Suora

  • Kuninkaallisten ja julkkisten korut
  • Elävä arkisto esittää

Hallintopäällikkö Jaana Laurilan lähtö kirpaisee lajin sisällä – Yle Urheilun asiantuntija kommentoi Lentopalloliiton toimintaa: "Kaikki on ollut todella levällään"

Yle Urheilun asiantuntijan Konstantin Shumovin mukaan Tuomas Sammelvuon lähdön jälkeen perustukset Lentopalloliitossa ovat alkaneet murentua.

urheilu
Joukkueenjohtaja Jaana Laurilaakin helpotti jatkopaikka.
Jaana Laurila oli iso tuki miesten maajoukkueen pelaajille.Mikko Hannula

Maanantaina saatu tieto Lentopalloliiton huippu-urheilun hallintopäällikön Jaana Laurilan irtisanoutumisesta on yllättänyt lentopallopiireissä. Yle Urheilun asiantuntija ja entinen maajoukkuepelaaja Konstantin Shumov tietää, miten ison aukon Jaana Laurilan lähtö jättää suomalaiselle lentopallokentälle.

– Tämä on iso menetys. Jaana oli ilopilleri enkä ikinä nähnyt häntä huonolla tuulella. Hän oli positiivinen, tsemppasi ja oli ongelmanratkaisukeskeinen. Hän antoi virtaa huonolla hetkellä aika monelle, Shumov avaa Laurilan merkitystä.

Laurila on työskennellyt liitossa lähes 15 vuoden ajan. Hän on vastannut sekä lentopallon että beach volleyn aikuisten maajoukkueiden budjeteista, leirityksistä ja ohjelmasta. Lisäksi hän on toiminut pitkään miesten maajoukkueen joukkueenjohtajana.

Shumovin mukaan Laurilan vastuulla oli paljon, sillä miesten maajoukkueen lisäksi hän hoiti myös naisten ja nuorten maajoukkueiden asioita. Vastuustaan Laurila selvisi Shumovin mukaan aina mallikkaasti.

– Lähtö oli aika yllätys, varmasti monellekin. Mutta liiton viimeaikaisten tapahtumien vuoksi sellaista olikin jo vähän ilmassa, että mitähän seuraavaksi tapahtuu, Shumov jatkaa.

Ovi on käynyt liitossa tiuhaan

Viimeisen parin viikon aikana Lentopalloliitossa on tapahtunut paljon. Toimitusjohtaja Keijo Säilynoja irtisanottiin ja sen jälkeen itse ovat irtisanoutuneet varatoimitusjohtaja Päivi Harri ja hallintopäällikkö Laurila. Myös miesten maajoukkuepäävalmentajan Tuomas Sammelvuon lähtö Venäjän joukkueenjohtoon varmistui maaliskuun lopussa.

– Sammelvuon lähtö Venäjälle oli positiivinen yllätys, mutta sen jälkeen tuntuu, että kaikki on ollut todella levällään. Maajoukkueessa näyttää siltä, että oliko sitä odotettu vai tuliko se ihan puskista, Shumov ihmettelee.

Shumovin mukaan avaintoimijoiden lähtemisellä näyttää olleen isoja vaikutuksia.

– Tuntuu, että sen jälkeen rupesi murenemaan muualtakin. Pitää olla intohimoa, paloa ja kaikilla samat arvot. Nyt niin ei varmasti ole ja tässä ollaan törmäyskurssilla. Siitä on aika vaikea jatkaa.

Epävarmuus kalvaa maajoukkuetta

Miesten lentopallomaajoukkueella on historiallisen hieno mahdollisuus päästä olympialaisiin, kun karsintalohkoon tuli vastustajia, joiden voittamisesta on jo kokemusta. Tilanne on silti kaikkea muuta kuin hyvä, kun maajoukkuevalmennus ja -valinnat ovat vielä täysin sekaisin vain reilua kuukautta ennen tärkeiden pelien alkamista.

– Pelaajan näkökulmasta se on turhauttavaa, koska et tiedä, mitä tapahtuu. Monessa muussa maassa varmasti jo suunnitellaan ja maajoukkuetoiminta alkaa ihan lähiaikoina, Shumov kertoo.

Tilanne on epävarma, sillä kukaan ei tiedä, millainen maajoukkueen koostumus on tai miten lähiviikkoina ja kuukausina kannattaisi treenata. Shumovin mukaan alustava ohjelma on ollut yleensä tiedossa jo helmikuussa.

Päävalmentajan puuttuminen tarkoittaa myös sitä, ettei muusta henkilökunnasta tai esimerkiksi pelitavasta ole mitään varmuutta.

– Kuka ottaa vastuun? Aiemmin tieto on tullut aina päävalmentajalta tai joukkueenjohtajalta. Nyt he ovat poistuneet eikä tieto varmasti tule kenellekään, Shumov kyselee.

Laurilan lähteminen liitosta näkyykin välittömästi myös arjessa.

– Jaana piti paletin hyvin kasassa. Pelaaja sai keskittyä lentopalloon ja kaiken muun hoiti joukkueenjohtaja. Sillä mallilla asioiden pitäisi ollakin huipputiimissä. Jos pelaaja joutuu keskittymään muuhun kuin harjoittelemiseen ja pelaamiseen, niin se rupeaa näkymään myös tuloksissa.

Lue myös:

Lentopalloliitossa kuohuu – Nyt irtisanoutui huippu-urheilun hallintopäällikkö: "Huippuosaajien tiimi ympäriltäni on murtunut"

Tuomas Sammelvuon Venäjä-sopimuksen taustalta paljastui mielenkiintoinen kuvio: Suomi on tällä hetkellä tyhjin käsin, vaikka päästi päävalmentajansa lähtemään

Nyt se on varmaa! Tuomas Sammelvuo Venäjän maajoukkueen päävalmentajaksi – sopimus allekirjoitettu tänään

Säilynoja lähtee Lentopalloliitosta kahden vaisun talousvuoden jälkeen – Puheenjohtaja: Emme halua olla täysin tyytyväisiä noihin lukuihin

VaLePa nappasi toisen finaalikiinnityksen – Sivula sivussa ainakin toistaiseksi maajoukkueesta: "Ei minulle kukaan ole soittanut maajoukkueesta ja kertonut, mitä siellä tapahtuu"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat