Matti Heikkinen lähtee levollisin mielin viimeiseen kisastarttiinsa, sillä uudet ladut kutsuvat jo – "Elämä on jatkumo, töitä on vielä 40 vuotta tehtävänä"

Matti Heikkinen on kuulunut Suomen maajoukkueen parhaimmistoon yli 10 vuotta. Tänään hän starttaa uransa viimeiseen hiihtokilpailuun.

hiihto
Matti Heikkinen.
Matti Heikkinen.Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Kun Matti Heikkinen reilu vuosi sitten pääsi maaliin Pyeongchangin olympialaisten 50 kilometrin kisassa, oli hän päättänyt kertoa medialle, että hänen kilpauransa oli ohi. 25. sija ei ollut sitä, mitä hän halusi ja mihin hän oli tyytyväinen.

Toimittajien eteen päästyään Heikkinen päätti kuitenkin nukkua vielä yön yli ja hänen mielensä muuttui. Hän yrittäisi vielä kerran tehdä käänteen parempaan. Se oli onnistunut aikaisemminkin, miksei nytkin.

Reilu kuukausi sitten, maaliskuun 3. päivänä Heikkinen saapui Seefeldin MM-kisojen 50 kilometrin kisassa maaliin 11:ntenä. Hän oli onnistunut kääntämään heikosti menneen kautensa parempaan suuntaan, mutta silti hän tiesi, että se oli hänen viimeinen arvokisastarttinsa. Kärkisijojen ulkopuoliset sijat eivät antaneet Heikkiselle mitään.

Niinpä Heikkinen kertoi Ylen televisiohaastattelussa lopettavansa kilpauransa tähän kauteen ja lähti tämän jälkeen kävelemään haastattelualuetta eteenpäin. Hän irvisteli, pysähteli ja otti tukea polvistaan, ennen kuin joukkueen lääkäri ja tiedottaja taluttivat hänet lepäämään.

Heikkinen kasasi itseään pitkään, ennen kuin saapui kirjoittavien toimittajien eteen. Hän piti kiinni kaiteesta tärisevillä käsillään ja piti puhuessaan silmiään kiinni. Joukkueen lääkäri Maarit Valtonen yritti keskeyttää Heikkisen pariinkin otteeseen, mutta tämä oli päättänyt sanoa sanottavansa.

– Päätin, että en murene, mutta on tosi vaikeaa. Tämä ei ole katkeruutta eikä mitään. Tämä on ollut iso osa elämää, tämä viedään loppuun nyt, Heikkinen sanoi ääni täristen ja sanojaan hakien.

Matti Heikkinen
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kuukautta myöhemmin Matti Heikkinen seisoo hyvinvoivana Ylitornion Ainiovaaran stadionilla ja hymyilee levollisesti auringon kanssa kilpaa. Seefeldin kärsimykset ovat jääneet jo muistoihin. Heikkisen puhe on jälleen hyvin harkittua, kun hän muistelee Seefeldin aikaisia hetkiä.

– Siinä vaiheessa kun ilmoittaa, että ura loppuu, niin siinä alkaa uusi rooli. Siihen rooliin oppiminen on vielä osittain kesken, hän myönsi.

MM-kisojen jälkeen Heikkinen hiihti maailmancupin loppuun ja ehti sekä Falunissa että Kanadan kiertueella tavata paljon ihmisiä, joita hän halusi kiittää yhteistyöstä. Kotimaassa Äänekosken ja nyt Ylitornion SM-hiihdot ovat olleet hänelle tärkeitä tapahtumia.

– Kaikki ne kohtaamiset ja läsnäolot ovat helpottaneet paljon. Tässä alan olla aika hyvin sinut sen kanssa, että sunnuntaina kilpahiihto alkaa riittää.

Kilpauran lopettaminen on ollut Heikkiselle kahden vuoden projekti, jota hän on työstänyt. Viimeisen sysäyksen hän sai Seefeldin yhdistelmäkilpailussa, kun hän pystyi nousemaan vapaan hiihto-osuudella 12:nneksi. Se kertoi sen, että Heikkinen oli onnistunut tavoitteessaan.

– Se käänne tälle kaudelle realisoitui siihen, kun kunto saatiin parempaan suuntaan. Tuli sellainen hyvä, levollinen mieli, että nyt alkaa olla aika siirtyä syrjään.

Matti Heikkinen Seefeldin MM-kisojen viestiosuudella.
Matti Heikkinen Seefeldin MM-kisojen viestiosuudella.EPA

Matti Heikkinen on ehtinyt pitkän uransa aikana nähdä maastohiihdon ylä- ja alamäet. Hän kuului siihen ikäluokkaan, joka joutui vuoden 2001 dopingskandaalin jälkeen nostamaan lajinsa pohjalta huipulle. Helppoa se ei ollut, mutta Heikkisen kohdalla suurin kruunu tuli vuonna 2011, kun hän voitti hiihdon mekassa, Holmenkollenilla 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan maailmanmestaruuden.

– Saimme nostettua hiihdon sille tasolle, mille se Suomessa kuuluu. Aaltoliikettä on ollut, mutta missään vaiheessa ei ole annettu periksi ja tuloksiakin on tullut.

Nyt hänellä on edessään Ylitornion SM-kisoissa viimeinen kilpastartti 50 kilometrillä. Heikkinen toteaa, että hän on lähtenyt tähänkin kisaviikonloppuun hyvällä työmoraalilla, eikä hän ole miettinyt sitä, miltä tuntuu lähteä viimeiseen kilpailuun.

– Se on ihan sama miltä tuntuu, kun lähtee tuonne melkein tunturiin 50 kilometriä hiihtämään. Kyllä sen omissa nahoissaan tuntee, tuleeko kova reissu, hän naurahti.

– Fiilistellään sitten kisan jälkeen. Ei tässä ennakkotunnelmat paljon auta, kun väliaikalähdöllä viittäkymppiä hiihdetään.

Matti Heikkinen ylittää maaliviivan Seefeldin MM-kisojen 50 kilometrin kilpailussa.
Matti Heikkinen ylittää maaliviivan Seefeldin MM-kisojen 50 kilometrin kilpailussa.EPA

Seefeldin MM-kisoissa otsikoihin nousi hiihtojoukkueesta muutkin kuin urheilulliset asiat. Oli kommunikaatiokatkoksia ja tyytymättömyyttä moneenkin asiaan. Matti Heikkinen ei epäillyt sanoa painavan mielipiteensä asioista, kun hän muun muassa Huvudstadsbladetin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun)vaati nopeita muutoksia suomalaiseen hiihtoon ja vaihdoksia Hiihtoliitossa.

Kauden heikkoihin tuloksiin onkin jo reagoitu ja Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala ilmoitti alkuviikosta irtisanoutuvansa tehtävästä. Heikkinen reagoi tähän hyvin rauhallisesti:

– Hyvä, että muutokseen on ryhdytty.

Heikkinen on kantanut vastuuta hiihdon kehityksestä ja uskoo, että suomalainen hiihto löytää kyllä tiensä huipulle. Vaikka hän on itse ollut tärkeä palanen Suomen maajoukkueessa, ei hän epäile hetkeäkään, etteikö joukkueeseen löydy hänen monojensa täyttäjää.

– Nämä ovat fiksuja nuoria miehiä ja naisia, jotka kasvavat tässä joukkueessa.

Heikkisellä koittaa tämän päivän jälkeen uusi aika, kun hän ei ole enää kilpaurheilija. Todennäköisesti hän on seuraavalta titteliltään opiskelija, sillä hän jatkaa Jyväskylän kauppakorkeakoulussa opintojaan syksyllä, jos hän saa toukokuun loppuun mennessä opinto-oikeutensa takaisin.

– Minulla on nyt kaikin puolin hyvä, levollinen mieli jatkaa eteenpäin. Suomessa urheilijan ura on usein aika mustavalkoinen: se menee ja sitten se loppuu, Heikkinen sanoi hymyillen.

– Mutta asiathan jatkuvat, elämä on jatkumo. Minun urani jatkuu toisissa merkeissä. Töitä on vielä 40 vuotta tehtävänä. Enköhän minä jotain keksi.

Lähetys Ylitornion 50 kilometrin kilpailusta alkaa TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 12.50.

Lue myös:

Matti Heikkinen pisti kaiken peliin viestissä: "Ei tässä urheilijan eläköityminen kovin helpolla synny"

Matti Heikkisen kansainvälinen ura päättyi tyylikkäästi! Katso upeat juhlat, tunteikas haastattelu ja maajoukkuehiihtäjien hauska yllätys

Matti Heikkiselle uran viimeinen maailmancup-viikonloppu on suuri kiitoksen paikka: ”Tärkeää sulkea tiensä päähän tulevat asiat”

Matti Heikkinen
Matti Heikkinen murtui haastattelussa – kertoi uransa päättymisestä
Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat