Onko Naisleijonien Kanada-ottelun aneemisuus jo unohdettu, kun pelataan MM-finaalipaikasta? "En usko, että valmennuksen tarvitsee kauheasti joukkuetta sytytellä"

Naisleijonat kohtaa tänään jääkiekon MM-kisoissa Espoossa välieräottelussa Kanadan. Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Tarkin mielestä Suomella on ottelussa mahdollisuus, mutta voittoon vaaditaan paljon.

Jääkiekon naisten MM 2019
Minnamari Tuominen, Nelli Laitinen, Noora Räty ja Jamie Rattray
Tomi Hänninen

Suomi kohtaa tänään välieräottelussa Kanadan. Vastus on joukkueelle tuttu, sillä kaksikko kohtasi toisensa jo alkusarjassa. Tuolloin Kanada vei ajoittain aneemiselta vaikuttanutta Suomea maalein 6-1.

Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Tarkki uskoo, että tänään kaukaloon astuu aivan erilainen Naisleijonat.

– Välierä, kello neljän peli, halli täynnä. En usko, että valmennuksen tarvitsee kauheasti joukkuetta sytytellä, Tarkki totesi.

– Kun pelaajat astuvat kaukaloon, ja se tulee meteli tulee vastaan, niin ei varmaan monikaan pääse sellaiseen pelaamaan. Se on ainutkertainen kokemus, joka tuo lisää energiaa.

Ann-Sophie Bettez
Tomi Hänninen

Suomi tiesi Kanadan pelityylin hyvin ennen alkusarjan ottelua, mutta nyt välierässä tilanne on Tarkin mukaan vielä parempi. Nyt kanadalaisten peli on konkretisoitunut.

– Tiedetään ihan täysin mitä tuleman pitää, miten kova Kanada on, millainen sen ylivoima on ja miten he yrittävät pelata sitä.

Tarkin mukaan Kanadaa vastaan on vaikea pelata, sillä siihen pelityyliin, jolla Kanada pystytään kaatamaan, vaaditaan paljon.

– Pelin pitää olla tiiviimpää ja pelaajien pitää pystyä antamaan aktiivista painetta. Myös avun pitää tulla lähelle. Jos Kanadalla on kiekko Suomen päässä, ja suomalaispelaaja menee antamaan painetta, niin hänellä täytyy olla se toinen apuna lähellä, Tarkki muistutti.

– Se vaatii paljon Kanadaa vastaan, sillä he ovat fyysisesti niin vahvoja.

Linda Välimäki (vas.) ja Erin Ambrose
Linda Välimäki pelasi MM-kotikisoissa Espoossa huhtikuussa.Tomi Hänninen

Tarkin mielestä on vain hyvä, että Suomi hävisi Kanadalle alkusarjan pelin, sillä se jätti joukkueelle paljon hampaankoloon. Hän uskoo kuitenkin, että nyt Kanada on kaadettavissa.

– Nooralle hyvä peli, niin kaikki on mahdollista. Peli on kuitenkin yhdestä poikki.

Tarkki odottaa, että Suomi ottaa välierässä aktiivisen roolin ja on aloitteellinen. Toisaalta sitä myös vaaditaan.

– Jos Kanadaa vastaan ei ole aktiivinen, niin silloin ei ole palaakaan mahdollisuuksia.

Suomi on tähän mennessä pelannut varsin siistiä peliä eikä ole istunut rangaistuminuutteja. Vastaavaa kurinalaisuutta tarvitaan välierässäkin. Tarkin mukaan Suomen kaikkien neljän ketjun pitää tehdä työtä tiiviisti. Ja jos pienien virheiden välttäminen on tähän mennessä ollut tärkeää, niin nyt sen arvo korostuu entisestään.

– Kaikki pienet virheet, harhasyötöt ja muut, korostuvat. Ja kahta suuremmalla prosentilla kostautuu, jos omissa menettää kiekon.

Suomen ja Kanadan välinen välieräottelu alkaa TV2:ssa ja Yle Areenassa klo 15.40. Yhdysvaltojen ja Venäjän välisen välieräottelun lähetys alkaa klo 18.55.

Lue myös:

Kuka iskee Naisleijonista Kanadan verkkoon? Veikkaa avausmaalintekijää ja voita Suomen pelipaita nimikirjoituksilla!

Naisleijonat lähtee hakemaan välierästä historiallista temppua, jota maalivahti Räty on metsästänyt 15 vuotta: "Jos nyt, tänä vuonna olisi se vuosi"

Naisleijonissa puhutaan avoimesti myös tabuaiheesta – kuukautiset vaikuttavat harjoitteluun ja pelaamiseen

Vaikka puolivälieräpelin alku oli hankala, Naisleijonien henkinen kantti kesti: "Noin kypsästi taktisesti en ole nähnyt tämän maajoukkueen pelaavan koskaan"

Jopa NHL-tähdet kalpenevat ketjukavereiden mukaan Michelle Karvisen rinnalla – Tshekki-pelin sankari piti itse katseen tiukasti palkinnossa: "Vielä ei ole aika juhlia"

Päävalmentaja Mustonen ylisti välieriin rynnineitä Naisleijonia ja ennakoi Kanada-ottelua: "Lauantaina tulee sellainen naisleijona, että saa tippua vaikka hampaat suusta"

Ennakkosuosikit pitivät pintansa puolivälierissä, vaikka pikkumaat kiusasivat isompiaan parhaansa mukaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat