1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. painonnosto

Anni Vuohijoki pettyi EM-kisojen seitsemänteen sijaan: "Vaikka tulos oli urani toiseksi paras koskaan, ei voi olla tyytyväinen"

Uudet painoluokat ovat kiristäneet kilpailua.

Kuva: AOP

Viime vuoden EM-pronssimitalisti Anni Vuohijoki oli pettynyt seitsemänteen sijaansa painonnoston EM-kisoissa Georgian Batumissa.

– Vähän kaksijakoiset fiilikset siihen nähden, miten kovassa kunnossa olen. Kisana tuo oli pettymys. Kaksi onnistunutta nostoa ja 209 kiloa ei vastaa sitä, mitä pystyn tällä hetkellä tekemään, Vuohijoki sanoi Yle Urheilulle puhelimitse.

– Ei voi olla tyytyväinen, että jes tein 209, vaikka tulos on urani toiseksi paras koskaan, kun sillä ei ole mitään arvoa tällä hetkellä. Minulle tulee hyvä mieli, mutta se ei näy tuloslistalla.

Vuohijoki harmitteli myös heikkoa nostopäivää.

– Tänään ei ollut vain paras päivä. Kun on taitolaji ja herkkä laji, välillä sattuu nyhveröitä päiviä silloin, kun ei pitäisi. Normaalisti jalka toimii tosi hyvin kisassa, mutta tänään se ei toiminut.

Rovaniemen Reipasta edustava Vuohijoki teki 64-kiloisten sarjassa 209 kilon yhteistuloksen. Hän sai tempauksessa ylös 93 ja työnnössä 116 kiloa. Voiton vei Romanian Elena Toma Loredana 239 kilon yhteistuloksella (111+128).

– Jos positiivisia asioita etsii,oma tasoni on noussut. Euroopan kärki koventuu koko ajan, ja se, että pysyy itse mukana siinä, on hieno asia.

Kilpailu kiristyy koko ajan

Viime keväänä Vuohijoki voitti kaksi EM-pronssia 63-kiloisten sarjassa yhteistuloksessa ja työnnössä. Yhteistuloksessa EM-pronssi irtosi viime vuonna 203 kilolla.

– Naisten painonnoston taso nousee kokoajan. Jos mietitään esimerkiksi vuosia 2015 ja 2016, niin 90 kiloa ja 110 kiloa eli 200 kilon yhteistulos riitti mitaliin. Nykyään sillä ei pääse edes B-ryhmään, Vuohijoki huomauttaa.

Myös uudet painoluokat ovat kiristäneet kilpailua, vaikka tarkoitus oli toinen.

– Jos mietitään olympiakarsintoja, 64 kilon jälkeen seuraava painoluokka on 76 kiloa. Se on paisuttanut tätä 64 kilon luokkaa. Uusilla painoluokilla piti saada keskiluokkien painetta helpotettua, mutta kävikin vähän päinvastoin, Vuohijoki huomauttaa.

Vuohijoen kisat jatkuvat jo reilun kuukauden kuluttua.

– Viiden viikon päästä jatkuu olympiakarsinta Kolumbiassa. Nyt on vähän erilainen tilanne, kun EM-kisat ovat osa olympiakarsintaa. Vaikka tämä on arvokas kisa, tämä on yksi kilpailu, missä keräämme pisteitä olympiapaikkaan. Sitä kautta tämän kilpailun arvo ei ole niin suuri, vaikka se suuri onkin.

Pettymyksestä huolimatta Vuohijoki vakuuttaa olevansa aikataulussa Tokion olympialaisia ajatellen.

– Ihan luottavaisin mielin olen olympiakarsinnan suhteen. Siinä ei auta kun nöyränä painaa pitkää päivää ja kerätä kiloja kasaan.

Lue myös:

Anni Vuohijoki seitsemäs kovatasoisessa kisassa painonnoston EM-kisoissa