Suora

 • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
 • Rallin MM, Sardinia, Power Stage -live
 • Suomen vahvin mies, karsintakilpailu 2019
 • Makwan Amirkhani: Syön vastustajani elävältä kaiken kokemani paskan jälkeen
 • Titta Keinänen - dropoutista karaten huipulle
 • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - THA
 • WRC-kauden välitilinpäätös
 • Urheiluruutu
 • FIFAn jalkapallon naisten MM: USA - CHI
 • Marika Teini: Rouva kersantti - työ joka mahdollisti ammattiurheilun
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Sardinia, kisakooste
 • Urheiluruutu
 • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Pomppukone Emil Soravuo lähestyy telinevoimistelun maailman kärkeä – peloton hurjapää kisaa Tokion olympiapermannolla, jos sama meno jatkuu

Emil Soravuon mainiosti alkanut kausi jatkuu tällä viikolla telinevoimistelun EM-kilpailuissa Puolassa.

voimistelu
Emil Soravuo
Emil Soravuo on saanut kilpailusarjaansa varmuutta ja nostanut tasoaan hurjasti.Ghadi Boustani / Yle

Emil Soravuon vanhemmat eivät ehkä osanneet aavistaa, mihin heidän pojalleen antama kehotus 2000-luvun alussa voisi johtaa.

Vaikka viisivuotias Emil ei ollut ruotsalaisen kaimansa, Vaahteramäen Eemelin, tavoin vaikea tai ilkikurinen, oli vanhemmilla vilkkaassa pojassa silti pitelemistä.

– Vanhemmat sanoivat, että mene nyt tuonne vähän pomppimaan ja purkamaan energiaa, että he kestävät minua sitten kotona, Emil Soravuo muistelee Yle Urheilulle.

Urheilullinen poika innostui kuperkeikoista ja käsilläseisonnasta Espoon Telinetaiturien harjoituksissa ja telinevoimistelusta muodostui hänelle jo nuorena mielekäs harrastus ja elämäntapa.

Nyt harrastuksesta on tullut ammatti: 22-vuotias Emil Soravuo sai maaliskuun lopussa varusmiespalveluksen Puolustusvoimien urheilukoulussa päätökseen ja aloitti arjen ammattiurheilijana.

Armeija-aikana Soravuo vietti päivät kasarmilla ja iltavapaat salilla harjoittelemassa. Kavereiden tapaaminen harjoituksissa Helsingin Myllypurossa ja kotihallissa Espoon Kilossa motivoi varusmiestä, jonka taso nousi armeijavuoden aikana hurjasti.

– Pääsin treenaamaan armeijassa oikeastaan tosi hyvin. Sain pidettyä itseni kunnossa siellä.

Armeija-ajan harjoittelun onnistumisesta kertoo Soravuon kova tasonnosto maaliskuun maailmancupin kilpailuissa. Azerbaidzanista tuliaisina oli viides ja heti viikon päästä Qatarista neljäs sija permannolta.

Telinevoimistelija Emil Soravuon taidonnäyte permannolla.

Viimeisin maailmancup-kilpailu Dohassa Qatarissa nosti Soravuon neljänneksi permannon maailmanrankingissa. Mainiosti alkanut kausi jatkuu tällä viikolla telinevoimistelun EM-kilpailuissa Puolassa. Soravuo odottaa tason olevan yhtä kova kuin maailmancupissa. Tavoite on vähintäänkin finaaliin pääsy.

– Hyvin olen päässyt maailmancupissa finaaliin, eli pitää vain tehdä hyvä suoritus niin finaalipaikka ei ole mahdoton.

Maailman eliittiin nopeasti noussut espoolainen on tällä menolla matkalla Tokion kesäolympialaisiin 2020.

– Olympiatavoittelu on hyvällä mallilla. Jos se tätä rataa jatkuu, niin on tosi hyvät mahdollisuudet päästä Tokioon. Ainakin motivaatiota on, joten toivottavasti pääsen, Soravuo kertoo.

Suomen edellinen telinevoimistelun olympiaedustaja on Oskar Kirmes, joka kilpaili Rio de Janeiron olympialaisissa 2016 permannolla ja kuusiottelussa. Soravuo ja Kirmes, 23, ovat seurakavereita, joita molempia valmentaa Kirmeksen isä, Mati Kirmes.

Jalkatelineet leipälajeina

Emil Soravuon parhaat lajit telinevoimistelussa ovat permanto ja hyppy, eli niin kutsutut jalkatelineet. Kahta lajia yhdistää vaatimus pystyä ponnistamaan korkealle.

– Ne ovat aina luonnistuneet minulta, kun on ollut sen verran hyvä pomppu. Olen tehnyt niitä vähän enemmän ja ne ovat kehittyneet paljon paremmin kuin jotkin muut telineet. Ja niinhän se näkyy tuloksissa, että on tullut onnistumisia, Soravuo kertoo.

Hyvän pompun lisäksi Soravuo kertoo hyvän kilpailuvireensä reseptiksi hermojen hillitsemisen kilpailutilanteessa. Kilpailupäivät kuluvat hotellilla loikoillen ja musiikkia kuunnellen, jotta keho ja mieli ovat mahdollisimman valmiita kilpailusuoritukseen.

– En lähde kaupungille reissailemaan, vaan otan iisisti, Soravuo kertoo valmistautumisestaan.

Täysipäiväisenä telinevoimistelijana Soravuon arki koostuu aamu- ja iltaharjoituksista, joita kertyy kolmisen tuntia päivässä. Aamuharjoituksissa vahvistetaan ominaisuuksia ja huolletaan kehoa, iltaisin painotetaan lajiharjoittelua. Leipälajien lisäksi harjoitusohjelmaan kuuluu päivittäin keskivartaloa vahvistavia harjoituksia nojapuilla tai renkailla.

Soravuo tekee kilpailunomaisen harjoituksen pari kertaa viikossa, sillä se auttaa häntä pitämään kilpailujännityksen aisoissa tositilanteessa. Soravuon mukaan itsevarmuuden taustalla on suuri määrä kilpailusarjan toistamista.

– Tällä hetkellä pää kestää todella hyvin kilpailua. Osaan asennoitua niin, että en pelkää, kun menen sinne stagelle esiintymään. Tiedän paikan päällä kisoissa, että olen valmis tekemään sen sarjan ja osaan sen, Soravuo sanoo.

Soravuo pyrkii olympialaisiin vaikeaa reittiä: telinespesialistina joko permannon tai hypyn rankingin kautta. Tämän kauden osalta maailmancup on puolivälissä, joten menestys loppukauden osakilpailuissa määrää suunnan olympiaunelmien täyttymisessä.

Olympialaisiin tähdätessä ei Soravuo aio tehdä suuria muutoksia harjoitteluunsa. Samaa rataa jatkaminen riittää: Soravuon tämänhetkinen maailmanranking-sijoitus oikeuttaisi olympiapaikkaan, kunhan se säilyy ensi kevääseen asti.

EM-kisojen jälkeen harjoitukset kovenevat ja sarjaa pyritään vaikeuttamaan ennen syksyn MM-kisoja.

Opinnot eivät ole tällä hetkellä nuoren miehen mielessä, vaan kaikki energia käytetään olympiaunelman tavoitteluun. Motivoituneen urheilijan pidemmän tähtäimen tavoite on tehdä pitkä ja menestyksekäs ura telinevoimistelijana.

– Lopetan ehkä sitten, kun kroppa sanoo "seis". Kyllä minä sen verran tykkään tästä, että ihan loppuun saakka jatkan, Soravuo sanoo.

Lue myös:

Soravuo sai Dohassa volttipätkät kohdilleen – aloittaa armeijan jälkeen täysipäiväisen voimistelemisen

Emil Soravuo permantofinaalin viides – "Pää pysyi kasassa myös finaalissa"

Kirmes hioo EM-kuntoa Britanniassa, Saarenketo kaatui vaikeassa hypyssään

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat