1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. painonnosto

"Onhan tämä omalla tavallaan kiusallista" – suomalaislupaus ja 40 muuta painonnostajaa suljettiin EM-kisoista, koska dopingtestaajien käyttämää järjestelmää ei päivitetty ajoissa

Yli 10 prosentilta painonnoston EM-kisoihin ilmoittauneista evättiin lupa kisata. Hannes Keskitalo oli mukana tässä 41 urheilijan joukossa.

Painonnosto
Arkistokuva
AOP

Peräti 41 painonnostajaa suljettiin Georgian EM-kisoista pois puutteellisten olinpaikkatietojen vuoksi, kertovat Inside the games -sivusto (siirryt toiseen palveluun) ja Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun). Määrä on suuri, sillä se on yli 10 prosenttia EM-kisoihin ilmoittautuneista 401 urheilijasta.

Inside the gamesin mukaan EM-kisoista suljettuja urheilijoita on 18 eri maasta. Suomen painonnostomaajoukkueen päävalmentaja Antti Everi myöntää Yle Urheilulle, että yksi kisoista suljetuista on suomalainen. Hannes Keskitalon oli tarkoitus kisata 109-kilon sarjassa, mutta häntä ei päästetty mukaan.

Olinpaikkatiedot pitäisi ilmoittaa maailman antidopingtoimisto Wadan ylläpitämään ADAMS-järjestelmään neljännesvuosi kerrallaan. Keskitalo ei ollut ilmoittanut olinpaikkatietojaan takarajaan 31. maaliskuuta mennessä. Se oli toissa viikon sunnuntai.

Everin mukaan kyse oli inhimillisestä erehdyksestä. Keskitalo oli ilmoittanut tietonsa päivää myöhässä eli maanantaina.

– Hannes oli aloittanut tietojen päivittämistä sunnuntaina. Se oli jäänyt syystä tai toisesta kesken. Hän ei ollut hoitanut sitä loppuun ja unohtanut sen, että tiedot piti laittaa sunnuntaina, Everi kertoo.

– Tämä on todella harmillinen juttu. Toivon mukaan Hannes ja kaikki muutkin toimivat täällä sellaisena oppina ja muistutuksena, että jatkossa ei enää käy näin.

Olinpaikkatietojärjestelmää käyttävät dopingtestaajat, jotta he voivat esimerkiksi tehdä tehokkaasti kilpailujen ulkopuolisia testejä. Siksi olinpaikkatietojen pitäisi olla myös ajan tasalla ennen tiettyjä aikarajoja. Everi ymmärtää tilanteen kiusallisuuden 22-vuotiaan nuoren lupauksen kohdalla.

– Onhan tämä omalla tavallaan kiusallista. Ehkä itseni ja muiden joukkueenjäsentenkin tarvitsee miettiä tätä rankimmanlaatuisena opetuksena. Muistetaan tehdä hyvissä ajoin nämä asiat, Everi sanoo.

– Tämä oli ihan inhimillinen juttu. Nuori kaveri ei ollut muistanut sitä tehdä. Hänen ja muiden ympärillä olevien pitää tästä nyt oppia.

Wadan juliste
EPA

Järjestelmän ongelmat nousseet pinnalle

Inside the gamesin mukaan moni urheilija on harmitellut ongelmia ADAMS-järjestelmän käytössä. Sivuston lähteen mukaan urheilijoilta ovat valittaneet EM-kisoista sulkemisen yhteydessä siitä, miten he eivät ole päässeet kirjautumaan järjestelmään.

Belgialainen painonnostaja Tom Goegebuer totesi Inside the gamesin haastattelussa, että kansainvälinen ADAMS-järjestelmä ei ole käyttäjäystävällinen. Goegebuer on myös kansainvälisen painonnostoliiton IWF:n puhtaan urheilun komiteassa.

– On oikein, että potkimme ulos huijarit. Mutta ei ole oikein, että olemme menettäneet niin monta syytöntä urheilijaa, Goegebuer sanoo.

Everin mukaan järjestelmä on myös todella huono.

– Siinä kirjautumisessa on ollut paljon ongelmia. Virheitä on tullut ja muuta. Päivitystähän se kaipaisi, mutta onhan järjestelmään varaprosessit. Tiedot voi lähettää vaikka Excelissä sähköpostilla, jos systeemi ei toimi. Systeemi on heikko, mutta varajutut löytyvät. Selitellä ei siis auta, Everi painottaa.

Wadan tiedottaja kertoi Inside the gamesille, että he eivät ole saaneet mitään virallisia valituksia ADAMS-järjestelmän ongelmista EM-kisoista poisjätetyiltä painonnostajilta. Wada korostaa myös varavaihtoehtoja ilmoittaa olinpaikkatiedot, mutta niiden varaan turvautumisesta painonnostajien tapauksessa he eivät ole saaneet tietoa kansainväliseltä liitolta tai kansallisilta antidopingtoimistoilta.

Wada tiedostaa silti, että olinpaikkatietojärjestelmän päivittämiseen tehdyssä sovelluksessa on ollut ongelmia. Wadalla on tarkoitus tehdä parempi sovellus.

– Olemme loppuvaiheessa suurta ADAMSin uudistusta. Olemme tehneet läheistä yhteistyötä urheilijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa, Wadasta kerrottiin Inside the gamesille.

– Tarkoituksena on, että ”Adams – Next Gen” julkaistaan vaiheittain. Aloitamme urheilijoiden olinpaikkatietojärjestelmäsovelluksesta ja se on tällä hetkellä testauskäytössä.

Tiukka ote dopinginvastaisessa työssä

Kansainvälinen painonnostoliitto IWF on viime aikoina yrittänyt puhdistaa lajin dopingmainetta. Pekingin vuoden 2008 ja Lontoon 2012 olympialaisten uusintatesteissä paljastui yli 50 positiivista dopingnäytettä painonnostosta.

Jo marraskuussa 70 painonnostajaa suljettiin pois MM-kisoista, kun he eivät olleet ilmoittaneet olinpaikkatietojaan.

IWF:n pääsihteeri Attila Adamfi totesi jo MM-kisojen jälkeen Inside the gamesille, että liitto pyrkii suojelemaan puhtaita urheilijoita tiukkojen sääntöjen lisäksi noudattamalla myös laadittuja sääntöjä.

– Olemme surullisia, että huolimatta meidän lukuisista muistutuksista 41 urheilijaa ei ole kelvollisia kisaamaan EM-kisoissa, Attila sanoo Inside the gamesille.

Attila tiedostaa myös sen, että joiltain urheilijoilta jäävät nyt Tokion vuoden 2020 olympialaiset välistä, koska he eivät ole päivittäneet olinpaikkatietojaan. Olympialaisiin päästään ranking-järjestelmän kautta ja EM-kisoista on mahdollista saada ranking-pisteitä.

– Tiedämme, että olinpaikkatietojärjestelmä ei ole täydellinen. Mutta "minulla on tekninen ongelma" ei ole syy, minkä voimme hyväksyä, Attila toteaa.

Päävalmentaja Everi pitää IWF:n tiukkaa otetta hyvänä asiana.

– Se on hieno juttu. Saamme sitä kautta parempia sijoituksia, kun on tiukka linja. Tämä sattui nyt meille harmittavasti yhdelle nostajalle, mutta Hanneskin on nuori nostaja. Hänen pääkisansa ovat nuorten EM-kilpailut ja ne ovat vielä edessä. Tämä ei ole sillä tavalla katastrofi, vaan harmittava juttu, Everi muotoilee.

Batumi, Georgia
EM-kisapaikkakunta Batumi on Georgian toiseksi suurin kaupunki. Se sijaitsee Mustanmeren rannalla.EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Everi näki jo tiukan linjan vaikutuksen maanantaina, kun Marianne Saarhelo voitti B-ryhmän 59-kiloisissa työntämällä uudet SE-raudat 108 kiloa. Yhteistulos oli myös Suomen ennätys, 196 kiloa.

Tiistaina puolestaan Anni Vuohijoki kamppailee mitalista 64-kiloisten sarjassa.

– Marianne oli hienosti yhdeksäs. Tänäänkin tulee varmaan Saaralla (Leskinen) ja Annilla hyviä sijoituksia. Ei tästä linjasta ole mitään haittaa, vaan päinvastoin, Everi toteaa.

Batumin kisapaikalla poissulkemiset eivät ole Everin mukaan erityisen paljoa puhuttaneet.

– Ei se kauheasti näy. Itsekin uskon, että suurin osa näistä tapauksista on huolimattomuusjuttuja, Everi toteaa.

– Mutta määrä on kieltämättä iso. Se yllättää. Mutta tiukka linja on hyvä.

Lue lisää:

KOK: Painonnostoa uhannut olympiapanna väistymässä

Hannes Keskitalo työnsi Suomen ennätyksen MM-kisoissa

Painonnoston seitsenkertainen Suomen mestari lopettaa uransa – Jenni Puputti kaipaa salille lisää miesharrastajia

Viisi huippupainonnostajaa kilpailukieltoon – mukana kaksi olympiavoittajaa

Uudet painoluokat ja omalaatuinen kisataktiikka mietityttävät kovakuntoista olympiakävijää – Anni Vuohijoen matka Tokioon alkaa MM-kisoista: "Nostan sen rautamäärän, mitä sinne laitetaan"

Lähteet: Inside the games, NRK