Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Amin Asikainen ylistää valmentajaansa Olli Mäkeä: "Olli oli kokonaispaketti, mikä teki hänestä kaikkien aikojen parhaan"

Lauantaina edesmennyt nyrkkeilijä Olli Mäki oli reilu ja lämmin, mutta tiukka valmentaja, muistelee Mäen alaisuudessa harjoitellut Amin Asikainen.

nyrkkeily
Amin Asikainen
Amin Asikainen (kuvassa) aloitti nyrkkeilyn 12-vuotiaana. Hänen ensimmäinen valmentajansa oli Olli Mäki.AOP

– Olihan Olli tavallaan kaiken perusta, nyrkkeilijä Amin Asikainen kertoo Yle Urheilulle, kun hän valottaa lauantaina menehtyneen nyrkkeilijälegenda Olli Mäen merkitystä omalla urallaan.

Mäki oli Asikaisen ensimmäinen valmentaja, kun nykyisin 43-vuotias kirkkonummelainen aloitti nyrkkeilyn 12-vuotiaana.

Ilman Mäen tukea sittemmin Euroopan mestariksi kruunattu Asikainen ei olisi omien sanojensa mukaan jatkanut nyrkkeilyä. Mäki tunnettiin luonteeltaan huolehtivaisena ja lempeänä. Hän esimerkiksi otti nuoria nyrkkeilijöitä siipiensä alle. Asikaisen lisäksi Mäki auttoi moninkertaista Suomen mestaria ja arvokisaedustajaa Joni Turusta.

– Olli otti meidät Turusen kanssa melkein kuin omat poikansa ja piti meistä huolta vapaa-ajallakin. Hän tarjosi meille töitä ja piti meitä aina mukana työreissuilla.

Mäki eli kurinalaista urheilijan elämää. Hän ei käyttänyt alkoholia eikä tupakoinut. Samanlaista asennetta hän valoi myös ympärilleen.

– Ollin terveet elämäntavat, urheiluun kannustaminen ja positiivinen ajattelu, ne antoivat ainakin minulle oikean suunnan elämään, Asikainen kertoo.

Nyrkkeilijälegendan tuki ei kuitenkaan ollut pelkästään henkistä. Asikainen muistaa, että nyrkkeilyharrastuksen alkaessa Mäki otti aina maksaakseen kirkkonummelaisen varusteet, ruoat ja hotellit. Myös seuran kuluja maksettiin Mäen yrityksen tuotoilla.

– Minulta on aina kysytty, että kuka on kaikkien aikojen paras suomalainen nyrkkeilijä ja minun mielestäni Olli on. Jotenkin se Ollin elämänasenne, sellainen positiivisuus ja reiluus olivat sellainen kokonaispaketti, mikä teki hänestä kaikkien aikojen parhaan suomalaisen nyrkkeilijän.

Reilu, mutta vaativa

Hymyilevänä miehenä tunnettu Mäki oli valmentajana tiukka. Hän vaati Asikaista käymään juoksulenkillä vähintään kolme kertaa viikossa, ja treenitkin aloitettiin Asikaisen sanojen mukaan "hirveillä puolen tunnin alkulämmittelyillä".

– Olli sanoi aina, että vaikka et kävisikään nyrkkeilysalilla, niin aina on tärkeää, että käyt juoksemassa. Tärkeää oli saada pohjat kuntoon ja juoksu oli kaiken a ja o.

Kun Asikainen voitti Euroopan mestaruuden ammattilaisena keskiraskaassa sarjassa vuonna 2006, oli Olli Mäki lentokentällä suojattiaan vastassa. Tilaisuus oli historiallinen, sillä tuolloin kohtasivat Suomen kaksi viimeisintä Euroopan mestaruutta saavuttanutta nyrkkeilijää. Tuo hetki oli monella tavalla Asikaiselle tunteikas.

– Kyllä se oli liikuttava hetki. Minulla tuli siinä tippa linssiin, kun Olli oli ensimmäinen, joka tuli halaamaan ja tajusin, mitä olen tehnyt. Se tuntui tosi liikuttavalta, Asikainen kertoo tärkeästä muistostaan.

Kirkkonummelaiselle tulee mieleen vielä yksi erityinen muisto. Se summaa mainiosti Mäen koko elämänasenteen.

– Mieleen tulevat ainakin ne Ollin sanat, jotka hän aina sanoi: Ikinä eivät ole asiat olleet niin huonosti, että viinapulloon tarttuu – sitten asiat menee päin peetä. Jos viinapulloon ei tartu, niin aina pärjää elämässä.

Lue myös:

Entinen huippunyrkkeilijä Joni Turunen muistelee ensimmäistä valmentajaansa lämmöllä: "Ihmeteltiin, että miten Olli ei hermostunut ikinä"

Katso Olli Mäen uran huippuhetkiä: suomalaislegenda vertasi nyrkkeilyä saunomiseen – "Nautin kehässä olemisesta, vaikka siellä joskus oli ahdastakin"

"Mestarit olivat silloin harvassa" – "Pyöveli" Järvinen arvostaa Olli Mäkeä ihmisenä ja esikuvana

Nyrkkeilyn suomalaislegenda Olli Mäki on kuollut

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat