Suora

  • Urheilukierros
  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus: päivän ottelu
  • Urheiluruutu

Voimisteluliitto ei ole koskaan antanut valmentajalle toimitsijakieltoa Suomessa — kurinpitovaliokunnan pomo kertoo nyt mistä rikkeestä seuraa sanktio

Voimisteluliiton kurinpitolautakunnan puheenjohtaja Kristiina Rintala sanoo, että ensimmäisestä rikkeestä on annettava lievin mahdollinen seuraamus.

voimistelu
voimistelu kuvistus yleiskuva
AOP

Voimisteluliiton kurinpitolautakunta antoi vapauttavan päätöksen valmentaja Titta Heikkilälle kurinpitomenettelyn jälkeen. Tamperelaista Minetit-joukkuetta valmentavan Heikkilän valmennustapojen epäiltiin olevan epäeettisiä.

Kurinpitolautakunnan puheenjohtaja Kristiina Rintala ei kommentoi Heikkilän tapausta sääntöihin vedoten. Liiton sääntöjen mukaan päätöksestä kerrotaan julkisuuteen vain jos seuraamuksena on toimitsijakielto.

– En voi sanoa, onko Heikkilän toiminta ollut sitä tai tätä, koska se ei ole ollut sellaista toimintaa, josta olisi määrätty seuraamuksia, Rintala toteaa.

Rintala kertoo yleisellä tasolla, minkälainen toiminta aiheuttaisi kurinpidollisia seurauksia.

Kurinpitomenettelyn jälkeen voidaan antaa lievimpänä sanktiona huomautus, sen jälkeen varoitus ja toimitsijakielto.

– Ensimmäisestä rikkeestä on lähtökohtaisesti annettava lievin mahdollinen seuraamus, ellei ole jotain erityistä perustetta, Rintala kertoo Yle Urheilulle.

Tapauksia, jossa kyse on fyysisestä väkivallasta, ei Rintalan mukaan käsitellä liitossa, sillä valmentaja voi olla niistä rikosoikeudellisessa vastuussa. Tapauksissa, joissa on käytetty henkistä väkivaltaa, käsitellään liitossa yksittäistapauksina.

Rintala sanoo, että kiusaamistapauksessa arvioidaan, ketä ja miten asianosaista on kiusattu.

Rintala on kohdannut tehtävässään lähinnä voimistelutuomareiden rikkeitä, joista on seurannut sanktioita. Tuomari voisi saada huomautuksen esimerkiksi esteellisyyteen liittyvästä rikkeestä.

Kuvitteellisessa tilanteessa huomautus tai varoitus voisi olla todennäköinen seuraamus, mikäli valmentaja on esiintynyt päihtyneenä kilpailutilanteessa tai harjoituksissa.

Rintalan mukaan Voimisteluliiton kurinpitolautakunnassa ei ole koskaan annettu valmentajalle toimitsijakieltoa. Tuomarille sen sijaan toimitsijakiellon aiheuttaisi esimerkiksi pisteiden tai tulosten manipulointi.

Pitäisikö Voimisteluliiton kurinpitosääntöjä sitten päivittää Titta Heikkilän tapauksen jälkeen?

– Voimisteluliiton kilpailu- ja kurinpitosäännöt eivät ole kauhean vanhat, ne päivitettiin muutama vuosi sitten. Nämä reilun pelin ja eettisen urheilun säännöt tulevat pitkälti ihan Olympiakomitealta. Siinä ei ole hirveästi variointia (lajiliittojen välillä), Rintala toteaa.

Lue myös:

Epäeettisistä valmennustavoistaan kritisoitu Titta Heikkilä kommentoi tuoretta kurinpitovaliokunnan päätöstä: "Olo on helpottunut"

Titta Heikkilän asianajaja kertoo vapauttavasta päätöksestä: "Minkäänlaisille seuraamuksille ei ole perusteita"

Kurinpitovaliokunta teki päätöksensä – voimisteluvalmentaja Titta Heikkilä vahvistaa Yle Urheilulle: päätös oli vapauttava

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat