Suora

  • Leluja ja lentopalloa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Patrik Laine pääsee vihdoin nollaamaan vaikean runkosarjan: "Tein kuitenkin kolmekymmentä maalia, ei sitäkään joka jätkä tee"

Patrik Laineelle runkosarjan päättyminen on helpotus. Pudotuspeleihin nuori suomalaislaituri pääsee puhtaalta pöydältä.

NHL
Patrik Laine
Patrik Laineelle runkosarjan loppuminen on suuri helpotus.AOP

WINNIPEG. Harva ehkä muistaa, mutta vuosi sitten Patrik Laine pelasi läpi runkosarjakokonaisuuden, joka piti sisällään pompun jos toisenkin. Esimerkiksi pudotuspeleihin tultaessa Laine oli tehnyt vain yhden maalin kymmenessä edellisessä ottelussa.

Eikä se ollut 44 maalia tykittäneen Laineen ainoa nihkeä jakso vuoden takaisessa runkosarjassa. Vaikka Laine teki kovaa tulosta, matkaan mahtui vaikeita jaksoja.

Harva – vähiten pelaaja itse – kuitenkaan uskoi, että vielä pahempia pomppuja olisi edessä. NHL-maailman lainalaisuuksiin liittyvät oppirahat lankesivat todenteolla maksuun vasta kuluvalla kaudella. Toisin kuin vuosi sitten, nyt numerotulos ei ole enää pelastanut kokonaisuutta samalla tavalla. Toki 30 maalia on kova suoritus lähes kenelle tahansa pelaajalle, mutta nyt alettiin liikkua Laineenkin osalta rajoilla.

Laine kurvaili päättyneessä runkosarjassa lopulta peräti 61 ottelussa ilman osumaa. Viime kauden lukema oli 45. Kahden vuoden takaisella tulokaskaudella Laine pelasi 47 ottelussa ilman maalia.

On selvää, että vaikeudet ovat syöneet pelaajan henkisiä voimavaroja. Lähes aina hyväntuulinen Laine on ollut paikoin väsyneen oloinen, ja nimenomaan henkisesti. Kauden aikana parin viikon mediapaastonkin pitänyt tamperelaistähti on joutunut vaikeuksien keskellä selittämästä päästyään selittelemään, miksi peli ei kulje tai miksi tulosta ei synny. Kiekkohullun kaupungin media on sanavalmiin Laineen kimpussa lähes aina kuin mahdollista.

Siksi Laine on välillä sanonut "ei tänään".

Kasvukivut osa normaalia kehitystä

Tältä osin maanantain harjoitukset Winnipegin harjoituskeskuksessa kaupungin ulkopuolella eivät tuoneet rutiineihin muutosta. Välittömästi, kun Laine saapui jäältä pukuhuoneeseen, hänet ympäröi noin kahdenkymmenen toimittajan lauma.

– No, tulipa nyt vastattua vielä kerran tämän runkosarjan osalta noihin kysymyksiin, Laine hymyili Yle Urheilulle Winnipegissä.

– Olisihan se mukavampi selitellä, miksi peli kulkee, eikä aina näitä negatiivisia juttuja. Kaikki haluavat tietää, miksi ei kulje ja muuta. Samat kysymykset sieltä joka päivä tulee. Olihan tuo runkosarja tätäkin kautta aika pitkä. Onneksi se on nyt takanapäin, joten kaikki ajatukset voi laittaa keskiviikon pudotuspeliavaukseen, Laine jatkoi.

Pitää muistaa, että meikäläisellä on ikää vasta parikymmentä vuotta. Tein kuitenkin kolmekymmentä maalia, ei sitäkään joka jätkä tee.

Patrik Laine

Toisaalta Laine ymmärtää hyvin myös kärsivällisyyden merkityksen. Menneen kauden kasvukivut ovat osa vasta 20-vuotiaan pelaajan täysin normaalia kehitystä.

– Pitää muistaa, että meikäläisellä on ikää vasta parikymmentä vuotta. Tein kuitenkin kolmekymmentä maalia, ei sitäkään joka jätkä tee. Ja nuokin maalit syntyivät käytännössä yhden kuukauden ansiosta. Mutta kuten jo totesin, onneksi tuo on nyt takanapäin, eikä jatkossa tarvitse enää selitellä, tuliko runkosarjassa pisteitä vai ei.

Runkosarjan päättyminen on kaiken jälkeen Laineelle suuri helpotus. Kun kiekko ensimmäisen kierroksen pudotuspelisarjassa St. Louisia vastaan putoaa keskiviikkona jäähän, runkosarjan tapahtumilla ei ole mitään merkitystä. Vaikka Laine tuli kontaten pudotuspeleihin myös vuosi takaperin, verkko heilui kahdessa peräkkäisessä ottelussa heti pudotuspelin alkuun. Tätä saattaa olla luvassa tälläkin kertaa.

– Onhan tämä (runkosarjan loppuminen) helpotus. Nyt alkavat sitten ne miesten pelit. Tähän kun heittää pari voittomaalia ja muutenkin muutaman pussin, niin kukaan ei enää muista mitään runkosarjaa. Nyt alkavat ne pelit, joiden vuoksi tätä pelataan. Jatkossa on ihan sama, kuka ne maalit tekee, kunhan voitetaan, Laine hymyili.

Soiko St. Louisille Blues?

Jos NHL:stä pitäisi valita juuri Patrik Laineelle sopivimmat vastustajat, St. Louis olisi ensimmäisten joukossa. Tappara-kasvatti on rummuttanut Bluesin verkkoon kolmen vuoden aikana kahdessatoista ottelussa peräti kolmetoista maalia. Aiemmin tällä kaudella Laine kuritti yhdessä ottelussa St. Louisia viiden maalin edestä. Vain Dallasia vastaan Laine on ollut NHL:ssä tehokkaampi – Starsia vastaan Laineella on 13 ottelusta 15 maalia.

– Joitakin vastaan vain tuntuu, että onnistuu paremmin. Jotakin niissä joukkueissa sitten kai on. Ehkä peluutukset ovat parempia tai ehkä siellä on vastassa pelaajia, joita vastaan on helpompi pelata kiekolla. St. Louisia vastaan on paljon hyviä kokemuksia sekä itsellä että joukkueella. Toivottavasti saadaan tässä sarjassa jatkettua siitä.

Jets juhlii
Patrik Laine juhli osumaansa joukkuekavereidensa kanssa Vegasia vastaan helmikuun lopussa. AOP

Samaan hengenvetoon on muistettava, että St. Louis on vuoden 2019 osalta koko NHL:n paras joukkue. Jos Winnipeg tulikin kevääseen hieman kontaten, Blues tuli sinne lentäen, ja tämän tietää myös Laine.

– Viimeksi, kun pelasimme heitä vastaan, he taisivat olla viimeisiä liigassa. Ihan samat äijät siellä edelleen ovat, mutta nyt he pelaavat paremmin. Toki veskarin (Jordan Binnington) nosto NHL:ään oli heille varmasti iso käännekohta. Hän on pelannut hienosti ja nostanut heidät pudotuspeleihin. Tätä taustaa vasten minun viidellä maalilla tai meidän edellisillä kohtaamisilla ei ole paljoa merkitystä, Laine huomauttaa.

– Runkosarjan pelit joskus marraskuussa tai joulukuussa ovat ihan eri pelejä kuin nämä, mitä nyt aletaan pelata.

Laine on oikeassa, sillä Winnipeg itse otti jalan kaasulta jo kauan aikaa sitten. Maaliskuun puolenvälin jälkeen Jets on ollut vasta 19. paras joukkue NHL:ssä. Viime viikkoisen Minnesota-tappion jälkeen Jets pitikin jonkin sortin kriisipalaverin.

– Viesti oli, että paremmin pitää pystyä pelaamaan yksilöinä ja joukkueena. Selväksi tehtiin, että tällaisella tekemisellä emme tule keväällä menestymään. Hieman turhaan otimme jalkaa kaasulta, toivottavasti se ei nyt kostaudu. Ainakin virtaa pitäisi riittää. Täytyy vain toivoa, että peli on sellaisessa kuosissa, että sillä pärjää pudotuspeleissä, Laine pyöritteli.

Lue myös:

Edmontonin Mikko Koskiselle ensimmäinen NHL-kausi oli kova oppivuosi – suomalaiselle keksittiin uusi heikkous, joka meni lopulta vahdin "pään sisään"

Lännen NHL-pudotuspeleissä on luvassa yllätyksiä – lue tästä peliennakot ensimmäiselle kierrokselle

Suosikit pitävät pintansa NHL:n itäisellä puoliskolla – lue peliennakot pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat