Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Jalkapallon naisten maaottelu: FIN - ISL
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CHN - ESP
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: RSA - GER
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon naisten maaottelu Suomi - Islanti 17.6.
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NGA - FRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: KOR - NOR
  • Urheiluruutu

Zinedine Zidane on lyhyen, mutta menestyksekkään valmennusuransa tukalimmassa paikassa – pelkkä karisma ei riitä nostamaan Real Madridia syvältä suosta

Zinedine Zidane palasi Real Madridiin nopeammin kuin kukaan osasi odottaa. Legenda kohtaa nyt aivan uudenlaisen haasteen.

Ulkomaiden jalkapallo
Zinedine Zidane.
Zinedine Zidanen paluu Real Madridiin tapahtui aiemmin kuin hän luulikaan.Getty Images

Mitä taustoihin tulee, Zinedine Zidanen ei olisi koskaan pitänyt sopia Real Madridiin. Katujen kasvatille Marseillen kovimmilta kulmilta loistokas espanjalaisseura tuntui varmasti kaukaiselta.

Maailman parhaille pelaajille se on ollut kuin koti. Zidanen saavutuksilla ja ominaisuuksilla päätyminen yhdeksi maineikkaista galácticoista olikin jo itsestäänselvyys.

Se maine elää vahvana vielä tänäkin päivänä. Zidanen paluuta Real Madridin valmentajaksi pidettiin kuin kuninkaan uutena tulemisena. Mies, joka oli jättänyt kaupungin taakseen vasta kuukausia aiemmin, palasi puikkoihin nostamaan supertähdet kriisistä.

– En voi olla sataprosenttisen varma siitä, että voittoisa vireemme jatkuu. Silloin on aika lähteä. Ensi kaudella olisi ollut vaikeaa menestyä. On aika lopettaa huipulla, Zidane sanoi Sky Sportsin (siirryt toiseen palveluun) mukaan viime keväänä.

Lehdistötilaisuus oli kutsuttu koolle vain puolentoista tunnin varoitusajalla. Seuran puheenjohtaja Florentino Perez oli saanut tiedon Zidanen päätöksestä jättää tehtävänsä vasta päivää aiemmin.

Zinedine Zidane.
Florentino Perez (vas.) ja Zinedine ZidaneAOP

Yllätysratkaisu kuohutti jalkapallomaailmaa tullessaan varsin tuoreeltaan Real Madridin kolmannen peräkkäisen Mestareiden liiga -tittelin jälkeen.

Taikuri alkoikin nopeasti osoittautua profeetaksi. Pian lähti myös Cristiano Ronaldo. Sitten Julen Lopetegui epäonnistui Zidanen seuraajana totaalisesti, eikä paikkaaja Santiago Solari pystynyt pysäyttämään luisua. Madrid romahti Euroopan valtiaasta kriisin partaalle. Zidanen jäähyväiset nähtiin symbolisena loppuna, joka johdatti seuran piinaavaan laskusuhdanteeseen.

Marseillesta myytiksi

Kaksikymmentä vuotta ennen lähtöään Zidane näytti yhtä lailla koskemattomalta. Pariisin kesäyössä hänen kasvonsa heijastettiin Riemukaareen. Ranskalaiset vaativat Zidanea uudeksi presidentiksi, osa varmasti vakavissaankin.

Hän oli vastikään pystynyt ihmetekoon johdattaessaan Ranskan kotikisoissa maailmanmestariksi. Kaksi maalia MM-finaalissa olivat Zidanen ainoat koko turnauksessa, mutta ranskalaisille kautta aikain tärkeimpiä.

Jo silloin kyse oli varsin kokeneesta pelaajasta, joka pelasi tähtien joukossa myös Juventuksessa. Se oli vasta Zidanen kolmas ammattilaisseura, kuusi vuotta aiemmin hän oli edustanut tuiki tuntematonta Cannesia, pikkuseuraa, jossa sai ainakin kasvaa rauhassa.

Vasta Juventuksessa hänestä tuli todellinen tähti. Siellä hän saavutti näkyvää menestystä Serie A:ssa ja eurokentillä. Siellä hänet myös palkittiin maailman parhaana pelaajana.

Zinedine Zidane.
Juventuksessa Zidane nousi tähdeksi.Getty Images

Viimeistään maailmanmestaruuden jälkeen kuuluisuus ulottui kauas jalkapallokentiltä, ja algerialaistaustaisesta Zidanesta tuli jopa jonkinlainen käsite. Ranskassa velloneeseen maahanmuuttokeskusteluun hänet vedettiin esimerkkinä "mallisiirtolaisesta", toisen laidan populistipoliitikot taas käyttivät hänen taustaansa kritiikin välineenä.

Zidanen isä oli tullut maahan 1950-luvulla. Tuleva jalkapallotähti eli pihapelivuotensa La Castellanen kaupunginosassa, jonka maine perustuu nykyisin enemmän huumekauppaan ja väkivaltaan kuin jalkapallolegendan myöhempään menestykseen.

Zinedine Zidane itse ei viipynyt Eric Cantonankin kasvattaneissa maisemissa kauaa. Rannikkokaupunki jäi Zidanen taakse jo 15-vuotiaana, kun mahdollisuus päästä Cannesin oppiin avautui.

Pimeä puoli

Juventuksessa korostunut kurinalaisuus oli vastakohta sille räväkälle Zidanelle, joka ajoittain oli päässyt esiin kentälläkin. Jo Cannesissa hän oli joutunut vaikeuksiin lyötyään vastapelaajaa. Myöhemmin tunteenpurkaukset kohahduttivat myös suuremmilla näyttämöillä.

Jokainen muistaa, miten Zidanen peliura päättyi. Valitettavasti jotkut muistavat sen jopa paremmin kuin minkään hänen lukemattomista uroteoistaan. Shokkipusku italialaispuolustaja Marco Materazzin rintamukseen kesken MM-finaalin oli vain yksi kohu monien joukossa.

Zidane oli puskenut vastustajaa aiemminkin, kerran myös astunut toisen jalan päälle ärtymyksissään. Tyylikkään herrasmiehen pinnan alla on aina kytenyt liekki, ja joskus keitos on myös kiehunut pahasti yli.

Zinedine Zidane.
Ranskalaisen tunteen ovat kuohuneet välillä yli kentällä.Getty Images

Satunnaiset hämärät hetket aiheuttavat erikoisen särön Zidanen imagoon. Ristiriita vain korostaa, miten tuntemattomaksi hän on jäänyt ihmisenä kaikesta maailmanmaineestaan huolimatta.

Hän ei yleensä ole säväyttänyt lausunnoillaan tai tuonut yksityiselämäänsä väkisin valokeilaan. Eikä ole tarvinnut, koska hänet nostettiin esiin vaikka väkisin. Viimeistään maailmanmestaruuden jälkeen Zidanen julkisuuskuva alkoi livetä hänen omista käsistään mediakoneiston armoille.

Tuloksena on myyttinenkin asema kenties jalkapallohistorian parhaana pelintekijänä. Se on auttanut häntä nousemaan näinkin nopeasti kunnioitetuksi valmentajaksi.

Maine, onni ja kunnia

Maali Bayer Leverkusenin verkkoon kauden 2001–2002 tärkeimmässä ottelussa jäi ikuisesti Real Madridin kunniakkaaseen seurahistoriaan. Zidanen sykähdyttävä volley-laukaus Roberto Carlosin keskitykseen ratkaisi Mestareiden liigan loppuottelun espanjalaisseuran eduksi.

Ennen Cristiano Ronaldoa hän oli viimeisin mies, joka oli pystynyt tuomaan Madridiin Mestareiden liigan glooriaa. Se on turnaus, joka vahvimmin yhdistetään Real Madridiin – ja turnaus, jota hän on kyennyt dominoimaan lyhyen valmennusuransa aikana.

Juuri Mestareiden liigalla Real Madrid on pystynyt ratsastamaan – unohtaen sen, että Barcelona on tarttunut La Ligan valtikkaan viime vuosien mittaan yhä vahvemmin. Zidane tiedosti tilanteen julkisesti lähtiessään, menneen kauden mittaan Real Madrid kynti pääsarjassa koko kauden ajan.

Pahimmillaan sirkus muistutti taannoisista sekoiluvuosista, jolloin Frank Rijkaardin ja Pep Guardiolan katalaanikatras sai Madridin kannattajat kyyneliin. Koko talven kestäneeseen alakuloon sopivana loppuhuipennuksena Madrid hävisi sunnuntaina kauden viimeisen ottelunsa kotikentällään keskikastin Real Betisille mitäänsanomattomalla esityksellä 0–2-lukemin.

Kaikki kilpailut huomioiden joukkue hävisi kauden aikana 18 ottelua, enemmän kuin kertaakaan 23 vuoteen.

Zinedine Zidane.
Zinedine Zidane (kuvassa) on saanut valmennusoppia muun muassa Pep Guardiolalta.Getty Images

Pelaajana niin monesti kullanarvoiseksi osoittautunut ranskalainen on nyt uuden vuoren juurella. Hän rakensi uutta uraansa ensin neuvonantajan ja teknisen johtajan hämärillä titteleillä aloitellessaan valmennustöitä Real Madridin Castilla-reservijoukkueessa ennen kuin oli ehtinyt suorittaa vaadittavia valmennuslisenssejä.

Osana valmennuskoulutustaan Zidane muun muassa kävi juuri Guardiolan opissa Bayern Münchenissä. Millaisina valmentajina kaksikko nähdään, on kuitenkin valovuoden ero – Guardiola on jalkapalloa taktisesti mullistanut älykkö, Zidane karismaattinen ihmisjohtaja, jolla on ollut onnea.

Zidane on myöntänyt itsekin, ettei ehkä ole mikään suuri taktikko. Paluunsa myötä hän saa ainakin mahdollisuuden osoittaa, mihin todella pystyy. Tilaisuus on samalla riskialtis, sillä kärsivällisyys ei tunnetusti ole madridilaisten tunnusomaisin piirre.

Tähän asti Zidane on saanut olla jalustalla. Kriittisten kysymysten edessä Zizoulle riittää väläyttää hymyään ja vastata pilke silmäkulmassa. Auktoriteetti on etu myös pukukopissa, sillä harva on kyennyt hallitsemaan Real Madridiin sullottuja egoja yhtä taidokkaasti. Zidane pystyi penkittämään kenet tahansa, koska oli Zidane.

Nyt seura on kuitenkin risteyksessä. Niin vaikeassa tilanteessa, että Zidanen paluu nostatti kulmakarvoja vähän joka paikassa.

Ihmettelyn aihe oli, miksi Zidane oli valmis palaamaan hakoteillä olevaan seuraan näin vaikealla hetkellä.

Suosituimpia selityksiä on, että tulevana kesänä seura käyttää kasoittain rahaa löytääkseen uusia galácticoja ja ryhtiä tekemiseensä. Puheenjohtaja Perezin pitäisi jakaa valmentajan visio Ronaldon jälkeisen aikakauden joukkueen ilmeisistä vajaavaisuuksista ja uskoa ranskalaisen kykyihin rakentaa ryhmä, joka olisi taas valmis menestymään.

Surkean kauden pyörteisiin ei voi enää vedota. Nyt suunta pitäisi kääntää, ja tästä päivästä alkaen Zidanen osaamista todella vasta mitataan.

Lue myös:

Real ja Barcelona jäivät päätöspeleissään voitotta – Messi jälleen maalikuningas

Nähdäänkö eurooppalaisen jalkapallon kerma Helsingissä vuonna 2021? Päätös Super Cupin järjestäjäkaupungista venyy syksylle

Päihteet olivat tuhota jalkapallolupauksen, joka sai elämänsä raiteille vasta vankilassa – nyt hän johdattaa joukkueensa elämänsä otteluun

Lähteet: Sky Sports, The Guardian, AS, Marca, ESPN, CNN, Vice

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat