Naisleijonat söi Tshekiltä tilan kaukalossa – asiantuntija kehuu ryhtiliikettä: "Viimeinen puolituntinen oli kypsää pelaamista"

Naisleijonat teki ryhtiliikkeen jääkiekon MM-kisojen puolivälierän Tshekki-ottelussa ja keskittyi pelaamaan joukkueena. Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Tarkin mukaan loppupuoliskon peli oli sitä, mitä joukkueelta odotettiinkin.

Ronja Savolainen (vas.) ja Alena Mills. Kuva: Tomi Hänninen

Tshekki teki puolivälieräottelusta Suomelle hankalan. Ensimmäisessä erässä Suomen puolustus oli useaan otteeseen vaikeuksissa, syötöt olivat huonoja ja toisen erän alkuun Tshekki pääsi vielä johtoonkin Natalie Mlynkovan maalilla.

Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Tarkin mukaan ensimmäisessä erässä ei kuitenkaan ollut mitään yksittäistä asiaa, mikä olisi vaivannut Suomen peliä.

– Varmasti joukkueella oli paljon paineita. Kotiyleisö ja välieräpaikka oli minimi, mihin piti yltää. Kaikki muut olisivat olleet katastrofi, Tarkki totesi.

Tshekki pelasi ensimmäisessä erässä Tarkin mielestä varsin hyvin, mutta Suomen aloitteellisuus myös salli sen. Suomalaispelaajat eivät päässeet irtokiekkoihin kiinni ensimmäisinä eivätkä saaneet sitä kautta kiekkoa useammin hyökkäyspäähän.

– Tshekki teki erästä vaikean. Kaikki kunnia heille, Tarkki kehaisi.

Ongelma selätettiin

Tarkki uskoi, että Suomi olisi halunnut olla ottelussa aktiivisempi, mutta Tshekki vaikeutti siinäkin suhteessa peliä, ettei sen pelityyliä tunneta tarpeeksi.

Suomi oli tähän mennessä pelannut Tshekkiä vastaan ainoastaan kerran, ja vaikka toisen lohkon pelit ovat olleet nähtävissä, on eri asia pelata joukkuetta vastaan.

Suomen nihkeä peli muuttui täysin viimeistään kolmannessa erässä. Silloin etenkin ykkösketju Michelle KarvinenRiikka SallinenSusanna Tapani nousi esiin.

– Muutoksen näki selkeimmin ykkösketjusta. Se pääsi vastustajan päähän ja pysyi kiekossa. Silloin alkoi tilaa ja apukin olla lähellä. Se sama ongelma, mikä oli Suomella ensimmäisessä erässä omassa päässä, niin se pystyttiin luomaan vastustajan päähän.

Suomi vei Tshekin tilan

Siinä missä ensimmäisessä erässä Naisleijonat sortui yksinyrittämiseen, oli se aktiivinen ja yhteispeliin luottava ottelun lopussa.

– Lopussa Tshekki ei päässyt enää mihinkään. Ja jos pääsi, niin Suomella oli heti apu lähellä. Ei ollut tilaa, Tarkki sanoi.

– Tuolta se näyttää esimerkiksi yhdysvaltalaisten silmin, kun he pelaavat Suomea vastaan. Kun sitä aikaa ei vain ole.

Tarkin mukaan pelin viimeisestä puolituntisesta jäikin hyvä maku ja alun hapuilu oli helposti unohdettavissa. Samanlaista peliä Suomen pitää esittää lauantaina välierissäkin, kun vastaan asettuu Kanada.

– Viimeinen puolituntinen oli kypsää pelaamista. Se oli varmaan sen näköistä peliä, jota valmennuskin haluaa Suomen pelaavan. Oltiin aktiivisia ja tehtiin yhdessä viisikkona hommia.

Lue myös: