Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JPN - ENG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SCO - ARG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Historialliset pistekarkelot! Tässä ovat NHL-kauden parhaat suomalaiset

Floridan Aleksander Barkov ja Carolinan Sebastian Aho olivat päättyneen NHL:n runkosarjan parhaat suomalaispelaajat.

NHL
Barkov Aho
Getty Images

WINNIPEG. Päättynyt NHL:n runkosarja oli suomalaisittain sanalla sanoen historiallinen. Vaikka kukaan ei yltänyt Jari Kurrin ja Teemu Selänteen huimille 80- ja 90-luvun tehoille, kotimaiset pelaajat jyräsivät maailman kovimmassa kiekkoliigassa uskomattomalla leveydellä.

Peräti kuusi suomalaispelaajaa ylsi kahteenkymmeneen maaliin. Myös viidenkymmenen pisteen rajan rikkoi peräti kuusi suomalaista. Tämän lisäksi peräti neljä pelaajaa ylitti 70 pisteen rajan.

Sitten oli vielä Pekka Rinteen ja Tuukka Raskin johdolla hyvin pääosin onnistuneet maalivahdit sekä Miro Heiskasen että Jesperi Kotkaniemen kaltaiset fantastiset tulokkaat. Suomalaisonnistujia löytyi siis joka puolelta.

Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä listasi kauden viisi parasta suomalaista.

Aleksander Barkov, Florida Panthers

Tehot: 82, 35+61=96, -3

Aleksander Barkov kuvassa
AOP

Vaikka Barkov oli hieman hapoilla armottoman kuorman kanssa Vincent Trochekin loukkaantumisen aikaan, niin olihan tamperelaispelaajan kausi silti kertakaikkisen huima kokonaisuus. Omat ennätyslukemat menivät uusiksi niin maalien, syöttöjen kuin pisteidenkin osalta – eikä tämä kerro vielä paljoakaan Barkovin kaudesta.

Barkov raatoi alivoimalla, Barkov uurasti ylivoimalla ja hakkasi siinä sivussa peräti 64 pistettä tasaviisikoin, yhdenneksitoista eniten NHL:ssä. Kaiken tämän ohella Tappara-kasvatti repi aloituksia lähes 54 prosentin tehoilla, tältäkin osin syntyi uudet henkilökohtaiset ennätyslukemat. Viisi voittomaalia, kaksi jatkoaikamaalia ja 31 tehopistettä ylivoimalla.

Sen lisäksi tilille kertyi sata kiekonriistoa, toiseksi eniten koko NHL:ssä. Ja mikä uskomattominta, Barkov riisti kiekkoja nimenomaan puhtaasti, sillä jäähyminuutteja Panthersin suomalaistähdelle kertyi vain kahdeksan kappaletta. Kahden minuutin jäähyjä Barkov itse sen sijaan hankki 34, viidenneksi eniten NHL:ssä.

Barkov pelasi 82 ottelun runkosarjan aikana kertaalleen kaksi, kertaalleen kolme ja kertaalleen neljä ottelua ilman pisteitä – muuten tamperelainen ei jäänyt koskaan kahdessa ottelussa peräkkäin tehoitta. Ja nyt puhutaan pelaajasta, joka pelasi kaikista hyökkääjistä toiseksi eniten kauden aikana. Barkovin suoritustaso on uskomaton.

Herrasmiespalkinto putoaa Barkoville kesällä, eikä parhaan puolustavan hyökkääjän palkintoonkaan montaa parempaa ehdokasta ole.

Sebastian Aho, Carolina Hurricanes

Tehot: 82, 30+53=83, +25

Sebastian Aho
Sebastian Aho Gregg Forwerck/NHLI via Getty Images

Aho pelasi Barkovin tavoin käsittämättömän upean kauden. Vaikka Aho tarpoi runkosarjan loppuun neljäntoista ottelun maalittoman jakson, kokonaisuus jää helposti plussan puolelle, etenkin, kun joukkue ylsi monien yllätykseksi pudotuspeleihin. Ja se on sanottava heti alkuun, että ilman Sebastian Ahoa Raleighissa ei todellakaan pelattaisi pudotuspelejä.

Aho toimii fantastisella tavalla Carolinan pelaamisen käynnistävänä voimana lähes kaikissa tilanteissa. Yli 240 minuuttia ylivoimapeliä, lähes sata minuuttia alivoimaa. Tehopisteitä 83, tasaviisikoin 59, seitsemän voittomaalia ja kolme jatkoaikaosumaa, tehotilastossa komea +25. Barkovin tavoin Aho on erinomainen kiekonriistäjä. Oululaispelaajan 81 riistoa riitti helposti kymmenen parhaan joukkoon koko liigassa.

Kun Aho oli jäällä, Carolina kirjasi vaaralliset maalipaikat nimiinsä yli 54 prosenttisesti, mikä on erinomainen lukema. Toisaalta Ahon merkityksestä joukkueelle kertoo paljon esimerkiksi Minnesotassa pitkään täysin yössä vaeltaneen Nino Niedderreiterin tehot Carolinassa. Sveitsiläispelaaja teki Minnesotassa 46 ottelussa yhdeksän maalia, Ahon vierellä 35 ottelussa 14.

Aho on uskomattoman monipuolinen pelaaja, joka lukee peliä paremmin kuin valtaosa maailman huippujääkiekkoilijoista. Poikkeuksellinen kyky lukea peliä näkyy niin kiekollisessa kuin kiekottomassa pelaamisessa. Kokonaisuuden kruunaa kertakaikkisen upea luistelu. Aho on tehnyt itsestään lyhyessä ajassa joukkueelleen täysin korvaamattoman pelaajan.

Hurricanesin tulevaisuuden kapteeni.

Mikko Rantanen, Colorado Avalanche

74, 31+56=87, +13

Mikko Rantanen
Michael Martin / NHLI via Getty Images

TPS-taustainen Mikko Rantanen kuului runkosarjan ehdottomaan suomalaisparhaimmistoon. Hyvänen aika, vahvarakenteinen turkulainen johti syyskaudella NHL:n pistepörssiä viikkoja, pidempään kuin kukaan suomalaispelaaja aiemmin. Viime viikot loukkaantumisen vuoksi sivussa olleen Rantasen veto ei kantanut tehojen puolesta loppuun asti, mutta kokonaisuus oli silti vahva.

Etenkin syyskaudella modernin ajan voimahyökkääjäksi profiloitunut Rantanen jyräsi NHL-kaukaloissa huimalla tasolla. Coloradon ykkösketju Gabriel LandeskogNathan MacKinnon–Rantanen oli koko NHL:n kuumin kokonaisuus syksyllä ja Rantanen tärkeä osa sitä. Rantasen kyky suojata kiekkoa ja toisaalta käyttää hyödykseen luomansa aika ja tila, ovat NHL-tasollakin huippuluokkaa.

Siitä todisteena toimivat etenkin syyskauden 40 ottelussa syntyneet huimat 62 (17+45) tehopistettä. Tultaessa vuoteen 2019, vain Tampa Bayn Nikita Kutsherovilla oli Rantasta enemmän tehopisteitä tilillään. Rantasen loppulukemat asettuivat hienoisen hiipumisen jälkeen silti upeasti 87 pisteeseen.

Kuten niin monella suomalaisella, myös Rantaselle omat ennätyslukemat menivät uusiksi. Maalien, syöttöjen, pisteiden, ylivoimapisteiden ja voittomaalien osalta. Ja Rantanen vieläpä menetti loukkaantumisen vuoksi kahdeksan ottelua. Ensi vuonna lupa on odottaa siis vielä parempaa.

Teuvo Teräväinen, Carolina Hurricanes

Tehot: 82, 21+55=76, +30

Teuvo Teräväinen
Harry How/Getty Images

Tämän harva näki tulevan. Siitä huolimatta ja sen vuoksi Teuvo Teräväinen ehdottomasti kuuluu listalle. Teräväisen kehitys on ollut tasaisen varmaa läpi viime kausien, mistä pistemäärien kasvu on ensimmäinen ja selkein todiste: 35, 42, 64 ja nyt 76. Teräväisen kasvu lähes piste per peli-pelaajaksi, on yksi kotimaisen NHL-kauden kovimmista paukuista.

Helsinkiläispelaaja pisti uusiksi syöttö- ja piste-ennätyksensä. Uudet ennätyslukemat syntyivät lisäksi ylivoima- sekä alivoimapisteiden osalta. Itse asiassa tällä kaudella Carolinassa ensimmäistä kertaa alivoimavastuuta saanut Teräväinen sijoittui alivoimapisteissä (1+4) koko liigassa yhdeksänneksi! Tehotilaston +30 muuten riitti sekin peräti seitsemänteen sijaan.

Ja jos oli Rantasella isku päällä syyskaudella, Teräväinen laittoi tuulemaan keväällä. Canes-laituri oli vuoden 2019 puolella joukkueensa tehokkain pelaaja, ja itse asiassa koko NHL:n 12. tehokkain tämän kalenterivuoden osalta. Ja mikä huomion arvoista, Teräväisen tämän vuoden 33 syöttöpisteestä peräti 25 olivat ykkössyöttöjä – vain Connor McDavid, Sidney Crosby ja Steven Stamkos olivat tältä osin Teräväistä parempia.

Ja mikä tärkeintä, Teräväinen kantoi kevätkaudella niin sanotusti itse itseään. Teräväinen osoitti kykenevänsä operoimaan tulosyksikössä ilman Sebastian Ahoakin. Tammikuun 17. päivän jälkeen Teräväinen teki tehonsa tasaviisikoin pääasiassa Jordan Staalin ja Michael Ferlandin kanssa.

llman Ahoa Teräväinen teki kevätkaudella tehot 7+22.

Runkosarja oli kaikilta osin häränsilmä lahjakkaalle suomalaislaiturille. Ja osoitus siitä, että vieläkin parempaan on tulevaisuudessa eväitä.

Miro Heiskanen, Dallas Stars

Tehot 82, 12+21=33, -15

Miro Heiskanen kuvassa
Getty Images

Kaikkien aikojen lahjakkain suomalaispuolustaja koskaan ansaitsee tulla nostetuksi listalle. Vasta 19-vuotias Heiskanen pelasi sanalla sanoen upean kauden Dallasissa. Kokonaisuutta arvioidessamme puhumme parhaasta suomalaispuolustajan tulokaskaudesta koskaan NHL:ssä.

Kuinka moni 19-vuotias puolustaja maailmassa olisi pystynyt kantamaan Heiskaselle annetun roolin yhtä hienolla tavalla? Harva, jos kukaan. Kummoistakaan eristettä ei nimittäin ollut suomalaiselle tarjolla. Siinä, missä Esa Lindell luuti John Klingbergin parina, fantastisella luistelulla dominoiva Heiskanen istutettiin hitaan, kankean ja ikääntyvän Roman Polakin vierelle.

Ja tätä kivirekeä Heiskanen repi perässään läpi kauden. Kun Klingberg loukkaantui, Heiskasen kuormaa vain kasvatettiin, ja mikä hämmästyttävintä, se ei näkynyt HIFK-kasvatin otteissa millään tavalla, päinvastoin. Ylivoimat, alivoimat, Heiskanen pystyi pelaamaan luistelun ja terävän pelipäänsä kautta uskomattoman virheetöntä peliä.

Kaiken tämän ohella Heiskanen kaapi kasaan puolustajalle upeat 12 maalia ja 33 pistettä. Ja millä tavalla! Heiskasen upeat nousut kiekon kanssa saivat monet pyörittelemään päätään jo syyskaudella, eikä Stars-puolustaja luopunut tavaramerkistään missään vaiheessa kautta. Rohkea ja ennakkoluuloton pelaaminen teki Heiskasen kaudesta onnistuneen.

Heiskanen oli ennen päätöskierrosta puolustajien maalipaikkatilaston (127) viides, vaarallisten maalipaikkojen tilastossa kahdeksas. Kun Heiskanen oli jäällä, Dallas kirjasi vaarallisista maalipaikoista nimiinsä yli 53 prosenttia.

Tarvitseeko sitä sen enempää perustella. Tarjolla oli kaikkien aikojen vaikuttavin suomalaispuolustajan tarjoama tulokaskausi. Siksi Miro Heiskanen löytyy listalta.

Lue myös:

Nikita Kutsherovin pistesaalis mykistää – yli 20 suomalaista pääsi NHL-pudotuspeleihin

Mikael Granlund ennakoi kovaa pudotuspelisarjaa Dallasia vastaan: "Nyt on tehtävä se, mikä auttaa joukkuetta"

Suomalaiset juhlivat maaleilla NHL:n runkosarjan päätöskierroksella, Barkov teki seuraennätyksen – katso pudotuspeliparit täältä

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat