Patrik Laine vastasi huutoon ja teki maalin NHL:n kuuminta maalivahtia vastaan – tolppalaukaus vei voiton: ”Näyttää olevan kauden teema"

Winnipeg Jetsin Patrik Laine pelasi parhaan pelinsä pitkään aikaan Winnipegin pudotuspeliavauksessa keskiviikkona.

NHL
Patrik Laine
Katso kuvaa klikkaamalla, miten Laine tykittää Winnipegin ainokaisen!

WINNIPEG. Lähtökohdat eivät olleet häävit. Winnipeg Jetsin suomalaislaituri Patrik Laine oli osunut 19 viimeisessä runkosarjassa ottelussa ainoastaan kerran. Suomalaisen olemus on huokunut jo tovin väsymystä – etenkin henkistä sellaista – ja turhautumista. Toisaalta samaan aikaan Laine on hokenut sitkeästi mantraa, jota tältä on kuultu jo usean vuoden ajan: ”Pojat pelaavat syksyllä, miehet keväällä”.

Vaikka Laine on alkaneen ottelusarjan toiseksi nuorin pelaaja St. Louisin 19-vuotiaan Robert Thomasin jälkeen, tämä laskee tässä katsannossa itsensä mieheksi.

Laine on tavannut vastata huutoihinsa ja niin tämä teki tälläkin kertaa. Kuten teki viime vuonna, jolloin kymmenessä viimeisessä runkosarjaottelussa vain kerran osunut Laine kuritti avauskierroksen alkuun Minnesotaa kahdessa ottelussa peräkkäin. Laineesta näki keskiviikkona alusta asti, että nyt lataus oli kohdallaan. Etenkin suomalaisen fyysinen preesens teki pudotuspeliavauksessa vaikutuksen.

Laine taklasi, oli vahva kiekoissa ja pelasi muutenkin ketjuineen suoraviivaisesti. Edellä mainitut asiat eivät ole aina olleet itsestäänselvyyksiä nuoren suomalaisen pelissä.

- Tuntui alusta asti, että pääsin hyvin peliin kiinni. Yritin olla fyysisempi ja kumma juttu, että sitä kautta alkoi kiekotkin pomppia omaan lapaan. Täytyy nyt vain jatkaa samalla tavalla, suojata hyvin ja sitten kun on paikka, laukoa rohkeasti. Hyvä alku saatiin sarjalle ketjuna, vaikka kolmannessa erässä otettiinkin yksi maali kontollemme, Laine jutteli Yle Urheilulle Winnipegissä.

Hyvin usein, kun Laine on pelissä sisällä nähdyllä tavalla, tämä pääsee ja ajautuu myös oikealla tavalla pelin ytimeen ja maalintekopaikoille. Tämä oli pelin henki myös keskiviikkona. Ei siis ollut suurikaan ihme, että juuri Laine iski avauserän jälkimmäisellä puoliskolla alkaneen sarjan ensimmäisen osuman. Bryan Little teki erinomaisen esityön Laineen osumaan tarjoamalla tamperelaiselle pelivälineen parhaaseen maalintekosektoriin.

Fantastisen ottelun pelannut Blues-vahti Jordan Binnington ei ehtinyt kissaa sanoa, kun kiekko oli etuylänurkassa.

- Luulin ensin, että lauoin ainakin kolme metriä yli, siinä oli jotenkin hyökkääjä hyvin linjalla. Toisaalta sen kautta sain hyvin lauottua siitä suojien vierestä. Ihan kenkälaatikkoon sen näytti menevän. Oli kyllä hieno syöttö, siitä oli helppo laittaa, Laine kiitteli Littlea.

Onnistuminen juuri St. Louisia vastaan ei sekään lopulta tullut yllätyksenä. Laineen viimeisimmän maalin myötä, Tappara-kasvatti on rokottanut Bluesia NHL-urallaan neljätoista kertaa kolmessa ottelussa. Vain Dallasia Laine on rankonut NHL:ssä kovemmalla kädellä: 15 maalia 13 ottelussa. Laineen laukaisuprosentti NHL-uralta St. Louisia vastaa on käsittämätön 32,56.

Tolppa vei voiton

Jos Laineella pelihuumoria ennen osumaa, varsinkin sen jälkeen suomalainen suorastaan huokui sitä. Suomalaisen pelaaminen oli läpi ottelun oikealla tavalla rentoa ja tarjolla oli myös leveitä hymyjä vaihtopenkillä, jotka eivät nekään ole viime aikoina olleet mitenkään kovin yleinen näky Laineen kohdalla. Pudotuspelien myötä käynnistynyt uusi kausi ja vieläpä maalinteon näkökulmasta tehokkaasti alkanut sellainen poisti tehokkaasti kuonaa stressin rasittamasta mielestä.

- Oli tosi mukava pelata. Ja olisi ollut, vaikka en olisi tehnytkään maalia. Näitä pelejä on niin kiva pelata, oli sitten tilillä sata maalia tai ei yhtäkään – joka jätkä syttyy näihin. Ei onnistumiset näissä silti helpolla tule. Nämä ovat ihan eri pelejä kuin jotkut perus tiistaiväännöt runkosarjan aikana jossakin reissussa. Fyysisyyden kautta ainakin itse innostuu, olen kuitenkin iso äijä, niin haluan laittaa äijiä nippuun tuolla.

Laineen iltaan mahtui myös sopivasti draamaa. Suomalaishyökkääjää pamautti nimittäin kolmannen erän alussa ylivoimahyökkäyksen päätteeksi kiekon tolppaan 1-0-tilanteessa. Onnistuminen olisi todennäköisesti paketoinut ottelun kotijoukkueen eduksi. Jos tolppa- ja ylärimalaukaukset lasketaan yhteen, osuma putkeen oli Laineelle jo kauden 18:s.

Osumat tolppiin ja rimoihin lähinnä naurattavat Lainetta kaiken jälkeen.

- En tiedä, miten olisi peli mennyt, jos olisin saanut siitä sisään. Ei sitten voinut kiekko mennä puolta senttiä sisään päin. Näyttää olevan meikäläisellä tämän kauden teema, että osuu putkiin. Onneksi nyt sain sentään yhden aikaiseksi, tosin ei sekään nyt ollut tarpeeksi auttamaan joukkuetta voittoon.

Vain hetki Laineen tolppalaukauksen jälkeen St. Louis iski David Perronin osumalla ottelun tasoihin – ja vieläpä juuri Laineen ketjua vastaan. Andrew Copp hävisi oman pään aloituksen selkeästi Oskar Sundqvistille, minkä jälkeen kiekko löytyi nopealla tahdilla kotijoukkueen verkosta. Maalin jälkeen kyyti oli Winnipegille kylmää. Huolimattomasti pelannut Jets suorastaan tarjosi vieraille voittoa.

Harkitsemattomat vastaanajot hyökkäyssiniviivan päällä, kiekonmenetykset pelin kriittisillä alueilla ja toisaalta merkkausvirheet antoivat otteen Bluesille, joka rakensi viimeisen vartin aikana kymmenkunta huippupaikkaa. Lopulta ratkaisu syntyi vain 125 sekuntia ennen ottelun päättymistä. Winnipeg sai, mitä tilasi, kuten sai erinomaisen vierasottelun pelannut Blueskin.

- Alettiin menetellä kiekko ja hukkailla jätkiä, siitä se lähti. Sitten alkoi kaveri viedä peliä. Puolustaa pitää paremmin ja toivoa, että sitä kautta saadaan pari voittoa aikaiseksi, Laine harmitteli.

Vain paras riittää

Keskiviikon pitäisi toimia Winnipegille oivana herätyskellona. Jets pelasi pari erään hyvin ja hallitsi ottelua fyysisyyden kautta. Paljon taklannut ja kovaa pelannut kotijoukkue sai etenkin ensimmäisen puolentunnin aikana vieraiden pelin ajoittain raiteiltaan. Silti kokonaisuus ei vakuuttanut heikosti viime viikkoina pelanneen Jetsin osalta vieläkään.

Laineen, Littlen ja Coppin ketju oli hyvä, samoin oli nelosketju, mutta esimerkiksi ykkösketju Connor-Scheifele-Wheeler ei ollut vieläkään odotetulla tasolla varsinkaan hyökkäyspelaamisen osalta. Connor ja Scheifele saivat kahteen pekkaan aikaiseksi yhden laukauksen kohti maalia. Samaan hengenvetoon on kuitenkin annettava kaikki kunnia vuoden 2019 parhaalle NHL-joukkueelle, St. Louis Bluesille.

Kevään tapahtumat huomioon ottaen ei ole minkäänlainen yllätys, että Blues poistui kaukalosta voittajana. Puhumme huippujoukkueesta, jonka maalin suulla pelaa NHL-kevään kuumin maalivahti. Täyttä realismia siis on, että mikäli Jets ei iske pöytään absoluuttista parastaan, sen kausi päättyy ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle.

- Tänään se nähtiin, miten kova sarja tämä on. Selvää on, että nyt on vastassa aika kova joukkue. Todella hyvin pitää pelata, jos meinataan voittaa. Me unohdeltiin äijä ja he rankaisivat. No, kun he tekevät jossakin vaiheessa niin, on meidän vuoro rokottaa. Varmasti tässä tullaan molemmin puolin viemään tätä hommaa, Laine paketoi.

Lue lisää:

Miro Heiskanen sivusi NHL-historiaa pudotuspelidebyytissään – katso kylmänviileä ele pukuhuoneessa

Miro Heiskasen NHL:n pudotuspelit alkoivat suorastaan herkullisesti – Dallasin ensikertalainen maalasi heti

Patrik Lainetta ei runkosarja enää paina – Näin suomalainen tykittää Winnipegin ainokaisen pudotuspelien avauskierroksella

NHL-tähdet paljastavat mielipiteensä vaaleista ja puhuvat avoimesti MM-kisojen "rintamakarkuruudesta" – tapaat myös papin, josta Patrik Laine teki miljonäärin

Patrik Laine pääsee vihdoin nollaamaan vaikean runkosarjan: "Tein kuitenkin kolmekymmentä maalia, ei sitäkään joka jätkä tee"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat