Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 17.7.
  • Yleisurheilun GP-sarja, Lapinlahti
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Nyrkkeilyn suomalaislegenda Olli Mäki on kuollut

Amatöörinä ja ammattilaisena EM-kultaa otellut Olli Mäki oli 82-vuotias.

nyrkkeily
 Olli Mäki ja nigerialainen Rafiu King iskevät yhteen.
Olli Mäki (oik) ja nigerialainen Rafiu King (vas).Lehtikuva

1950–70-lukujen huippunyrkkeilijä Olli Mäki (s. Kokkolassa 1936) on kuollut pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Mäki menehtyi kirkkonummelaisessa hoitokodissa lauantaina 82-vuotiaana. Mäen perhe tiedotti kuolemasta lauantaina.

“Kokkolan leipurina” kehässä tunnettu Mäki on ainoa suomalaisnyrkkeilijä, joka on voittanut Euroopan mestaruuden amatöörinä ja ammattilaisena. Mäki otteli useimmat ottelunsa kevyessä sarjassa.

Olympiatyylin nyrkkeilijänä Mäki saavutti neljä SM-kultaa, kaksi Pohjoismaiden mestaruutta, EM-hopeamitalin (Praha, 1957) ja Euroopan mestaruuden (Luzern, 1959). Hän siirtyi ammattilaiseksi vuonna 1960 ja haastoi saksalaisen Euroopan mestarin Conny Rudhofin vuonna 1964 Helsingissä. Mäki voitti ottelun pistein.

Mäki pääsi myös ensimmäisenä suomalaisnyrkkeilijänä ottelemaan ammattinyrkkeilyn maailmanmestaruudesta. Hän kohtasi yhdysvaltalaisen Davey Mooren vuonna 1962 Helsingin Olympiastadionilla ottelussa, jossa Moore puolusti höyhensarjan MM-titteliään. Ottelu oli Mäelle vasta 11 ammattilaisena. Suomalainen hävisi ottelun teknisellä tyrmäyksellä toisessa erässä.

Kaikkiaan Mäen ammattilaisrekordi käsittää 28 voittoa, 14 tappiota ja 8 ratkaisematonta. Amatöörinä hän iski 320 ottelua, joista vain 13 päättyi tappioon.

Mäki tunnettiin lempeänä miehenä, joka kehässäkin pyrki välttämään vastustajan liikaa satuttamista. Hänellä oli myös vankat periaatteet: Mäki olisi päässyt edustamaan Suomea Rooman olympialaisiin vuonna 1960, mutta Suomen urheilumaailmassa vaikutti tuolloin Työväen Urheiluliiton ja Suomen Valtakunnan Urheiluliiton välinen poliittinen vastakkainasettelu. Ehtona olympiapaikalle oli, että Mäen olisi täytynyt erota TUL:sta. Tähän nyrkkeilijä ei suostunut, ja edustuspaikka jäi haaveeksi.

Olli Mäki ja Amin Asikainen tutkimassa Olli Mäen Euroopanmestaruusmitalia Nyrkkeilijä-kirjan tiedotustilaisuudessa 29. marraskuuta 2006.
Olli Mäki ja Amin Asikainen tutkimassa Olli Mäen Euroopanmestaruusmitalia Nyrkkeilijä-kirjan tiedotustilaisuudessa 29. marraskuuta 2006. Lehtikuva

Mäen elämänsä tuli hiljattain tutuksi Juho Kuosmasen elokuvasta Hymyilevä mies. Elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2016. Nyrkkeilijälegendaa elokuvassa esitti näyttelijä Jarkko Lahti.

Mäellä ja Raija-vaimolla on kaksi lasta, Tiina ja Pekka. Pekka Mäki on nyrkkeilyvalmentaja, joka on myös järjestänyt useita ammattinyrkkeilyiltoja.

Katso Elävästä Arkistosta:

Katso tämän linkin kautta Mäen haastattelu vuodelta 1961 Elävästä Arkistosta.

Mäen ja Mooren kohtaaminen 1962 oli Pohjoismaiden ensimmäinen MM-nyrkkeilyottelu. "Musta nukuttaja" pudotti suomalaisen kanveesiin 2. erässä. Siirry Elävän Arkiston aihetta käsittelevään juttuun tästä linkistä.

Lue myös:

"Mestarit olivat silloin harvassa" – "Pyöveli" Järvinen arvostaa Olli Mäkeä ihmisenä ja esikuvana

Lähteet: Olli Mäen lähipiirin tiedote

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat