Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Kuin savuna ilmaan

Ahon ja Teräväisen Carolina lähtee nöyrästi ja rennosti suursuosikki Washingtonia vastaan: ”Täytyy luottaa, että oma juttu kantaa pidemmällekin”

Carolinalla on ottelusarjassa vain voitettavaa hallitsevaa Stanley Cup-mestaria vastaan.

NHL
Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen maalihanat Bostonia vastaan pitää aueta kunnolla perjantaina.
Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen maalihanat Bostonia vastaan pitää aueta kunnolla perjantaina.AOP

Sen ensimmäisen voi kokea vain kerran. Kaksi vuotta sitten pudotuspelihuumasta pahiten sekosi Stanley Cupin loppuotteluihin yltänyt Nashville. Jäähallin kulmalta avautuva Broadway pursusi lopulta kesäkuussa kymmeniä tuhansia ihmisiä Predatorsin taistellessa himoitusta kiekkopokaalista Pittsburghin kanssa. Viime kevään ”hot spot” oli Winnipeg, missä kansa sekosi paikallisen Jetsin pudotuspelimenestyksestä täysin.

Vaikka Nashville ja Winnipeg eivät toki olleet näinä vuosina ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, jokin erityinen ensimmäisen kerran tuntu näissä keväissä oli. Nashvillen osalta kyse oli ensimmäisestä matkasta Stanley Cupiin, Winnipegissä purkautui vuosikymmenien odotus. Kun pudotuspelihuuma jälleen keskiviikkona käynnistyy, meno yltyy jälleen näissäkin kovaksi, mutta tuskin takavuosien tasolle.

Ensimmäisen kerran voi kokea vain kerran.

Jos tämän kevään osalta pitäisi nostaa esiin kaupunki, missä ensimmäisestä kerrasta tullaan ottamaan kaikki mahdollinen irti, Raleigh voisi olla yksi vahva ehdokas. Paikallinen Carolina Hurricanes ylsi nimittäin pudotuspeleihin ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen ja se näkyy joka puolella. Jo runkosarjan viimeisessä kotiottelussa tunnelma lehtereillä äityi huimaksi.

Ja nyt siis puhutaan Carolinasta, missä Hurricanes sai vielä pari vuotta sitten pelata puolityhjille katsomoille.

– Viimeisessä kotiottelussa oli ihan hirveä meno, joukkueen suomalaislaituri Teuvo Teräväinen pyörittelee Yle Urheilulle päätään.

– Ei tarvitse mennä kuin viime kauteen, niin halli oli ihan tyhjänä usein. Nyt halli on täysi ja meno sen mukaista. Veikkaan, että pudotuspeleissä homma lähtee lopullisesti lapasesta. Kiva olla osana tällaista juttua, Teräväinen jatkaa.

”Nyrkkeily oli paras!”

Carolinan tarinaa on rakennettu hienolla tavalla läpi kauden. Kauden aikana paljon huomiota saaneet voittojuhlat jäällä otteluiden jälkeen olivat alusta asti menestys. ”Storm surge”-nimellä kulkeneet voitonjuhlat olivat alun perin omistajan idea. Aluksi ajatus oli pitää yleisö lehtereillä loppuun asti, mutta viimeistään sen jälkeen, kun kanadalainen televisioikoni Don Cherry lyttäsi Hurricanesin ”ryhmäksi idiootteja”, hype seuran ympärillä räjähti käsiin.

Eikä joukkueelta loppunut ideat juhlallisuuksien suhteen.

Milloin Hurricanes juhli voittoa ihmiskeilaamalla, milloin joukkue pelasi curlingia, milloin koripalloa. Nähtiinpä jäällä jopa nyrkkeilylegenda Evander Holyfield, joka ”tyrmäsi” leikkimielisessä nyrkkeilyottelussa hyökkääjä Jordan Martinookin.

– Idea oli omistajan, mutta Justin Williams oli tässä pääarkkitehtina. Hän koko ajan halusi kaikilta ideoita tähän, ihan mitä vain. Kyllä sen ehkä lopussa alkoi huomata, että jätkiltä loppuivat ideat. Oma suosikkini oli nyrkkeily ja sitten sellainen dominohässäkkä oli kanssa ihan siisti, minkä itse aloitin, Teräväinen naurahtaa.

– Nyrkkeily oli ehdottomasti paras, Sebastian Aho komppaa.

Carolina onkin onnistunut luomaan poikkeuksellisen hienon ilmapiirin seuran ympärille. Voitonjuhlat ja niiden suunnittelut ovat tuoneet pukuhuoneeseen sopivaa rentoutta ja toisaalta yhteinen hauska tekeminen on hionut ryhmän hienolla tavalla yhteen. Samaan aikaan juhlallisuudet ovat tarjonneet kannattajille tarttumapinnan – on syntynyt hieno symbioosi seuran ja sen kannattajien välille.

Puhutaan NHL-kauden parhaasta hyvän mielen tarinasta. Yhtenäisyys on viime kädessä kantanut joukkuetta myös jäällä.

– Meillä on tässä todella tiivis nippu kasassa, poikkeuksellisen hyvähenkinen joukkue. Meillä on ollut todella hauskaa vuosi yhdessä. Uskon, että tämä yhteisöllisyys on välittynyt myös katsomoon. Että tuossa on joukkue, joka paiskii hommia toisilleen. On syntynyt hyvä buumi, missä fanit haluavat olla mukana. Viimeisessä kotipelissä oli aivan huikea tunnelma ja odotan vielä parempaa pudotuspeleissä, Aho sanoo.

Hyvää fiilistä, suurta sydäntä ja viimeiseen mieheen -mentaliteettia Carolina tarvitsee myös pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Tarvitsee, koska jos puhtaasti pelaajamateriaalin, tekniikan tai taktiikan kautta Carolinan ja Washingtonin otteluparia arvioidaan, Hurricanesilla ei pitäisi olla hallitsevan mestarin kyydissä mahdollisuutta.

Washington on laadukas ja leveä, mutta samaan aikaan kurinlainen joukkue, jonka jokainen ketju on lähtökohtaisesti Carolinan vastaavaa parempi.

– Siihen on olemassa syyt, miksi tuo joukkue voitti Stanley Cupin vuosi sitten. Heidän laatupelaajansa tuntevat kaikki. Vaikka se on klisee, silti on sanottava, ettei tässä voi liikaa alkaa vastustajaa miettiä. Tietenkin joitakin asioita katsotaan videolta, mutta pääsääntöisesti kaikki on itsestä kiinni. Emme me lähde mitään omassa jutussamme muuttamaan. Se on tuonut meidät tähän ja nyt täytyy luottaa, että se kantaa myös pidemmälle, Aho järkeilee.

Nuori, mutta kokenut Carolina yrittää pysäyttää Capitalsin huippuketjut

Carolina on poikkeuksellisen mielenkiintoinen sekoitus nuorta ja vanhaa, mikä tuo alkavaan sarjaan oman mausteensa. Vaikka hurrikaaniryhmä mielletään nuoreksi joukkueeksi, sillä on yllättävän paljon voittamisen kulttuuria ryhmässään. Justin Williams on voittanut peräti kolme Stanley Cupia – ensimmäisen juuri Carolinassa kolmetoista vuotta sitten. Jordan Staal ja Teuvo Teräväinen yhden mieheen.

Puolustaja Douggie Hamilton oli kesällä 2013 Bostonin kanssa Stanley Cupin finaaleissa.

– Meillä on tässä aika raikas mix. Mukana on paljon jätkiä, ketkä eivät ole koskaan pelanneet pudotuspeleissä, jotkut ovat pärjänneet hyvinkin. Saa nyt nähdä, mihin suuntaan tämä tästä lähtee. Kaikki ovat ainakin innoissaan. Pääperiaate on, että enemmän tehdään hommia kuin vastustaja, sitä kautta me on lähestytty pelaamista läpi kauden. Sitä kautta on hiouduttu yllättävänkin hyväksi nipuksi, Teräväinen näkee.

Aho ja Teräväinen ovat alkavassa sarjassa kaiken ytimessä. Carolinan ykkössentterinä Aho joutuu uransa kovimpaan paikkaan ottelusarjassa, jossa vastaan luistelee vaihdosta toiseen Jevgeni Kuznetsovin tai Nicklas Bäckströmin huippuketju. Aho, joka pelasi fantastisen runkosarjan, ajautui perussarjan lopulla peräti neljäntoista ottelun maalittomaan putkeen. Se ei kuitenkaan miestä itseään huoleta alkavan sarjan alla – enemmänkin hymyilyttää.

– Ei ole kyllä mitään kriisiä tuon suhteen. Ei etenkään nyt, kun pelataan vain voitoista. Ollaan pelattu tosi hyvin ketjuna, vaikka tulosta nyt ei niin paljon ole viime aikoina tullutkaan. Ollaan oltu puolustussuuntaan hyviä ja muutenkin yhteispeli on toiminut hyvin, Aho viittaa ketjukavereihin Justin Williamsiin ja Nino Niedderreiteriin.

Vaikka Aho ei maaleista painetta otakaan, nyt niitä kuitenkin tarvitaan. Toisaalta kakkosketjussa keväällä upeaa tulosta tehny Teuvo Teräväinen on ollut tuomassa Jordan Staalin ja Michael Ferlandin kanssa ’Canesin maalintekoon kaivattua leveyttä. Teräväinen on itse asiassa vuoden 2019 osalta Carolinan tehokkain pelaaja.

– ”Teukan” ketjun peli on ollut meille tietenkin iso juttu. Leveyttä tuli kertaheitolla lisää joukkueeseen ja sitä aina tarvitaan. Teuvo on pelannut todella hyvin ja sitä kautta tähänkin sarjaan tulosvastuu on leveämmällä. Hienoja steppejä on Teräväinen ottanut urallaan ja nyt itseluottamuksen, fysiikan, vastuun ja ketjukavereiden kautta hän on noussut taas uudelle tasolle. Tärkeä juttu meille, Aho kehaisee.

Washingtonin ja Carolinan ensimmäisen kierroksen pudotuspelisarja käynnistyy perjantaiaamuna Suomen aikaa Washingtonista.

– Pääsisi jo pelaamaan, Aho huokaa lopuksi.

Lue myös:

Suosikit pitävät pintansa NHL:n itäisellä puoliskolla – lue peliennakot pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle

Historialliset pistekarkelot! Tässä ovat NHL-kauden parhaat suomalaiset

Teuvo Teräväisen veltto olemus poiki kritiikkiä vielä pari vuotta sitten – nyt pärjää ilman Sebastian Ahoa: "On minut aika kovissa sopissa keitetty"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat