Katso Olli Mäen uran huippuhetkiä: suomalaislegenda vertasi nyrkkeilyä saunomiseen – "Nautin kehässä olemisesta, vaikka siellä joskus oli ahdastakin"

Lauantaina menehtyneen nyrkkeilylegendan Olli Mäen unelmat urheilijana toteutuivat täydellisesti. Katso kuvaa klikkaamalla Christer Sarlinin Mäen 60-vuotisjuhlien kunniaksi vuonna 1996 tekemä Urheiluruudun juttu.

nyrkkeily
Urheilujuttuja: Olli Mäki: ”Ei olympiamitalia voi syödä”
Urheilujuttuja: Olli Mäki: ”Ei olympiamitalia voi syödä”

Lauantaina 82-vuotiaana menehtynyt Olli Mäki on ainoa suomalaisnyrkkeilijä, joka on voittanut Euroopan mestaruuden amatöörinä ja ammattilaisena.

– Kyllä minä nautin kehässä olemisesta, vaikka siellä oli joskus ahdastakin. Se on vähän sama kuin saunaan meno, siellä on kovaa löylyä ja se vähän kipristelee, Mäki kuvasi Ylelle 60-vuotisjuhlahaastattelussaan vuonna 1996.

Olympialaisissa Mäki ei koskaan edustanut Suomea. Ennen vuoden 1960 Rooman olympialaisia jopa presidentti Urho Kekkonen vetosi olympiakomiteaan Mäen valinnan puolesta. Olympiaedustus olisi vaatinut eroa Työväen Urheiluliitosta, mitä Mäki ei halunnut tehdä.

– En ole katunut. Se oli omaa härkäpäisyyttäni. Jotkut ovat sanoneet, että nyt sinulla olisi olympiakultamitali. Mitä minä sillä tekisin, mihin sen panisin. Ei olympiamitalia voi syödä, Mäki sanoi.

Muissa nyrkkeilykehissä "Kokkolan leipuri" keräsi menestystä senkin edestä. Olympiatyylin nyrkkeilijänä Mäki voitti neljä SM-kultaa, kaksi Pohjoismaiden mestaruutta, EM-hopeaa ja Euroopan mestaruuden.

Ammattilaiseksi Mäki siirtyi vuonna 1960. Euroopan mestaruuden hän saavutti neljä vuotta myöhemmin Helsingissä kukistamalla saksalaisen Conny Rudhofin.

– Pikkupoikana kun menin nukkumaan, kuvittelin, että joskus ottelen ammattilaisena maailmalla. Kyllä se unelma on täydellisesti toteutunut, Mäki muisteli juhlahaastattelussaan.

Katso Elävästä Arkistosta:

Katso tämän linkin kautta Mäen haastattelu vuodelta 1961 Elävästä Arkistosta.

Mäen ja Mooren kohtaaminen 1962 oli Pohjoismaiden ensimmäinen MM-nyrkkeilyottelu. "Musta nukuttaja" pudotti suomalaisen kanveesiin 2. erässä. Siirry Elävän Arkiston aihetta käsittelevään juttuun tästä linkistä.

Lue myös:

"Mestarit olivat silloin harvassa" – "Pyöveli" Järvinen arvostaa Olli Mäkeä ihmisenä ja esikuvana

Nyrkkeilyn suomalaislegenda Olli Mäki on kuollut

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat