Suora

 • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelun A-ryhmä
 • Painin MM, vapaapaini
 • Telinevoimistelija Enni Kettunen haastaa pelkonsa päivittäin
 • Tanssin Grand Slam, vakiotanssit
 • Painin MM, vapaapaini
 • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelun B-ryhmä
 • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelu
 • Käsipallon Champions League, Bidasoa Irún - Cocks
 • Urheiluruutu
 • Painin MM: Vapaapaini
 • Ysäriä ja rillausta
 • Lentopallon EM, neljännesvälieräottelu FRA - FIN
 • Urheiluruutu
 • Ysäriä ja rillausta
 • Kuin savuna ilmaan

NHL-tähdet paljastavat mielipiteensä vaaleista ja puhuvat avoimesti MM-kisojen "rintamakarkuruudesta" – tapaat myös papin, josta Patrik Laine teki miljonäärin

Nyt voit kuulla NHL:n sisäpiirijutut kerran viikossa suoraan uutisten lähteeltä! Tilaa Yle Urheilun Vancouverissa asuvan NHL-kirjeenvaihtajan Tommi Seppälän Änärikirje sähköpostiisi nyt.

NHL
Ylen NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä
Kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikottain NHL:n kuumimmista puheenaiheista.Ian McCausland

Moro sano komeet toisilleen!

Terveisiä talvisesta Winnipegistä! Ja kyllä kuulitte ihan oikein, täällä ei todellakaan ole kevät, täällä on täysi talvi. Pudotuspelien kunniaksi – ilmeisesti – eilen alkoi lumisade ja kylmyys. Tänään ei ole todellakaan tehnyt mieleni astua ulkoilmaan. Huhtikuun toista viikkoa mennään, mutta takkivalinta on edelleen mallia talvi.

Toisaalta mitään uuttahan tässä ei ole.

Tasan tarkkaan vuosi sitten, kun Winnipeg aloitteli ensimmäisen kierroksen pudotuspelisarjaansa Minnesotaa vastaan, täällä oli – anteeksi ranskani – aivan helvetillisen kylmä. Muistan eräänkin ottelun jälkeen odotelleeni taksia hypotermian partaalla hallin ulkopuolella kollegani ja hyvän toverini Sami Hoffrenin kanssa samalla päästellen suustani lähes kaikki tietämäni kirosanat.

Kanadalaisen Sportsnetin väki päätti muuten vuosi sitten matkustaa sarjan kolmanteen otteluun St. Pauliin linja-autolla. Jänteet paukkuivat, kun Minneapolisin alueelle iskenyt lumimyrsky lähes tuplasi matka-ajan. Minkä piti olla 6–7 tuntia, oli lopulta 12 tuntia – ja samanlaista myrskyä on tiettävästi povattu Minnesotan alueelle myös tälle viikolle.

Ei siis sään osalta mitään uutta Winnipegin taivaan alla.

JOS HALUAT KUULLA NHL:N SISÄPIIRIJUTUT AINA ENSIMMÄISENÄ, TILAA TOMMI SEPPÄLÄN ÄNÄRIKIRJE (siirryt toiseen palveluun)

On kuitenkin sanottava, että Winnipegissä paistaa kylmyydestä huolimatta lähes aina aurinko. Wikipedian mukaan Kanadassa vain Calgary on Winnipegiä aurinkoisempi paikka. Winnipegin 2 352 aurinkoista tuntia vuodessa kuulostaa ihan mukavalta Suomen 1 850 verrattuna, eikö?

Loppuisi se mörköily ja mököttäminen Suomessakin, kun lisättäisiin härmään vuosittain sellaiset 500 tuntia auringonpaistetta. Jos ajatellaan, että aurinko paistaisi keskimäärin kahdeksan tuntia päivässä, Winnipegissä paistetta on tarjolla yli kaksi kuukautta enemmän kuin Suomessa. Voi veljet!

Winnipeg on ihmisen kaupunki. Varsinkin jääkiekkoihmisen.

PUHEENAIHE NYT: Rintamakarkureitako?

Rasmus Ristolainen
AOP

Asiaan.

Se, mikä jälleen kerran Suomessa puhuttaa, ovat miesten MM-kisat ja niistä kieltäytyvät NHL-pelaajat. Monen on edelleen vaikea hahmottaa kokonaiskuvaa, joka kieltäytymisiin liittyy. Etenkin Buffalon Rasmus Ristolainen on pelaaja, jonka toistuvat kieltäytymiset ovat herättäneet kansan syvissä riveissä syyllistävää puhetta.

Otin asian esiin tiistain harjoitusten jälkeen Winnipegin Patrik Laineen kanssa, joka kieltäytyi Ristolaisen tavoin MM-kisoista keväällä 2017. Laine nosti heti kärkeen esiin paitsi velvollisuus-, myös vireystilanäkökulman.

– Mielestäni kenelläkään ei ole velvollisuutta lähteä, jos ei halua, Laine linjasi alkuun.

– Usein kyse on paljon myös siitä, millainen kausi kenelläkin on ollut ja onko enää virtaa. Meidän varsinainen työmme on kuitenkin täällä ja jos Ristolainen ajattelee, että hänen pitää levätä nyt ja alkaa sitten valmistautua ensi kauteen, siinä ei ole mitään väärää.

– Kuitenkin Buffalo haluaa varmasti jatkossa menestyä paremmin ja Ristolainen on yksi niistä avainpelaajista, joita siitä prosessissa tarvitaan. Ei ole väärin, jos hän haluaa alkaa valmistautua ensi kauteen ajoissa.

Ristolainen kävi jälleen kerran läpi uskomattoman raskaan mankelin joukkueensa kanssa. Buffalon kotisivuilta löytyvä videohaastattelu kertoo Ristolaisen turhautumisen tasosta olennaisen. Onko edes järkeä raahata MM-kisoihin pelaajaa, jonka ketutuskäyrä on ollut tapissa kaksi-kolme kuukautta putkeen?

Pelaajaa, joka on varmasti väsynyt myös henkisesti. NHL-kausi on pelaajille armoton rypistys – ja varsinkin silloin, kun köli raapii pohjaa todenteolla.

– Onhan tämä aika kova paketti. Ei tämä ihan helpoimmasta päästä töitä ole. Helposti voi ihminen ajatella, että täällä vain hieman lennellään, pelaillaan ja sitten mennään hienoilla autoilla kotiin. Ei se ihan niin mene. Aika monta kymmentä tuhatta lentokilometriä tulee, harkkapelit, treenit, runkosarja ja kaikki, Laine listaa.

Lisäksi monet nuoret pelaajat haluavat nykyään panostaa laadukkaaseen kesäharjoittelukauteen. Vaikka kotikatsomoissa MM-kisat ovat edelleen se juttu, on kiistaton fakta, että pelaajien keskuudessa turnaus ei herätä samanlaista kiihkoa kuin vielä takavuosikymmeninä. Kesäharjoittelun näkökulmasta MM-turnaus syö pelaajilta valtavasti aikaa.

– Jos menee MM-kisoissa pitkälle, ollaan jo toukokuun loppupuolella. Se on ensi kauden treeneistä pois. Jos sitten ottaa pakolliset pari, kolme viikkoa lomaa, ollaan jo melkein heinäkuulla. Elokuussa pitääkin sitten jo lähteä takaisin. Jos ei mene kisoihin ja ottaa loman huhtikuun alkuun, niin pääsee treeneihin kiinni jo toukokuussa. Ero on valtava, Laine huomauttaa.

– Tässä pitää kuitenkin ajatella itseäänkin. Pitää muistaa, että meidän oikea leipätyömme on täällä. Jos joku haluaa laittaa kaiken likoon ollakseen ensi kaudella parempi siinä oikeassa leipätyössä, siinä ei ole mitään väärää.

Eikä silti kyse ole siitä, etteivätkö pelaajat edelleen syttyisi pelaamisesta Suomelle.

– Ei se siitä jää kiinni kenenkään kohdalla. Suomi-paita on aina upeaa laittaa päälle. Esimerkiksi Ristolaisella on varmasti hienoja muistoja junnumaajoukkueista ja muuta. Suomea on aina kiva edustaa, mutta kuten sanottu, tässä pitää ajatella itseäänkin.

Sen lisäksi on ymmärrettävä pelaajia, joiden sopimukset NHL:ssä ovat katkolla. Esimerkiksi Montrealin Joel Armialle tai Artturi Lehkoselle vakava loukkaantuminen MM-kisoissa voisi tarkoittaa jopa NHL-unelmien kariutumista. On hyvä muistaa, että loukkaantumistapauksessa vastuuta ei kanna Suomen jääkiekkoliitto, vaan NHL-seura ja ennen muuta pelaaja itse omassa elämässään.

Eli otetaan iisiä!

TRENDEJÄ JA TAKTIIKKAA: Olihan bileet, mutta kuka maksaa?

Whiteout-tapahtuma, paljon jääkiekkofaneja Winnipegin kaduilla
AOP

Kuka muistaa viime keväältä Winnipegin Whiteout-ilmiön?

Se tulee taas! Kun Jets Suomen aikaan torstaina aamuyöllä käynnistää ensimmäisen kierroksen pudotuspelisarjansa St. Louisia vastaan, kadut hallin läheisyydessä ovat täynnä fanikansaa. Ja kyllä, siitäkin huolimatta, että luvassa on kirpeää keliä. Näky on jokseenkin vaikuttava, kun noin parikymmentä tuhatta kokovalkoiseen pukeutunutta ihmistä valtaa hallia ympäröivät kadut. On musiikkia, on olutta ja on upeaa karnevaalimenoa.

Aloin kuitenkin alkuviikosta miettiä, että kuka ja miten tällaisetkin kekkerit järjestää ja mitä se kustantaa?

Kävi hyvin nopeasti ilmi, että viime kauden osalta kakku oli niin sanotusti päältä kaunis, mutta muuten vähintäänkin levällään. Ensinnäkin tapahtumat järjestänyt The True North Sports and Entertainment – siis Winnipeg Jetsin omistaja – maksoi 2,2 miljoonan kanukkidollarin kokonaiskustannuksista yli puolet, eikä ollut siihen lainkaan tyytyväinen. Lisäksi se oli yli 150 000 taalalla tukemassa turvallisuus- ja liikennejärjestelyitä. Winnipegin kaupunki oli mukana vajaalla miljoonalla.

Ilmaistapahtuman kustannusrakenteeseen pettynyt The True North Sports and Entertainment ei kuitenkaan ollut ainoa tyytymätön taho.

Winnipegin poliisijohto oli erittäin tuohtunut Jetsin sille antamasta muutaman päivän varoitusajasta. Poliisijohdon mukaan parhaimmillaan noin 50 000 ihmisen hallinta muutaman päivän varoitusajalla, oli kohtuuton vaatimus. Kuulostaa muuten jokseenkin järkevältä argumentilta. Poliisipomon mukaan paikallisten Reinikaisten Whiteout-ilmiöstä aiheutuneet ylityötunnit tekivät jo aiemmin ylittyneeseen budjettiin lähes 800 000 taalan loven.

Kun kuluva kausi alkoi runkosarjan osalta lähestyä loppuaan, koko Whiteout-hässäkkä oli jossakin vaiheessa vaakalaudalla. The True North Sports and Entertainment nimittäin ilmoitti hyvissä ajoin, että mitään juhlia ei tule, ellei ulkopuolisia rahoittajia löytyisi. Kaupunki taas ilmoitti, että se on jo valmiiksi budjettinsa kanssa tiukoilla. Poliisi puolestaan linjasi, ettei se halua enää koskaan joutua viime vuoden kaltaiseen tilanteeseen, missä kymmenien tuhansien väkimassoja joudutaan yllättäen hallitsemaan parin päivän valmistautumisajalla.

Poliisi oli tehnyt Jetsin seurajohdolle selväksi, että nämä saisivat unohtaa pudotuspeleihin liittyvät taikauskonsa. Asioista olisi keskusteltava ja niitä varten olisi tehtävä suunnitelmat jo runkosarjan aikana.

Tarina on kuitenkin saamassa onnellisen lopun.

Manitoban provinssi lähti tukemaan juhlia 400 000 taalalla, sadalla tuhannelle per kierros. Myös paikallinen yrityselämä on lähtenyt tukemaan jääkiekkohullun kylän lätkäbileitä. Itse asiassa Whiteout-juhlat on nimetty tällä kaudella kansankahvila Tim Hortonsin mukaan. Kokonaisuus vaikuttaakin nyt merkittävästi paremmin suunnitellulta ja rahoitetulta. Liput tapahtumaan maksavat tällä kertaa viisi taalaa kappale (tapahtuma on maksullinen, jotta ihmismäärää pystytään kontrolloimaan), eikä syntyneistä tuloistakaan tarvitse kitistä viime kauden tapaan.

Nyt jokainen taala, joka lipunmyynnistä tulee, ohjataan lyhentämättömänä United Way -järjestölle. United Way tukee muun muassa kodittomia sekä mielenterveystyötä. Ja jos The True North Sports and Entertainment saa tapahtuman kautta verohelpotuksia, se on luvannut verohelpotuksen suuruisen lahjoituksen United Waylle.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, sanotaan.

Näin se menee etenkin suuressa maailmassa. Vaikka harvoin tulee oikeasti pysähdyttyä miettimään, että kuka on viime kädessä vastuussa esimerkiksi suurten urheilutapahtumien yllättäen liikkeelle laittamista ihmismassoista. Ruoka- ja olutkioskit, ja etenkin turvallisuuteen liittyvät palaset, eivät putoile paikoilleen itsestään. Onneksi tänä vuonna Winnipegissä ihmiset pääsevät juhlimaan paremmin organisoiduissa kekkereissä.

VIIKON PAPARAZZI: Kiitos Jumalalle (ja Patrik Laineelle) miljoonista!

Tommi ja pastori
Tommi Seppälä

Tuntemattomia ovat… no, kirjeenvaihtajan tiet. Julkkisbongaus lähti viime viikolla ihan kintaasta, joten paparazziosioon saatiin tällä kertaa hieman hartaampi tunnelma. Törmäsin nimittäin kylillä miljonääripastori Christopher Haleyyn. Oli pakko pamauttaa selfie tulille. Tässä on siis jätkä, josta Patrik Laine teki marraskuussa miljonäärin.

Paikallisella ruokakauppaketju Safewaylla on ollut jo vuosia pystyssä kisa, jossa jokaisen televisioidun pelin aikana jollakin kanta-asiakkaalla on mahdollisuus voittaa miljoona dollaria, jos joku pelaaja tekee ottelussa viisi maalia. Ja Lainehan teki ottelussa St. Louisia vastaan.

Hauskaa tässä tapauksessa oli sekin, ettei voittaja edes tiennyt olevansa kisassa mukana – siihen, kun pääsee mukaan vain höyläämällä kanta-asiakaskorttiaan kassalla. Haley kävi sittemmin Jetsin pelissä ja tapasi Laineekin, mutta jääkiekkofania tästä ei vieläkään ole tullut.

Lienee myös syytä huomauttaa, että teknisesti babtistikirkon pastorista ei kuitenkaan tullut miljonääriä, sillä rahat maksetaan tälle kahdenkymmenen vuoden aikana 50 000 dollaria vuodessa.

Pastori kiitteli voitostaan Laineen lisäksi Jumalaa.

Oli muuten mukava jätkä!

MITÄ SEURAAVAKSI: Legendaarista nuttua ylle?

Kaapo Kakko
AOP

NHL:n varaustilaisuuslotto pidettiin tiistaina Torontossa. Lottopallot tipahtelivat siihen malliin, että New Jersey voitti koko roskan, New York Rangers oli toinen ja pohjalta kärkeen noussut Chicago kolmas. Parhailla kertoimilla tilaisuuteen lähtenyt Colorado putosi neljänneksi.

Suomalaisittain tilaisuus oli mielenkiintoinen lähinnä Kaapo Kakon kautta. Kakkoa on povattu varaustilaisuuden toiseksi valinnaksi, joten todennäköistä on, että turkulaisnuorukainen vetää ylleen ensi syksynä legendaarisen New York Rangersin nuttua. Ei kannata kuitenkaan nuolaista ennen kuin tipahtaa – ei olisi maailman suurin ihme, vaikka Kakko menisi ensimmäisenä. Siinä tapauksessa osoite olisi New Jersey.

New Jerseyn Taylor Hall on muuten melkoinen draftivelho. Jos mukaan lasketaan 2010 varaustilaisuus, missä Edmonton varasi Hallin numerolla yksi, tulevan kesän drafti on jo viides, missä Hallin edustama seura varaa ensimmäisenä. Kolmesti niin tapahtui Edmontonissa ja nyt tämä on toinen kerta New Jerseyssä.

Varaustilaisuus järjestetään juhannuksen aikaan Vancouverissa.

PALAUTEBOKSI: Änäristä äänestämään?

Vaalilippu
AOP

Tässä kohtaa on pakko kiittää saamastani palautteesta, sitä on tullut mukavasti, samoin kuin juttuideoita ja toiveita. Antakaa mailin paukkua – ja antakaa myös anteeksi, jos en aina ehdi vastaamaan heti. Olen niin sanottu viiden minuutin jätkä näissä mailihommissa. Jos en vastaa viidessä minuutissa, todennäköisempi vastausaika on viisi viikkoa. Otan nyt kiinni lyhyesti pariin mailissa toivottuun aiheeseen.

Joku kyseli Sami Vatasen kuulumisia, koska tästä on kirjoitettu tällä kaudella vähän. Ja tottahan se on, kilautin tämän kauden osalta Vataselle ensimmäisen kerran viime viikolla.

Vatasen kausi on ollut etenkin kevään osalta vaikea. Ensin Devilsin suomalaispuolustaja kärsi pitkittyneistä aivotärähdyksen oireista, minkä jälkeen päälle iski mystinen virustauti, joka on pitänyt jyväskyläisen pois kaukaloista, myös harjoituksista, jo pidemmän aikaa. Tämän vuoksi Vatasta ei nähdä myöskään Slovakian MM-jäillä.

– Aivotärähdys oli ensimmäinen harmi. Se vain venyi ja venyi, mulla oli muun muassa silmien kanssa vaikeuksia. Ei mitään älyttömän pahaa, mutta aika pitkäksi se venyi. Sen jälkeen iski sitten tämä virustauti, mistä ei tiedetä vielä oikein mitään. On ollut kuumetta ja voimattomuutta, sellainen tunne, ettei ole mitään annettavaa.

– Parin kuukauden aikana on tullut pelattua neljä peliä. Ajatus on nyt siiä, että kesällä saa taas kropan kuntoon, aina hyväntuulinen Vatanen jutteli.

Toinen juttuidea liittyi eduskuntavaaleihin ja NHL-miesten mahdolliseen äänestämiseen. Otin vinkistä vaarin ja laitoin alkuviikosta pystyyn pienimuotoisen gallupin. Esimerkiksi Carolinan Teuvo Teräväinen sanoi suoraan, ettei politiikka kiinnosta ja ettei tämä aio äänestää. Mutta kyllä jääkiekkomiehistä löytyi politiikastakin kiinnostuneita. Esimeriksi Edmontonin suomalaismaalivahti Mikko Koskinen sanoi olevansa hyvinkin perillä, mitä tenteissä puhutaan.

– Seuraan kyllä politiikkaa ja tykkään katsella tenttejä netistä. Olen ainakin jotenkin perillä siitä, mitä kukakin siellä ajaa. Sitä on vaikea sanoa, ketä itse lähtisin äänestämään. Tunnen puheenjohtajat paremmin, en laajemmin ehdokkaita. Olen lisäksi sitä mieltä, että he ovat aika lahjakkaita olemaan sanomatta mitään.

Uurnille Koskinen tuskin raahautuu.

– En ole päässyt uurnille pitkiin aikoihin, taitaa olla vaaliliputkin kadonneet johonkin Novosibirskin postinumeroon, Koskinen hekotteli.

Äänestämään sen sijaan aikoo mennä Montrealin Joel Armia. Tai ainakin, mikäli ehtii Suomeen mennessä.

– Ehdokaskin on jo tiedossa, mutta se olkoon salaisuus, Armia virnisti.

Armia oli lisäksi erittäin kiinnostunut NHL-gallupin tuloksista. Kuultuaan heikosta äänestysprosentista, tämä lähetti terveiset (jääkiekko-)kansan syville riveille.

– Herätys kansalaiset! Armia nauroi.

Tämä juttu on julkaistu alun perin Tommi Seppälän Änärikirjeenä. Tilaa kirje tästä linkistä tai jutun alta, niin kuulet jatkossa maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiirijutut ensimmäisenä – joka keskiviikko. (siirryt toiseen palveluun)

Lue aiemmat kirjeet:

Pizzaa, burgeria ja bisseä pelin jälkeen? Näin NHL:ssä vahditaan pelaajien rasva-arvoja

"Vaikeasti valmennettava" Julius Honka ja Jarmo Kekäläisen poikkeuksellinen taktiikka – tilaa Tommi Seppälän Änärikirje ja kuulet NHL:n sisäpiirijutut ensimmäisenä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat