ihme, sillä vasta 16-vuotias Sasha Zhoya hämmästyttää lahjakkuudellaan.

Zhoya taivutti Australian yleisurheilumestaruuskisoissa Sydneyssä seipäällä tuloksen 556 ja voitti alle 20-vuotiaiden sarjan. Yksikään 16-vuotias poika ei ole yltänyt parempaan tulokseen, ei edes viime kesän Euroopan mestari, ruotsalainen seiväshyppyihme Armand Duplantis.

Seiväshypyn lisäksi Zhoya on lahjakas pikajuoksija. Hän kellotti vastatuuleen ikäluokkansa 110 metrin aidat aikaan 13,05 ja voitti 200 metrin juoksun aikaan 21,18.

– Zhoyan lahjakkuus on toisesta maailmasta. Nyt näyttää siltä, että hän voi saavuttaa ihan mitä tahansa, toteaa John Steffensen, Australian olympiahopeamitalisti vuoden 2004 Ateenan olympialaisten 4x400 metrin viestijoukkueesta.

Zhoyan seivästulos uupuu vain viisi senttiä ensi syksyn Dohan MM-kisojen tulosrajasta. Steffensen muistutti kuitenkin, että Zhoya on vasta juniori. Aikuisten sarjaan siirtyminen ei välttämättä ole suoraviivaista.

"Tunnen itseni australialaiseksi"

Zhoya on syntynyt Australian Perthissä ja asunut koko ikänsä Australiassa. Hänen äitinsä on kuitenkin ranskalainen, ja Zhoya voi joulukuun loppuun asti miettiä, haluaako edustaa Australiaa vain Ranskaa vuoden 2020 juniorien MM-kisoissa ja mahdollisesti jopa Tokion olympialaisissa.

– Yritän pitää pään kylmänä ja jättää ratkaisun myöhempään tänä vuonna. Tunnen itseni australialaiseksi, mutta katsotaan, mihin tämä kehittyy.

– Tilanne on nyt vähän stressaava. Yritän jättää asian hautumaan, mutta se pompahtaa mieleen joka 30:s sekunti, Zhoya kertoi Sydney Morning Herald -lehdelle.

Zhoya haluaa kehittyä yleisurheilun suurnimeksi ja pitää pikajuoksun ME-miestä Usain Boltia esikuvanaan.

– Kaikki eivät voi olla usainbolteja, mutta olen valmis tekemään rutkasti töitä ollakseni paras mahdollinen Sasha Zhoya.

Lue myös:

Uusi arvokisojen valintajärjestelmä huolettaa urheilijoita – "Aika sekavalta se kuulostaa ja laittaa urheilijat eriarvoiseen asemaan"

IAAF julkisti Tokion olympialaisten yleisurheilun aiempaa tiukemmat tulosrajat – edes Lasse Virenin SE-tulos ei riittäisi 5000 metrillä

Tuliko yleisurheilun arvokisoihin pääsystä manageripeliä? Uudessa valintajärjestelmässä Timanttiliigan 82 metrin keihäskaari on Lapinlahden 90 metrin kiskaisu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat