Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Hiihdon valmennusjohto kokoustaa ensi viikolla – Pöydällä ainakin valmennuksen ja A-maajoukkueen kokoonpano: "Haasteita on ollut"

Suomen maastohiihdon päävalmentaja Matti Haavisto tietää, että ensi kaudelle on kehitettävää.

hiihto
Matti Haavisto.
Matti Haavisto aikoo kokoustaa hiihdon taustajoukkojen kanssa.AOP

Hiihtäjät ovat hiljalleen suksineet kesälomille, mutta maastohiihdon taustajoukkojen kausi jatkuu. Maastohiihdon päävalmentaja Matti Haavisto kokoaa ensi viikolla kokouspöytään huollon vastuuhenkilöt, valmentajat ja toimiston väki. Kokouksessa tartutaan heti tulevan kilpailu- ja leirikauden suunnitteluun.

Haavisto ei halunnut syvällisesti ruotia kauden ajatuksiaan, sillä sen vuoro on ensi viikon kokouksessa.

– Haasteita on ollut. On ollut hyviä juttuja ja on kehitettäviä juttuja, Haavisto summaa Yle Urheilulle.

Päättyneellä kaudella urheilijat, huolto ja valmentajat ovat yllättävän avoimesti kommentoineet toistensa tekemisiä julkisesti. Haaviston mukaan menestyksestä ovat vastuussa kolme tahoa.

– Kyllähän henkilökohtaisen valmentajan, maajoukkuevalmentajan ja urheilijan yhteistyön pitää toimia. Suomessa valmennus on perustunut jo vuosikausia siihen, että henkilökohtainen valmentaja on vahvasti mukana toiminnassa. Olen vahvasti sen systeemin kannalla ja se on toiminut, Haavisto vakuuttaa.

Haaviston mukaan toimivan rakenteen muuttaminen aiheuttaisi haittaa varsinkin nykysukupolvelle, joka on tottunut toimimaan henkilökohtaisen valmentajan kanssa. Esimerkiksi Ruotsin malli, jossa monet ampumahiihtäjät asuvat ja harjoittelevat Östersundissa tai sen lähellä maajoukkuevalmennuksen alaisuudessa, ei Haaviston mielestä toimisi Suomessa, koska hiihtäjät asuvat eri puolilla Suomea.

– Meillä olisi siinä tällä kuviolla todella isot haasteet.

A-maajoukkue pienentynee, valmennuksen koostumus pohdinnassa

Krista Pärmäkosken henkilökohtaisena valmentajana toimiva Haavisto on tällä kaudella jakanut huomionsa kahdeksalle A-maajoukkueen naishiihtäjälle. Urheilijan, henkilökohtaisen valmentajan ja päävalmentajan keskusteluihin kuluu paljon aikaa.

– Jokaisella on pikkuisen eri kehityskohteet ja kehitysvaihekin. Meillä on hyvin kokeneita urheilijoita, joilla on hyvin erilaiset haasteet kuin juuri maajoukkueeseen nousseilla urheilijoilla. Pitää huomioida se yksilöllisyys, vaikka ollaan A-maajoukkueessa, Haavisto toteaa.

Nykyisen valmennusryhmän sopimukset ovat mallia 2+2 vuotta ja myös valmennuksen kokoonpano on Haaviston mukaan tapetilla kokouksessa.

– Varmasti siitä keskustellaan ja katsotaan. Meillä on haasteita saada maajoukkueen takana olevia haastajia ja nuoria integroitua A-maajoukkuetoimintaan. Mietimme sitä kokonaisuutta ja että yhdistäisimmekö haastajien ja nuorten valmennusta jotenkin A-maajoukkueen mukaan.

Valmennusjohdossa on Haavistoa, Teemu Pasasta ja Mikko Virtasta. Jatkatteko te?

– Uskoisin näin. Neuvottelemme ensi viikolla ja katsomme, mikä se kokonaisuus on ja keitä mahdollisesti tulee lisää.

Päättyneellä kaudella A-maajoukkueen ydinryhmässä oli mukana 18 urheilijaa, joista kahdeksan oli naisia ja kymmenen miehiä.

– Nyt jonkin verran urheilijoita lopettaa, niin ihmettelisin, jos A-maajoukkue on isompi kuin viime vuonna. Toisaalta A-maajoukkuetoimintaan nostetaan ainakin osalla leireistä nuorempia ja haastajia. Tällaisia näkymiä on nyt, mutta mitään ei ole vielä päätetty, ne ovat ensi viikon asioita, Haavisto summaa.

Lue myös:

Suomen hiihdon päävalmentaja odotti parempaa sprinttikaudelta – väläytti esimerkiksi Ruotsin mallia: "Pitää nostaa hattua sinne"

Matti Heikkinen antoi kaikkensa Ylitorniolla – SM-kultaa voittanut Iivo Niskanen ylistää harjoitustoveriaan, jonka kanssa hän kävi verisiä kamppailuja: "Älyttömän iso apu"

Lääkäri talutti kaikkensa antaneen Matti Heikkisen toipumaan kuninkuusmatkasta: "Tänään en miettinyt lopettamista kertaakaan"

Hiihtoliiton puheenjohtaja Mika Kulmalan lähtöpäätöksestä: "Niin hyvä ajankohta kuin voi olla"

Matti Heikkinen lähtee levollisin mielin viimeiseen kisastarttiinsa, sillä uudet ladut kutsuvat jo – "Elämä on jatkumo, töitä on vielä 40 vuotta tehtävänä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat