Suora

  • Veikkausliigan päätöskierros
  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja

Lännen NHL-pudotuspeleissä on luvassa yllätyksiä – lue tästä peliennakot ensimmäiselle kierrokselle

NHL:n läntisessä konferenssissa pakka on pudotuspelien alla poikkeuksellisella tavalla levällään.

NHL
Colorado Avalanche
Colorado Avalanche kohtaa pudotuspelisarjassaan Calgary Flamesin.Getty Images

WINNIPEG. Harvoin on ollut konferenssin pudotuspelisarjoja yhtä vaikea ennustaa kuin lännen osalta tänä keväänä. Ja pohjavireenä mainittakoon, että NHL:ää on todella vaikea ennustaa koskaan.

Nyt palikat ovat kuitenkin sekaisin lännessä siihen malliin, että luvassa saattaa olla isojakin paukkuja, mikäli dominot lähtevät alkuvaiheessa kaatuilemaan oikeaan suuntaan. Alla ennakkoasetelmat sarjoittain.

Calgary Flames (1) – (WC2) Colorado Avalanche

Lähtökohtaisesti selkein sarja lännen neljästä parista. Läntisen konferenssin voittaneella Flamesilla on ylivoimainen pelaajamateriaali suhteessa Coloradoon, oli sitten kyse hyökkäyskalustosta tai pakistosta. Jos Coloradon Mikko Rantanen jatkaisi sairastuvalla, puntit kallistuvat entisestään Flamesin eduksi.

Lähtökohta on että Calgary, jolla on riveissään kaksi erinomaista hyökkäävää ketjua (Gaudreau–Monahan–Lindholm ja Tkachuk–Backlund–Frolik), väsyttää hienosti kiekolliseen peliin pystyvän pakiston avustuksella Coloradon sarjan edetessä. Flamesin hyökkäysvoima on pelottavalla tasolla, mistä todisteena toimii peräti viisi yli 70 pisteen pelaajaa rosterissa.

Jos Calgaryn osalta pitää hakea heikkouksia, ne liittyvät erikoistilanne- ja maalivahtipelaamiseen. Kummankaan osalta tarjolla ei toistaiseksi ole ollut lainkaan parasta mahdollista. Etenkin maalivahtipeli on pudotuspelien alla suuri kysymysmerkki. Kumpi maalilla edes aloittaa, Mike Smith vai David Rittich, ja mitä jos koppi ei ala tarttua?

Entä mikä on Sean Monahanin kohtalo? Joukkue väitti viimeiset pelit väliin jättäneen sentterin kärsivän flunssasta, mutta mistä lähtien kipeänä olleet pelaajat ovat alkaneet luistella aamujäitä ennen ylimääräisten pelaajien kanssa? Jos kävisikin ilmi, että Monahanilla onkin muutakin kuin flunssaa, asetelmat tasoittuisivat kummasti. Isossa kuvassa se olisi Flamesille valtava takaisku.

Colorado on sarjaan selkeä altavastaaja, mutta ei sovi unohtaa, että Avs rynni ilman Rantasta 8–3-rekordin runkosarjan viimeisistä yhdestätoista ottelusta. Colorado taistelu viimeisissä otteluissaan hullun lailla. Etenkin Winnipegiä vastaan Colorado näytti sydäntä, joka kantaa sitä myös pudotuspeleissä, mikäli se vaan löytää päälle samanlaisen raivon.

Avalanche on osoittautunut uskomattoman sitkeäksi joukkueeksi, joka on monta kertaa löytänyt keinot voittoon sellaisinakin iltoina, kun kukaan pukuhuoneen ulkopuolella ei enää ole uskonut. Ja sen lisäksi sillä on Philip Grubauerissa lähtökohtaisesti parempi ja kuumempi maalivahti kuin Calgarylla.

Calgary hoitaa homman, mutta minkäänlaiseen ylikävelyyn en usko. Colorado ei siihen suostu.

Suomi-kulma:

Mikko Rantanen: Edellinen peli 21. maaliskuuta. Paluu kaukaloon lääkäreiden hallussa, mutta seuran viestin mukaan todennäköistä.

Juuso Välimäki: Vain paha loukkaantumissuma vapauttaa lahjakkaan Flames-puolustajan tositoimiin.

Nashville Predators (1) – (WC1) Dallas Stars

Sitten tullaankin sarjaan, jonka voittajaa on äärimmäisen vaikea ennustaa. Nashville voitti keskisen divisioonan, mutta se ei silti tarkoita, että musiikkikaupungissa olisi kaikki hyvin. Itse asiassa kantrikaupungissa ei ole pakka ollut näin levällään muutamaan vuoteen. Nashville on tällä haavaa kuriton ja kapea joukkue, joka lepää täydellä painollaan ykkösketjunsa sekä kahden luotettavan maalivahtinsa varassa.

Nashville on hyvästä viisikkopuolustamisesta ja loistavasta maalivahtipelistään tunnetulle Dallasille suorastaan unelmavastus. Karrikoiden voisi todeta, että jos Predatorsin laadukas ykkösketju pysähtyy, soitanta kantrikylässä loppuun siihen paikkaan. Hyökkääjistä vain Craig Smith on pystynyt tekemään kärkiketjun takaa tulosta tasaisesti. Kyle Turris, Mikael Granlund, Wayne Simmonds ja kumppanit eivät ole pystyneet tarjoamaan tulitukeaan kärkipelaajille. Eikä pudotuspeleissä menesty yhdellä ketjulla.

Mikael Granlund lähikuvassa.
Mikael Granlund.Getty Images

Nashvillen paljon ylistetty puolustuskalustokaan ei ole enää entisellään. Ei, koska nähtävästi ulkojääkiekkoilullisista asioista enemmänkin kiinnostunut P.K. Subban vetää totaalista ohikautta. Subbanin sekoiluista kärsii nyt jo huippupuolustaja Mattias Ekholmkin. Toisaalta voimme vain arvailla, millainen vaikutus Subbanin aurinkokunnan kokoisella egolla on ryhmädynamiikkaan Nashvillessa.

Nashvillessa hiertää jokin, tai jotkin asiat. Pelillinen paketti on levällään, minkä jokainen pelaaja varmasti sisimmässään tietää, oli puheet ulospäin mitä tahansa. Eikä päävalmentaja Peter Laviolettesta näytä olevan oikaisemaan kurssia. Jos siis asiat lähtevät sarjan edetessäniin sanotusti etelään, käsillä voi olla jättipaukku.

Voi olla, koska Dallas kuuluu viime viikkojen parhaisiin joukkueisiin NHL:ssä. Jim Montgomeryn luotsaama Stars ei pelaa näyttävintä jääkiekkoa NHL:ssä, mutta tehokasta kylläkin. Sitoutuminen oman maalin varjeluun ja viisikkopelaamisen pieniinkin nyansseihin, on vähintäänkin kiitettävällä tasolla. Kaiken lisäksi ykkösveskari Ben Bishop pelaa fantastista kautta.

Puhumme Dallasin tapauksessa siis juuri sellaisista asioista, jotka yleensä pudotuspeleissä kantavat. Olen valmis tarjoamaan Dallasia jatkoon.

Suomi-kulma:

Mikael Granlund: 16 peliä: 1+4. Granlund ei ole pystynyt vastaamaan lainkaan Nashvillen toiveisiin. Eipä toisaalta ole ketään, jonka kanssa pelata.

Pekka Rinne: Suurin syy siihen, miksi Nashville edes voitti divisioonansa. Samaan aikaan selkäranka ja kysymysmerkki.

Juuse Saros: Kasvanut luotettavaksi NHL-veskariksi. Jos tarvitsee, voi koska tahansa hypätä askiin, eikä Nashvillella ole veskaripelistä huolta.

Miikka Salomäki: Kävi hakemassa pelituntumaa farmista, mutta tuskin mahtuu pelaavaan kokoonpanoon pudotuspeleissä.

Esa Lindell: Starsin luottopakki tulee pelaamaan illasta toiseen Nashvillen ykkösketjua vastaan. Hoitaa hommansa eleettömän varmasti.

Miro Heiskanen: Ehkä jännitystä uran ensimmäisissä NHL:n pudotuspeleissä? Hyvä vitsi! Tätä jätkää ei kylmää mikään.

Roope Hintz: Dallasin kevätkauden sensaatiopelaaja hurmaa tässäkin sarjassa nopeudellaan ja kamppailuvoimallaan.

Julius Honka: Ei viillon viiltoa luvassa.

Winnipeg Jets (2) – (3) St. Louis Blues

Tässä on lännen kenties mielenkiintoisin sarja ennakkoon. Kuten Nashvillen ja Dallasin sarjassa, myöskään tässä runkosarjasijoitukset eivät kerro joukkueiden nykytilasta mitään. Jos sijoitukset määritettäisiin päivän kunnon mukaan, St. Louis olisi paljon ylempänä kuin ryömimällä pudotuspeleihin tuleva Winnipeg. Viimeisen noin kuukauden osalta Blues on NHL:n paras, Winnipeg löytyy sijalta 19.

Winnipegin paketti on niin pahasti levällään niin yksilö- kuin joukkuetasolla, ettei Stanley Cup -tavoitteista kehtaa tällä päivämäärällä edes ääneen puhua. Kärkipakit Josh Morrissey ja Dustin Byfuglien olivat pudotuspelien alla viikkoja sairastuvalla, mikä näkyi paitsi puolustus-, myös avauspelaamisessa. Mikä on kaksikon kunto, kun tosipelit alkavat? Pelaako Morrissey?

Mark Scheifele ei ole ollut viikkoihin tasollaan. Patrik Laine on tehnyt 19 edelliseen otteluun yhden maalin. Ja koska Laineen ja Hayesin kemiat eivät ole mitenkään erityisen hyvät, ikuisuusongelma kakkosketjun kanssa on jatkuvasti tapetilla. Jets on maalinteon osalta aivan liikaa ykkösvitjan varassa.

Patrik Laine 2019
Patrik Laine.Getty Images

Ylipäätään Winnipegin kollektiivinen ilme on hengetön, jollakin tavalla iloton ja harmaa. siitä hurmoksesta, jolla Jets operoi vuosi sitten jo hyvissä ajoin ennen pudotuspelejä, ei ole tällä hetkellä tietoakaan. Ei edes pientä etiäistä siitä.

Toisin kuin St. Louisilla, joka on on ollut NHL:n paras joukkue vuonna 2019. Blues, joka oli uudenvuoden päivänä NHL:n huonoin joukkue, on tehnyt täysin käsittämättömän täyskäännöksen ja tulee nyt kuumimpana joukkueena kevään huipennukseen saaden vastaansa lamaantuneen ja pitkään peliään hakeneen joukkueen.

Bluesin pelissä toimii tällä hetkellä lähes kaikki. Sen ylivoima on huippuluokkaa, sen alivoima on hyvää, sillä on yksi NHL:n kuumimmista maalivahdeista Jordan Binnington, ja ylipäätään joukkueen itseluottamus on äärimmäisen kovalla tasolla. Tämä Blues on sitoutunut vaikean syksyn jälkeen upealla tavalla laadukkaan viisikkopelaamisen perusasioihin. Eikä sillä ole tällä haavaa puutetta yksilötaidostakaan. Ryan O’Reilly, Vladimir Tarasenko, Brayden Schenn ja kumppanit kyllä ratkovat pelejä, kun on sen aika.

Jos katsotaan viime viikkoja, ennakkoon on vaikea nähdä, missä Winnipeg marssisi tästä sarjasta jatkoon. Vaikka toki paperilla Jets on edelleen vastustajaansa laadukkaampi joukkue. Mutta Blues edustaa juuri sitä sitoutumista ja peli-iloa, minkä puute Winnipegissä aiheuttaa sen suurimman huolen.

Varmaa on vain se, että Blues laittaa Winnipegin vuodattamaan viimeisenkin hiki- ja veripisaran, mikäli Jets haluaa sarjasta jatkoon. Ehkä niiden pisaroiden vuodattaminen olisi Winnipegille sellainen kasvunpaikka, joka saattaisi siivittää sen vielä pidemmällekin tänä keväänä. Siinä mielessä alkava sarja on Winnipegille myös oiva mahdollisuus. Sillä vain kova kasvu tulee viemään sen tästä sarjasta jatkoon.

Suomi-kulma:

Patrik Laine: Yksi maali yhdeksääntoista edelliseen. Laineen motto on: ”Pojat pelaa syksyllä, miehet keväällä”. Nyt tarvitaan puheille katetta.

Sami Niku: Kahdeksas pakki rotaatiossa. Ei viillon viiltoa.

San Jose Sharks (2) – (3) Vegas Golden Knights

Äärimmäisen mielenkiintoinen sarja, jonka voittajaa on vaikea veikkailla etukäteen. Siitäkin huolimatta, että San Jose tulee pudotuspeleihin karmivan sivuluisun jälkimainingeissa. Sharks nimittäin veti maalis–huhtikuun taitteessa kymmenen ottelun jakson tylyllä 1–8–1-saldolla – osin avainpelaajien loukkaantumistenkin vuoksi. On kuitenkin syytä odottaa, että San Jose on tuota rekordia merkittävästi parempi joukkue, kun sarja alkaa.

Sharksin ja Golden Knightsin sarja on joukkueiden laadun puolesta lännen ehdoton helmi. Sharksilla pelaa kakkosketjussa Tomas Hertlin ja Evander Kanen kaltaisia huippupelaajia, kolmosessa edelleen huipputasolla operoiva Joe Thornton.

Vegasin kakkosessa on kolme todellista huippupelaajaa: Mark Stone, Max Pacioretty sekä Paul Stastny. Vegasin kolmosesta löytyy vielä Alex Tuchin kaltainen laatupelaaja, niin ja uransa parasta jääkiekkoa pelaava Cody Eakin – erinomainen roolipelaaja. Erik Kalrsson, Brent Burns, Marc-Edouard Vlasic, Nate Schmidt, Shea Thedore ja niin edelleen.

Joonas Donskoi luistelee jäällä.
Joonas Donskoi. AOP

Sarjasta löytyy hirvittävä määrä huippuluokan yksilötaitoa, joten suuri ihme ei ole, jos välillä numerot repsahtavat suuriksikin. Myös tämän kautta marginaalit ovat lähes olemattomia. Kyse on jokaisessa ottelussa yksilöiden, ketjujen ja joukkueen päivän kunnosta. Kenellä kulkee, se voittaa. Kuulostaa typerän yksinkertaiselta, mutta niin se menee – erot ovat naurettavan pieniä jo lähtökohtaisesti.

San Jose on ollut viime aikoina joukkueista parempi erikoistilanteissa, Vegas sen sijaan saa maalivahti Marc-Andre Fleuryn kautta edun itselleen. Ylipäätään San Josen kyvyttömyys pitää kiekkoa pois omasta maalista viime viikkoina, on sarjan alla vähintäänkin hälyttävää. Oman maalin varjelun kautta pidän Vegasin mahdollisuuksia aavistuksen parempina.

Kumman kasetti kestää? Kumpi malttaa kovissa paikoissa pysyä pois jäähyaitiosta ja sitkeästi jurnuttaa omaa peliään? Kuumana tullaan käymään molemmissa leireissä, ja kaikki keinot tullaan ottamaan sarjan edetessä käyttöön. Hallinnan tunteet tulevat vaihtelemaan otteluiden, erien ja jopa vaihtojen sisällä. Luvassa on pitkä ja armoton sarja, jonka loppupuolella aletaan todennäköisesti vasta tosissaan pelaamaan voitoista. Käsillä on nimittäin sarja, jonka alussa yksi, kaksi peliä voi mennä pelkästään asetelmien hakuun ja maalien edessä kahakointiin.

Älä poistu jääkaapille -tyyppinen sarja luvassa. Voittajaa on mahdoton ennustaa. Jos pakko, Vegas.

Suomi-kulma:

Joonas Donskoi: Syvissä vesissä mennään. Edellisestä maalista 34 ottelua. Tappelee paikasta kokoonpanossa tappelija Micheal Haleyn kanssa.

Erik Haula: Ollut sivussa peleistä polvivamman vuoksi marraskuulta alkaen. Paluun ajankohdasta ei mitään tietoa.

Lue myös:

Suosikit pitävät pintansa NHL:n itäisellä puoliskolla – lue peliennakot pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle

Leijonille tulossa laiha NHL-saalis – suurimmat toiveet lepäävät Barkovissa ja Koskisessa

"Fanimme ja me odotimme paljon enemmän" – Buffalo Sabresin päävalmentajalle näytettiin ovea

Barkov saa uuden NHL-valmentajan – "Tarpeellinen ensimmäinen askel nuorelle joukkueelle"

Historialliset pistekarkelot! Tässä ovat NHL-kauden parhaat suomalaiset

Nikita Kutsherovin pistesaalis mykistää – yli 20 suomalaista pääsi NHL-pudotuspeleihin

Suomalaiset juhlivat maaleilla NHL:n runkosarjan päätöskierroksella, Barkov teki seuraennätyksen – katso pudotuspeliparit täältä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat