Suora

  • Leluja ja lentopalloa

Kohun keskellä oleva Lentopalloliitto valitsi uuden toimitusjohtajan pikavauhdilla – päävalmentajavalinnan loppusuoralla neljä ehdokasta kotimaasta ja ulkomailta

Lentopalloliitossa on viime aikoina kuohunut, mutta uusi toimitusjohtaja Seppo Siika-aho näkee tulevaisuuden valoisana. Häntä kysyttiin tehtävään muutama viikko sitten.

lentopallo
Päävalmentaja Tuomas Sammelvuo ohjeistaa Suomen maajoukkuepelaajia aikalisän aikana.
AOP

Käänteet Lentopalloliiton hallinnossa jatkuivat keskiviikkona, kun liitto tiedotti valinneensa uudeksi toimitusjohtajaksi entisen miesten A-maajoukkuepelaajan Seppo Siika-ahon. Valinta tehtiin vain kaksi viikkoa entisen toimitusjohtajan, Keijo Säilynojan irtisanomisen jälkeen.

Siika-aho aloittaa työt virallisesti toukokuun ensimmäinen päivä, mutta palavereja on sovittu jo huhtikuun puolellekin. Hän kertoo, että liitosta häntä kysyttiin tehtävään jo muutama viikko sitten.

– Kun minua kysyttiin tehtävään, niin ilmoittauduin mukaan ja nyt minut sitten valittiin. Ihan muutama viikko sitten tuli kyselyä. Prosessi on ollut hirveän nopea. On pitänyt itsekin tässä sulatella, kun monta asiaa on auki ja asia on pitänyt saada eteenpäin nopealla aikataululla, Siika-aho kertoo.

– Intohimo lajiin on se juttu. Koko elämän on lentopallo ollut enemmän tai vähemmän. Olen ollut aina lajista kiinnostunut ja nyt aika osui kohdalleen.

Seppo Siika-aho
Seppo Siika-aho on ollut Lentopalloliiton hallituksen jäsen vuosina 2006–2009 ja varapuheenjohtaja vuonna 2010.Lentopalloliitto

Sekavat viikot Lentopalloliitossa

Liitossa on ollut viime aikoina turbulenssia. Jo ennen Säilynojan lähtöä miesten maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo valittiin Venäjän miesten maajoukkueen peräsimeen.

Maaliskuun lopussa uutisoitiin, että Lentopalloliitto päästi Sammelvuon Venäjälle, vaikka sopimuksen purkamisen ehdoista ja rahallisesta korvauksesta ei ole päästy yhteisymmärykseen. Neuvotteluista oli vastannut hallituksen puheenjohtaja Pasi Sydänlammi.

Viime viikon perjantaina myös maajoukkueen ykköshakkuri Urpo Sivula ilmoitti, että on toistaiseksi sivussa maajoukkuetoiminnasta.

– Ei minulle kukaan ole soittanut maajoukkueesta ja kertonut, mitä siellä tapahtuu. En minä ainakaan Euroopan liigaan mene, ei sinne ole mitään palaa lähteä, Sivula kommentoi päätöstään.

Pari päivää Säilynojan irtisanomisen jälkeen tehtävästään irtisanoutui varatoimitusjohtaja Päivi Harri. Maanantaina irtisanoutui lähes 15 vuotta liitossa työskennellyt huippu-urheilun hallintopäällikkö ja miesten maajoukkueen joukkueenjohtaja Jaana Laurila.

– Irtisanoutumiseni linkittyy muiden Lentopalloliiton avaintoimijoiden ratkaisuihin jättää liitto. Huippuosaajien tiimi ympäriltäni on murtunut ja koen, että nykytilanteessa minulla ei ole enää edellytyksiä hoitaa työtäni sillä tasolla, jota menestyminen kansainvälisessä huippu-urheilussa vaatii, Laurila perusteli.

Laurilan irtisanoutuminen yllätti lentopallopiireissä, sillä hän on ollut jo vuosia avainasemassa erityisesti liiton maajoukkuetoiminnan pyörittämisessä.

Uusi toimitusjohtaja Siika-aho ei halua ottaa kantaa liiton viimeaikaisiin tapahtumiin.

– En tiedä mitä kaikkea liitossa on tapahtunut, hän toteaa.

Lentopalloliiton puheenjohtaja Pasi Sydänlammi.
Lentopalloliiton puheenjohtaja Pasi Sydänlammi.Lentopalloliitto

Liiton puheenjohtaja Sydänlammin mukaan Laurilan ja Harrin irtisanoutumiset ovat olleet harmittavia takaiskuja.

– Se on heidän asiansa kommentoida heidän henkilökohtaisia ratkaisujaan. Me menemme nyt eteenpäin ja siirrymme seuraavaan vaiheeseen, Sydänlammi totesi Ylen haastattelussa VaLePa–Etta-ottelun tauolla.

Sydänlammin mukaan Lentopalloliiton myllerrykseen on liittynyt muutama "ikään kuin yhteensattuma".

– Sammelvuon siirtyminen Venäjälle oli pitkä prosessi, joka konkretisoitui nyt alkuvuoden aikana. Halusimme samalla saada uutta pykälää toimintaamme. Se johti siihen, että päätimme vaihtaa toimitusjohtajaa.

Suomen asema neuvotteluissa Venäjän kanssa "edelleen hyvä"

Sammelvuon sopimus Suomen maajoukkueen päävalmentajana on purettu ja hän on jo siirtynyt Venäjän maajoukkueen päävalmentajaksi. Venäjän liiton kanssa ei olla kuitenkaan edelleenkään sovittu, kuinka paljon Suomen Lentopalloliitolle maksetaan siitä, että Sammelvuon sopimus Suomen maajoukkueessa purettiin ennen aikojaan.

– Ne asiat, joita saamme Venäjän liiton kanssa sovittua, ovat vain plussaa. Se, että saamme Sammelvuon aivan ehdottoman huippujoukkueen ruoriin maailmalle on ehdottoman hieno asia.

– Se on iso asia suomalaiselle urheilulle sekä lentopallolle ja poikii meille paljon hyvää jatkossa, Sydänlammi sanoo ja vakuuttaa Suomen aseman olevan neuvotteluissa edelleen hyvä.

Sammelvuon seuraajaa ei ole kuitenkaan liitossa vielä valittu. Miesten maajoukkueella on edessään tärkeä kesä, sillä ohjelmassa on olympiakarsintaturnaus ja EM-kisat. Elokuun olympiakarsinnoista Suomi etenisi kolmella voitolla ensimmäistä kertaa olympialaisiin.

Sydänlammi kertoo, että uuden päävalmentajan valinnassa ollaan loppusuoralla: jäljellä on vielä neljä ehdokasta, joukossa sekä suomalaisia että ulkomaalaisia ehdokkaita.

– Taloudelliset raamit eivät aseta rajoitteita päävalmentajan valintaan. Viimeistä haastattelukierrosta käymme parhaillaan. Paras mahdollinen valmentaja saadaan kyllä tarpeisiimme.

Lue myös:

Lentopalloliitto nimesi uuden toimitusjohtajan – entinen maajoukkuepelaaja tarttuu ohjaksiin

Hallintopäällikkö Jaana Laurilan lähtö kirpaisee lajin sisällä – Yle Urheilun asiantuntija kommentoi Lentopalloliiton toimintaa: "Kaikki on ollut todella levällään"

Lentopalloliitossa kuohuu – Nyt irtisanoutui huippu-urheilun hallintopäällikkö: "Huippuosaajien tiimi ympäriltäni on murtunut"

Tuomas Sammelvuon Venäjä-pestin neuvottelut etenevät – Lentopalloliitto haluaisi neuvotella jopa arvokisojen järjestämisestä Venäjän kanssa

Tuomas Sammelvuon Venäjä-sopimuksen taustalta paljastui mielenkiintoinen kuvio: Suomi on tällä hetkellä tyhjin käsin, vaikka päästi päävalmentajansa lähtemään

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat