Hyppää sisältöön

Yksi suomalaisen jalkapallon kirkkaimmista timanteista kertoo sietämättömistä kivuistaan – Timo Stavitski joutuu pitkään kuntoutukseen

Vuosi sitten otsikoissa loistanut nopea laitalinkki Timo Stavitski kertoo kärsineensä jo pitkään nivusvaivoista. Nyt edessä on leikkaus ja sen jälkeen pitkä kuntoutus.

Timo Stavitski pelasi alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa viime kesän EM-kotikisoissa. Kuva: Tomi Hänninen

Suomalainen jalkapallon huippulupaus Timo Stavitski joutuu leikkaukseen. Stavitski siirtyi ranskalaisesta Caenista lainalle Rovaniemen Palloseuraan helmikuun alussa, mutta 19-vuotias laitalinkki ei ole pystynyt pelaamaan peliäkään RoPSissa alkukaudesta nivusvaivojen takia.

– Minulla on ollut pitkäaikainen noin seitsemän–kahdeksan kuukautta kestänyt nivusvaiva. Tämän vuoden tammikuun loppupuolella se puhkesi ihan sietämättömäksi kivuksi, Stavitski taustoittaa Yle Urheilulle.

Sen jälkeen otetuissa magneettikuvissa huomattiin tulehdustila. Stavitskin mukaan RoPS oli tietoinen hänen loukkaantumisestaan.

– Aloimme käsitellä sitä heti, kun tulin tänne. Kaikilla oli mielessä se, että tämä ei ole maksimissaan kuin kuukauden tai ehkä kahden kuukauden juttu. Mutta menikin pidempään. Se ei millään lähtenyt, Stavitski sanoo.

Lopulta Stavitski päätti viime viikolla käydä tunnetun kirurgin ja kokeneen urheilulääkärin Ilkka Tulikouran luona.

– Hänen lausuntonsa oli, että tämä nivusvaiva ei parane ilman leikkausta, Stavitski kertoo.

Kirkkonummelta kotoisin oleva Stavitski toivoo pääsevänsä leikkaukseen mahdollisimman pian eli huhtikuun aikana.

Tarkkaa toipumisaikaa ei vielä ennen leikkausta pysty sanomaan, mutta se on joka tapauksessa pitkä.

– Heti samana kuukautena leikkauksesta, todennäköisesti seuraavana tai sitä seuraavana kuukautenakaan ei ole mitään asiaa kentälle. Pitkä kuntoutus on edessä, mutta on vaikea sanoa, kuinka pitkä, Stavitski toteaa.

RoPSin kanssa solmittu lainasopimus oli voimassa heinäkuun puoliväliin saakka. Stavitskia ei siis ilman ihmettä nähdä rovaniemeläisseuran paidassa tuon sopimuksen puitteissa.

Caen on tällä hetkellä putoamisvaarassa ja Ranskan Ligue 1:n viimeistä edellisenä. Sarjaa on jäljellä seitsemän kierrosta ja putoamisviivan yläpuolelle olisi matkaa kahdeksan pistettä.

Stavitskin tilannetta on käyty läpi luonnollisesti myös Caenin kanssa.

– Nyt sitten katsotaan, missä leikkaus suoritetaan. Yritetään saada se mahdollisimman aikaisin. Todennäköisesti aika lailla heti leikkauksen jälkeen eli kahden viikon sisällä siitä lähdetään Caeniin ja kuntoutetaan jalkaa siellä, Stavitski avaa.

Ylä- ja alamäkiä

Stavitskille on ehtinyt sattua vajaan puolentoista vuoden aikana todella paljon. Nopea laitalinkki siirtyi RoPSista joulukuussa 2017 Ranskaan pääsarjaan Caeniin. Kintereillä oli myös huippuseura Barcelona, joka tarjosi sopimusta B-joukkueeseen. Stavitski päätyi viiden vuoden sopimukseen Caenin kanssa.

Stavitski sai lentävän lähdön Normandiassa ja loisti otsikoissa. Stavitskin räjähtävää lähtönopeutta hehkutettiin maailmanluokan ominaisuutena. Saapumisensa jälkeen Stavitski seurasi yhden pelin katsomosta, mutta oli sen jälkeen heti avauskokoonpanossa.

Vielä kolme viikkoa myöhemmin Ranskan cupin pelissä syntyi maali ja maalisyöttö, kun Caen eteni ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen Ranskan cupin puolivälieriin. Yhteensä pelejä tuli vyölle 11. Alun jälkeen sairastelu ja lihasvaivat rajoittivat tuolloinkin pelaamista. Kesällä Stavitski pelasi Suomen riveissä alle 19-vuotiaiden EM-kotikisoissa.

Elokuun lopussa, aivan siirtoikkunan viime hetkillä, Stavitski siirtyi lainalle Kroatian pääsarjaan NK Osijekiin. Stavitski pelasi joukkueessa kuitenkin vain yhdessä Kroatian cupin ottelussa, vaikka tarkoituksena oli saada paljon vastuuta.

Stavitskin mukaan nivusvaivaa oli siis jo Kroatiassa. Hänen mielestään vaivojen piikkiin ei voi laittaa vähäistä vastuuta Osijekissa.

– Kaikennäköiset asiat varmaan vaikuttivat tilanteeseen Kroatiassa. Mutta voin sanoa suoraan, että en ollut 100-prosenttisesti itseni. Sitä, kuinka paljon se vaikutti mihinkään, on vaikea sanoa. Seurassa oli paljon muita pelaajia isommistakin joukkueista lainalla. Hekään eivät päässeet hirveästi kokoonpanoon, Stavitski sanoo.

Nyt Stavitskilla on tärkeimpänä mielessä vain päästä takaisin kuntoon. Hän suhtautuu tilanteensa maltilla.

– Mitä tässä nyt voi sanoa. Välillä urheilussa on ylä- ja alamäkiä. Kaikkiin asioihin ei voi vaikuttaa. Pitää silti tehdä omaa parasta. Tärkeimpiä ovat ne asiat, joihin itse pystyy vaikuttamaan. Sanotaan näin, että eiköhän tällaisiin asioihin jokainen urheilija törmää elämässään, Stavitski sanoo.

– Katson vain eteenpäin, että pääsisin kuntoon ja takaisin pelaamaan Caenissa. Homma vain takaisin raiteille. Nyt on ollut vaikeita aikoja, mutta eiköhän niitä ole kaikilla.

Lue lisää:

.
.