Suora

  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu

NHL:n pudotuspelit alkavat ja suomalaisista yksi on ylitse muiden: Pekka Rinne on niin suosittu Nashvillessä, että fani tatuoi jopa maalivahdin nimikirjoituksen kehoonsa

Predatorsin fanit rakastavat suomalaismaalivahti Pekka Rinnettä, jonka odotetaan torjuvan kantrikaupungin kiekkojoukkueen Stanley Cupin mestaruuteen.

NHL
Pekka Rinne kiittää kotiyleisöä pelin jälkeen
Maalivahti Pekka Rinne on Nashvillen kotiyleisön suurimpia suosikkeja.Getty Images

NASHVILLE. Predatorsin peliareenan lähiympäristö on värjäytymässä keltaiseksi joukkueen kannattajista, vaikka pelin alkuun on vielä kolme tuntia. Nashville Predators on kantrikaupungin ykkösjuttu.

Aivan ydinkeskustassa, kuuluisan viihdekeskittymän Broadwayn vieressä sijaitsevan areenan ympäristössä on helppo havaita, kuka on kaupunkilaisten suosikkipelaaja. Hän on Pekka Rinne. Rinteen nimellä ja numerolla varustettuja pelipaitoja on liikkeellä selvästi eniten.

Predatorsin fanit ylistävät suomalaisvahdin pelitaitoja ja persoonaa.

– Koko Nashville rakastaa Pekkaa, hän on kuin oma poikamme. Se ei johdu vain hänen pelitaidoistaan. Pekka on upea ihminen. Mielestäni hän on kaikkien aikojen paras ammattilaisurheilija, hehkuttaa Tony Savage peliareenan ulkopuolella.

Pekka Rinteen fanit nostavat Pekka-kylttiä yleisön joukossa.
AOP

– Pekka Rinne on Predatorsin paras pelaaja, hän on todistanut sen. Kun Pekka on vireessä, meitä ei voita kukaan, riemuitsee Ivan Santa Maria, jolla on Rinteen nimikirjoitus tatuoituna pohkeessa.

– Pekka tanssii vaikka päällään, jos hänen tarvitsee torjua. Hän on meidän tärkein pelaajamme, intoilee Katie Steagal.

Nashvillessä on ikuinen vappu

Olut virtaa ja mukaansatempaava kantrimusiikki soi joka puolella. Kevät on Nashvillessä pitkällä. Lämpöä on yli hellerajan. Baarien ikkunat ovat auki kadulle ja bändit ovat soittaneet amerikkalaisille tuttuja rytmejä jo useita tunteja. Tuntuu siltä, ettei Broadway nuku koskaan.

Traktorit ovat ajaneet pääkadulla aamusta lähtien sovittua reittiä. Traktorin kärryillä tanssivat ihmiset pitävät hauskaa kantrirytmien tahdissa. Meno näyttää villille. Suomalaisen silmin vaikuttaa siltä, että käynnissä on ikuinen vappu.

Predators-faneja Nashville kotiareenan edustalla ennen kevään 2017 kuudetta finaalia.
Keväällä 2017 Predators pelasi finaaleissa. AOP

Elämä keskustan ulkopuolella on rauhallisempaa. Predatorsin suurin tähti, 36-vuotias Pekka Rinne, avasi saluunan ovet Nashvillessä ensimmäisen kerran kaudella 2005-2006. Sen jälkeen hän on kutsunut Tennesseen osavaltiossa sijaitsevaa musiikkiteollisuuden keskittymää kodikseen.

– Parasta Nashvillessä on kaupungin kompakti koko. Täällä on helppo asua, vaikka kaupunki on kasvanut tosi paljon. Täällä on edelleen kuitenkin sellaista pienen kaupungin fiilistä. Parasta täällä ovat myös ihmiset, juttelee Rinne Yle Urheilun haastattelussa Nashvillessä.

– En tiedä, kuuluuko se vain amerikkalaiseen kulttuuriin, mutta kaikki ovat tosi ystävällisiä ja välittäviä. Ihmiset vaikuttavat aidoilta, siksi olen viihtynyt täällä hyvin. Tästä on tullut minulle koti, koska olen asunut täällä jo pitkään. Aina, kun tänne tulee pelireissulta, niin on kotoisa fiilis.

"En ole juurikaan amerikkalaistunut"

Noin 700 000 asukkaan Nashville on Tennesseen osavaltion pääkaupunki ja vahvaa republikaanien sekä Donald Trumpin punaniskaista tukialuetta.

Kaupunkikuvaa värittävät isot avolava-autot sekä stetsoneita ja cowboybootseja myyvät kivijalkaliikkeet. Tästä ei kaupunki juuri amerikkalaisemmaksi voi muuttua.

Nashville on myös yksi nopeimmin kasvavista talousalueista Yhdysvalloissa. Se on helppo huomata, sillä joka puolella rakennetaan uutta.

Rinne on asunut Pohjois-Amerikassa lähes koko aikuisikänsä. Paljon on tapahtunut sen jälkeen, kun ujo suomalaispoika lähti tavoittelemaan NHL-unelmaansa 22-vuotiaana raakileena.

Pekka Rinne lähikuvassa.
AOP

– Aluksi koin kaikki jään ulkopuoliset asiat haasteeksi. Pelkästään laskujen maksaminen, asunnon hankkiminen ja puhelimen ostaminen tuntuivat tosi oudoilta, vaikka Suomessa ne olivat tuttuja asioita. Kun ne oli hoidettu, kaikki muukin alkoi loksahdella paikoilleen – myös pelihommat.

– Koen, että Nashville on minun kotini. Ajattelen kuitenkin niin, että peliuran jälkeen muutan Suomeen. Pidän itseäni edelleen supisuomalaisena. Mielestäni en ole kovin paljoa amerikkalaistunut.

Kotiyleisön suosikki

Predators goalie tonight! Number 35 Pekkaaaaaaaaa Rinneeeeee!

Pelaajaesittelyssä Bridgestone Areenalla Rinne saa ylivoimaisesti suurimmat suosionosoitukset.

Rinne on pitänyt paikkansa Predatorsin ykkösmaalivahtina jo 11 kauden ajan. NHL-uran kolme ensimmäistä kautta vierähtivät farmiseurassa Milwaukeessa. Kaudella 2008-2009 Rinne syrjäytti silloisen ykkösvahdin Dan Ellisin ja tähän päivään asti hän on kirjoittanut suomalaista jääkiekkohistoriaa.

Suomalaismaalivahdin vuosien aikana kantrikaupungin organisaatio on kasvanut NHL:n kestomenestyjäksi, jolta odotetaan joka vuosi paljon.

Rinteen uran alkuaikoina asiat eivät olleet vielä näin ruusuisesti.

– Silloin, kun tulin Nashvilleen, puhuttiin, että seura muuttaisi Kanadaan. Nyt ollaan tässä. Tämä on tunnettua jenkkifutisaluetta, mutta nykyisin jääkiekko ja Predators on Nashvillessä tosi iso asia, kertoo Rinne.

– Asiat ovat muuttuneet paljon, mutta niin on muuttunut myös koko kaupunki. Olen ollut onnekas, että olen saanut olla kaikki nämä vuodet täällä. On ollut hienoa kokea tämä muutos organisaatiossa ja koko kaupungissa.

Pekka Rinne
AOP

Kempeleen kumiukolta odotetaan jälleen ihmetekoja

Tunnelma ottelutapahtumissa on poikkeuksellinen. Yleisö elää villisti mukana ja meteli on valtaisa. Myös vastassa oleva joukkue Chicago Blackhawks saa osansa.

Ensin 17 000 kannattajaa juhlii villisti maalia, mutta sen jälkeen lähtevät liikkeelle rytmikkäät you suck -huudot (olet surkea).

Runkosarjan päätösottelussa Blackhawksia vastaan oli vielä paljon pelissä. Voitolla Predators voittaisi keskisen divisioonan toisen kerran peräkkäin. Ottelu alkaa surkeasti ja avauserässä Rinne joutuu kaivamaan kiekkoa kahdesti selkänsä takaa.

Tämän jälkeen Rinne laittoi luukut kiinni ja siivitti Predatorsin 5–2-voittoon. Samalla Nashville varmisti toisen kerran peräkkäin keskisen divisioonan mestaruuden.

– Olimme pitkään sarjataulukossa Winnipegin takana ja St. Louis hengitti myös niskaan. En olisi uskonut, että tulemme takaa ja menemme ohi. Olemme pelanneet nousujohteisesti. Meillä on kovat odotukset loppukaudesta.

– Tämä on pienen välietapin voitto. Saamme tällä konferenssin finaaliin saakka kotietu, joten kyllä tämä jotain merkitsee, fiilistelee Rinne.

Koko Nashville odottaa Kempeleen kumiukolta jälleen ihmetekoja, kun Predators kohtaa ensimmäisellä kierroksella Dallas Starsin. Niin kuin se on odottaa aina pudotuspelien alkaessa.

Viime vuonna Predators konttasi pudotuspeleissä pahasti ja kesäloma alkoi jo toisen kierroksen jälkeen. Se oli koko organisaatiolle valtaisa pettymys.

Predators on edelleen erittäin laadukas joukkue, joka pystyy jälleen taistelemaan Stanley cupista. Rinne uskoo, että joukkueesta löytyy tarvittavat ainekset menestykseen.

Kun Predators rynni kaksi vuotta sitten Stanley cupin loppuotteluun Pittsburgh Penguinsia vastaan, seisoi suomalaisvahti ajoittain päällään ehtiäkseen kiekon tielle. Rinne oli pudotuspeleissä jäätävässä torjuntavireessä aina loppuotteluun saakka.

Finaaleissa Rinne ei ollut aivan omalla tasollaan. Lopulta Penguins juhli Stanley Cupin mestaruutta – vielä ei ollut Rinteen, eikä Predatorsin vuoro.

– Vuonna 2017 olimme finaalissa, vaikka pääsimme viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin. Silloin ensimmäisestä kierroksesta lähtien asiat lähtivät rullaamaan oikeaan suuntaan. Meillä on pysynyt sama runko jo pitkään, joten uskon, että meidän kokemus ja nälkä, joka jäi finaalitappiosta auttaa meitä myös tänä keväänä, uskoo Rinne.

– Meillä on ollut vaihteleva vuosi. Olemme pelanneet välillä tosi hyvin ja sitten on ollut heikompia jaksoja. Emme ole näyttäneet vielä parastamme. Monen asian täytyy onnistua sataprosenttisesti, että voimme mennä ihan päätyyn saakka. NHL on täyttä hyviä joukkueita. Kilpailu Stanley Cupista on tosi kovaa.

Pekka Rinne poseeraa Vezina-palkinnon kanssa.
Pekka Rinne voitti viime kauden päätteeksi kolmantena suomalaisena NHL:n runkosarjan parhaalle maalivahdille jaettavan Vezina-palkinnon.LEHTIKUVA / Getty Images / AFP

"Vaihtaisin kaikki henkilökohtaiset palkinnot Stanley Cupiin"

On selvää, että Rinteellä on enää vain rajallinen aika Stanley Cupin voittamiseen. Lisäaikaa hän osti viime marraskuussa solmimalla kaksivuotisen jatkosopimuksen Nashvillen kanssa. Ura jatkuu siis ainakin vuoteen 2021 saakka.

Kempeleen kumiukoksi tituleerattu Rinne on saanut urallaan lukuisia tunnustuksia. Merkittävimmän palkinnon hän sai kaudella 2017-2018, kun hänet valittiin parhaalle maalivahdille annettavan Vezina Trophyn saajaksi.

Hän olisi valmis luopumaan kaikista palkinnoista, jos hän pääsisi kauden päätteeksi kannattelemaan Stanley Cup -pokaalia.

– Voittaminen merkitsee minulle jääkiekkoilijana kaikkea. Nyt voin jo sanoa, että olen onnekas, koska olen pelannut pitkän uran ja olen kokenut paljon hienoja asioita. Silti Stanley Cupin voittaminen on minun haave ja tavoite numero yksi, sanoo Rinne painokkaasti.

– Vaihtaisin kaikki henkilökohtaiset palkinnot saman tien Stanley Cupiin. Haaveilen siitä tosi paljon. Jos voittaisin Stanley Cupin, sen jälkeen voisin mielelläni lasketella auringonlaskuun jääkiekkoilijana, sanoo Rinne haastattelun lopuksi ja hymyilee leveästi.

Lue myös:

Lännen NHL-pudotuspeleissä on luvassa yllätyksiä – lue tästä peliennakot ensimmäiselle kierrokselle

Suosikit pitävät pintansa NHL:n itäisellä puoliskolla – lue peliennakot pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle

Patrik Laine pääsee vihdoin nollaamaan vaikean runkosarjan: "Tein kuitenkin kolmekymmentä maalia, ei sitäkään joka jätkä tee"

Jaoimme palkinnot NHL:n parhaille – Barkoville ainakin yksi pysti!

Helpottavia uutisia: Hirmutehot NHL:n runkosarjassa taituroinut Mikko Rantanen on toipumassa pelikuntoon pudotuspeleihin

Leijonille tulossa laiha NHL-saalis – suurimmat toiveet lepäävät Barkovissa ja Koskisessa

Rasmus Ristolainen kuvasi turhautumistaan: "Se on todella raskasta"

Historialliset pistekarkelot! Tässä ovat NHL-kauden parhaat suomalaiset

Nikita Kutsherovin pistesaalis mykistää – yli 20 suomalaista pääsi NHL-pudotuspeleihin

Suomalaiset juhlivat maaleilla NHL:n runkosarjan päätöskierroksella, Barkov teki seuraennätyksen – katso pudotuspeliparit täältä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat