Vaikka puolivälieräpelin alku oli hankala, Naisleijonien henkinen kantti kesti: "Noin kypsästi taktisesti en ole nähnyt tämän maajoukkueen pelaavan koskaan"

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue ei hätääntynyt, vaikka Tshekki rynnisti toisen erän alussa johtoon MM-kotikisojen puolivälierässä.

Naisleijonien unelma ensimmäisestä kerrasta MM-finaalissa pysyi hengissä. Noora Räty ja Ronja Savolainen pääsivät tuulettamaan Tshekki-voiton jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen

Tyylikkään 3–1-puolivälierävoiton jälkeen median eteen marssi rento ja iloinen Naisleijonien ryhmä.

MM-kotikisojen ensimmäiseen tosipeliin lähdettiin kärsivällisyyden teemalla, mikä onnistui torstai-iltana hyvin.

Ensimmäinen erä jäi paikoista huolimatta maalittomaksi, ja toisen erän alussa Tshekki rynnisti vastahyökkäyksestä johtoon. Naisleijonien penkillä päät eivät kuitenkaan painuneet alas, eikä kädet kentällä vapisseet.

– Meillä ei ollut mitään hätää. Valmentajakin mainitsi, että oli upeaa, ettemme antaneet johtomaalin mitenkään vaikuttaa, vaan jatkoimme vain omaa peliämme. Tiesimme, että palkinto tulee, kunhan olemme kärsivällisiä, konkarihyökkääjä Riikka Sallinen kommentoi ottelun jälkeen.

Lopulta voitto tulikin varman esityksen päätteeksi, ja voition arkkitehtinä hääri ykkösketjun hyökkääjä Michelle Karvinen.

– Karvinen oli aivan maaginen, täysin ylivoimainen hyökkääjä. Isoissa peleissä pelaavat isot pelaajat ja muut harjoittelevat muulloin vähän. Näin se vain menee, päävalmentaja Pasi Mustonen hehkutti.

Ylipäätään jo Sveitsi-ottelussa esille noussut ykkösketju, johon Sallisen ja Karvisen lisäksi kuuluu Susanna Tapani, pelasi yhden ohipelin jälkeen mainion ottelun.

– Ykkösketju tuli esiin silloin kun piti. En ole yllättynyt siitä. Tietysti tapa oli aika vakuuttava, Mustonen sanoi.

Kypsää pelaamista

Suomi piti pelisuunnitelmastaan koko ajan kiinni, vaikka alku meinasi olla tuloksen teon kannalta takkuinen.

Kun Naisleijonat lopulta nappasi johtopaikan toisessa erässä, ei joukkue siitä enää luopunut. Toisaalta kolmannessa erässä Suomi pelasi jo viisaasti syvään, riskejä välttäen.

– Johtoasemassa olimme kärsivällisiä. Noin kypsästi taktisesti en ole nähnyt tämän maajoukkueen pelaavan koskaan kuin mitä se pelasi viimeisessä erässä. Se lupaa hyvää jatkoa ajatellen, Mustonen kertoi.

Suomen joukkue jakoi tunnustusta myös Tshekin suuntaan. Tshekki voitti omassa B-lohkossaan kaikki ottelut ja eteni puolivälieriin lohkonsa ykkösenä.

Ylipäätään koko kauden Tshekki on ollut vaarallinen vastus.

– Puolustimme pirun hyvin ja riisuimme Tshekin aseista. Tshekki ei ole koskaan ollut läheskään noin hyvä kuin näissä MM-kisoissa, mutta kun se ei päässyt pelaamaan aseillaan, on vaikea näyttää sitä, missä on hyvä.

Seuraavaksi Suomi kohtaa revanssihengessä Kanadan. Alkusarjassa Kanada oli selvästi parempi, mutta uusi mahdollisuus historialliseen voittoon on lauantaina välierässä.

– Nyt lähdemme tavoittelemaan unelmaa. Isompiakin ihmeitä on tapahtunut ja tapahtuu urheilussa. Jossain vaiheessa se tapahtuu Suomen naislätkässä, että voitamme pohjoisamerikkalaisen joukkueen pudotuspeleissä. Saa nähdä, onko se vielä ylihuomenna, Mustonen maalaili.

Lue myös: