Tulikuuma Teemu Pukki kertoo avoimesti takavuosien herkuttelusta ja laiskottelusta Yle Urheilun laajassa haastattelussa – saksalaisvalmentajan kova koulu sai hänet tajuamaan, mitä menestys oikeasti vaatii

Englannin Mestaruussarjan yhden kauden maaliennätystä jahtaava Teemu Pukki on muuttunut urheilijana, jalkapalloilijana ja ihmisenä. Muutoksen taustalla on kaksi merkittävää käännekohtaa.

Teemu Pukki on tehnyt tällä kaudella 26 maalia Englannin Mestaruussarjassa. Sarjan yhden kauden maaliennätys on 30 osumaa. Kuva: AOP

Juttu on julkaistu alunperin 13.4. 2019.

NORWICH. Aplodeille ei meinaa tulla loppua. Täpötäysi Carrow Road on räjähtänyt suosionosoituksiin, kun Norwich Cityn kannattajien sankari on katkaissut neljä ottelua kestäneen maalittoman jaksonsa.

Kannattajat ihailevat Carrow Roadin näyttötaululla pyörivää hidastusta. Teemu Pukin väsymätön työ aloittaa tapahtumaketjun, joka murentaa QPR:n pelinavaamisen. Heti perään Pukilta nähdään oikea-aikainen liike, kliininen viimeistely ja pallo on maalissa.

Maali on kuin Teemu Pukki 2.0 pienoiskoossa. Kaiken taustalla on yksinkertainen oivallus, jonka Pukki omaksui pari vuotta sitten Tanskassa. Hyökkääjä on jalkapallojoukkueen ensimmäinen puolustaja.

Pukki antaa painetta QPR:n maalivahdille Joe Lumleylle, joka jatkaa pallon hätäisesti puolustaja Toni Leistnerille. Pukki ja Marco Stiepermann ahdistavat Leistneriä, joka sortuu huonoon ratkaisuun. Leistner joutuu antamaan vaikean syötön QPR:n kapteenille Luke Freemanille. Kun Freeman epäonnistuu haltuunotossaan, Norwichin Emiliano Buendía ryövää pallon ja syöttää sen Pukille, joka jatkaa pallon yhdellä kosketuksella alanurkkaan.

Toisella puoliajalla Pukki tekee vielä toisen maalin. Hänen valitaan ottelun parhaaksi pelaajaksi huhtikuun ensimmäisenä lauantaina, kun Norwich voittaa QPR:n 4–0.

Teemu Pukki ja kaverit
Katso Urheiluruudun juttu Norwichin ja QPR:n ottelusta

Salamavalojen välke jatkuu seuraavana päivänä Lontoossa, kun Pukki pokkaa hieman isomman pystin. Hänet palkitaan jalkapallon Englannin Mestaruussarjan kauden parhaana pelaajana.

Kunnianosoitus on suomalaiselle jalkapalloilijalle todella kova juttu. Eri sarjojen tasoeroista voi väitellä loputtomiin, mutta jalkapalloasiantuntijat ovat melko yksimielisiä siitä, että Englannin kakkosliiga kuuluu kymmenen parhaan eurooppalaisen jalkapallosarjan joukkoon.

Suomalaisista jalkapalloilijoista vastaavanlaista kunniaa on viime vuosina saanut vain Roman Eremenko, joka valittiin kaudella 2014–15 Venäjän liigan parhaaksi pelaajaksi.

Takana on Pukin uran tähän mennessä uskomattomin viikonloppu. Jotain sitäkin suurempaa on todennäköisesti vielä luvassa.

Hieman alle puolitoista vuotta sitten isäksi tullut Teemu Pukki on lyhyessä ajassa muuttunut monella tavalla. Muuttunut mies uskoo pystyvänsä iskemään maaleja Englannin Valioliigassa.

Maailmanlaajuisen kiinnostuksen kohteena

Tästä on palkintogaalojen glamour kaukana. Norwich City harjoittelee vesisateessa Colneyn harjoituskeskuksessa harmaana torstaipäivänä kaksi vuorokautta ennen QPR-ottelua.

Teemu Pukki ei ole vieläkään joukkueensa äänekkäin kaveri, mutta jokin hänen olemuksessaan on erilaista kuin ennen. Pukki ei ole enää ujo, kuten takavuosina Sevillassa tai Schalkessa. Hän on itsevarma ja rento. Hän hymyilee paljon, mutta tekee jokaisen harjoitteen tosissaan.

Myöhemmin hän paljastaa kaksi merkittävää käännekohtaa muutoksen taustalla. Toinen liittyy vuosiin tanskalaisessa Bröndbyssä. Toinen isyyteen.

Teemu Pukkia hymyilyttää Norwich Cityn harjoituksissa. Kuva: Yle/Sebastian Backman

Harjoitusten jälkeen Pukki saapuu Yle Urheilun haastatteluun. Edessä on yksi kolmesta iltapäivälle sovitusta haastattelusta. Kiinnostus maalitykkiä kohtaan on maailmanlaajuista. Yle Urheilun jälkeen vuoroaan odottaa kansainvälinen 90min-jalkapallomedia.

– Nautin jalkapallosta enemmän kuin koskaan. On nautinto pelata tässä joukkueessa, Pukki sanoo hymyillen.

Vajaassa vuodessa on tapahtunut paljon.

Pukki saapui viime kesänä Norwichiin tanskalaisesta Bröndbystä. Siinä vaiheessa ei ollut mitenkään varmaa, että Pukki olisi edes avauskokoonpanon pelaaja Norwichissa. Nyt hän johtaa Mestaruussarjan maalipörssiä ja on johdattamassa joukkuettaan Valioliigaan.

Mitä oikein on tapahtunut? Miten Teemu Pukista on yhtäkkiä tullut eurooppalaisen huippusarjan paras pelaaja?

"Olen joskus ollut treeneissä vähän laiska"

Teemu Pukin ura muuttui ratkaisevasti 17. toukokuuta vuonna 2016.

Silloin tanskalainen Bröndby palkkasi Alexander Zornigerin päävalmentajakseen. Saksalainen Zorniger pani koko seuran toimintakulttuurin uusiksi.

– Ensimmäisestä päivästä lähtien huomasi, että nyt mennään tosissaan. Jokapäiväinen työ muuttui, Pukki muistelee.

Joskus aikaisemmin jotkut Bröndbyn pelaajista saattoivat vetää osan harjoituksista puolivaloilla. Pukki oli yksi näistä pelaajista.

Kesällä 2016 oli toinen ääni kellossa, kun saksalaisluotsi pani kesälomiltaan palanneet pelaajat metsään juoksemaan.

Alkoi Zornigerin kova koulu, joka aluksi hieman korpesi Pukkia. Saksalaisvalmentaja voitti kuitenkin suomalaisen ja muut pelaajat nopeasti puolelleen.

– Olin sen kesän jälkeen fyysisesti paljon valmiimpi pelaamaan kuin aikaisemmin. Sen myötä alkoi tulla paljon maaleja, Pukki sanoo.

– Olen joskus ollut treeneissä vähän laiska. Hänen aikanaan opin, ettei se kannata. Sen jälkeen olen antanut joka päivä harjoituksissa aina kaikkeni.

Muutosprosessi oli alkanut.

Nykyään Teemu Pukki ottaa jokaisen harjoituksen tosissaan. Kuva: Yle/Sebastian Backman

"Silloin tuli herkuteltua liian usein"

Norwich Cityn kannattajat suhtautuivat aluksi hieman epäluuloisesti Pukkiin, joka hankittiin viime kesänä ilmaisella siirrolla Tanskasta.

Käytännössä kukaan ei tiennyt suomalaisesta mitään ja nopea Google-haku toi ensimmäisinä tuloksina brittilehtien kirkuvat otsikot "Celticin flopista".

Pukin ensimmäinen visiitti Britteinsaarilla viisi vuotta sitten ei mennyt ihan putkeen.

Olin silloin vielä poika. En ollut kasvanut kunnolla aikuiseksi.

Teemu Pukki

Lupaavaksi tiedetty suomalaishyökkääjä oli väläytellyt vuosina 2011–13 Saksan Bundesliigassa Schalken paidassa, mutta hän ei ollut onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa joukkueen avauskokoonpanossa.

Pukki lähti peliajan perässä skotlantilaiseen suurseuraan Celticiin.

Alku oli räväkkä. Pukki teki maalin heti ensimmäisessä liigaottelussaan, mutta katosi pian kuvasta. Kävi nopeasti selväksi, ettei 23-vuotias Pukki ollut valmis tekemään jatkuvasti tulosta.

– Olin silloin vielä poika. En ollut kasvanut kunnolla aikuiseksi, Pukki sanoo.

– Odotin, että Skotlannin liiga olisi ollut paljon helpompi sarja kuin se oikeasti on. Siellä on paljon joukkueita, jotka vain puolustavat Celticiä vastaan. Se ei sopinut pelityylilleni.

Teemu Pukki teki Celticissä seitsemän maalia kaudella 2013–14. Kuva: AOP

“Poikamaisuus” näkyi myös siinä, ettei Pukki elänyt kokonaisvaltaista huippu-urheilijan elämää.

– Silloin tuli herkuteltua liian usein. Oli ehkä vähän liikaa vyötäröllä, Pukki myöntää.

Ura polki huolestuttavasti paikallaan

Pukki oli nuorena huippulupaus, josta kohkattiin Kotkassa jo teini-ikäisenä. Ensimmäisen liigamaalinsa hän teki FC KooTeePeen paidassa 17-vuotiaana FC Viikinkien verkkoon toukokuussa 2007.

Pian Pukki siirtyi espanjalaiseen suurseuraan Sevillaan, jossa hän jumittui kakkosjoukkueeseen.

Tähti kääntyi nousuun Helsingin Jalkapalloklubissa, kun Pukki teki kaksi maalia Schalken verkkoon Eurooppa-liigan karsinnoissa vuonna 2011.

Sitä seurasivat siirto Saksaan ja kuuluisa tasoitusmaali maajoukkuepaidassa Espanjan verkkoon Gijónin ihmeeksi kutsutussa ottelussa.

Pitkään näytti siltä, että tuo maali jäisi Pukin uran kohokohdaksi.

Pukki oli umpikujassa Celticissä, josta hänet lainattiin Bröndbyhyn. Lopulta siirto Tanskaan muuttui pysyväksi.

Kaksi ensimmäistä kautta Bröndbyssä sujuivat ihan hyvin, mutta mikään ei viitannut siihen, että Pukki palaisi enää Euroopan huippusarjojen valokeilaan.

Todella vaativana valmentajana tunnettu Alexander Zorniger käänsi Teemu Pukin uran.

Sitten Alexander Zorniger tuli Bröndbyn päävalmentajaksi. Seuraavalla kaudella Pukki teki 20 maalia ja nousi Tanskan pääsarjan parhaiden pelaajien joukkoon.

– Zornigerilla on todella suuri vaikutus minun uraani. Hän sanoi, että hyökkääjä on ensimmäinen puolustaja. Sen tajusin itsekin ja aloin tehdä enemmän töitä puolustussuuntaan.

– Olin ennen laiskahko. En sano laiska, mutta Bröndbyssä tajusin, että kun tekee paljon duunia joukkueelle, se auttaa myös omaa peliä.

Teemu Pukista tuli ilkeä Pukki

Pukki muuttui urheilijana, jalkapalloilijana ja ihmisenä.

Hän alkoi tehdä tosissaan töitä joka päivä. Herkuttelu jäi vähemmälle.

– Nykyään katson enemmän, mitä syön. En sano, ettei ikinä saisi herkutella, mutta olen sitä vähentänyt. Elämästä pitää nauttia, mutta hyvissä rajoissa, sanoo aikuistunut nautiskelija.

Kentällä tapahtui vielä suurempi muutos kuin kentän ulkopuolella. Pukki alkoi puolustaa paremmin, mutta hän myös hyökkäsi eri tavalla kuin ennen. Aikaisemmin pelkästään hyvään liikkeeseensä luottanut hyökkääjä alkoi pelata röyhkeämmin ja mennä rohkeammin ahtaisiin rakoihin.

– En enää pelkää sellaisia taistelutilanteita, Pukki kertoo.

– Hyvät liikkeet, nopeus ja viimeistely ovat aina olleet vahvuuksiani. Kun siihen on saanut lisää röyhkeyttä, se on auttanut aika paljon.

Teemu Pukki uskaltaa nykyään mennä ahtaisiin rakoihin. Kuva: AOP

Jokainen Pukin uraa seurannut on huomannut valtavan muutoksen hänen pelityylissään.

Hänestä on tullut Twitterin parodiatiliä mukaillen "ilkeä Pukki".

Voisi kuvitella, että pelityylin muuttaminen olisi todella vaikeaa, kun on pelannut koko ikänsä jalkapalloa tietyllä tavalla. Pukki ei näe asiaa sillä tavalla. Hänen mukaansa muutos on tullut pala palalta, vähitellen.

Matkan varrella on tullut pieniä, tärkeitä oivalluksia. Ensimmäinen oli "hyökkääjä on joukkueen ensimmäinen puolustaja". Toinen liittyy maalintekoon.

– Tiedän paremmin, mistä maalit tehdään. Ne tehdään sieltä maalin edestä. On tullut ehkä enemmän sellaisia rumia maaleja, jos niin voi sanoa.

Siirto Norwichiin oli nappivalinta

Toisella Bröndbyn kaudellaan Pukki teki 17 maalia ja juhli Tanskan cupin voittoa. Oli aika ottaa uralla seuraava askel.

Englannin Mestaruussarjassa pelannut Norwich etsi juuri hänenlaistaan hyökkääjää.

– Halusimme hyökkääjän, joka ei vain odota boksissa palloja, vaan pystyy myös pelaamaan, tekemään fiksuja liikkeitä ja avaamaan tilaa joukkuekavereille, Norwichin päävalmentaja Daniel Farke kertoo.

Dortmundista tullut Daniel Farke on toisella kaudellaan saanut Norwichin melkoiseen lentoon. Kuva: Yle/Sebastian Backman

Saksalaisvalmentaja Farke muisti Pukin pelanneen pirteästi Schalkessa ja oli valmis tarjoamaan sopimusta, kun kuuli suomalaisen olevan vapailla markkinoilla.

– Ei minulla ollut epäilyksiä. En olisi muuten hankkinut Teemua. Koskaan ei ole tietenkään varmaa, että kaikki toimii. Voi tulla loukkaantumisia tai pelaaja saattaa tarvita aikaa sopeutuakseen.

Pukilla tosin oli omat epäilyksensä. Hänen perässään oli esimerkiksi kreikkalainen PAOK, jonka paidassa olisi ollut mahdollisuus pelata europelejä. Miksi hän lähtisi Englannin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle pelaamaan pitkää palloa?

– Mielikuvani Mestaruussarjasta oli, että se on pitkää palloa ja perään. En ollut koskaan seurannut sarjaa. Aika nopeasti selvisi, että asia ei todellakaan ole niin Norwichissa, Pukki kertoo.

Pukki teki ratkaisun, jota hänen ei ole tarvinnut katua. Hän allekirjoitti sopimuksen ja huomasi nopeasti olevansa oikeassa paikassa. Norwichin nopea lyhytsyöttöpeli oli kuin luotu Pukille.

Ensimmäinen maali syntyi kauden toisessa ottelussa. Kymmenen ottelun jälkeen kasassa oli viisi osumaa. Englannissa alettiin supatella, että kuka tämä Pukki oikein on.

– Alapuolellani on tosi taitavia jätkiä, jotka luovat joka ottelussa paikkoja. Pitää vaan olla boksissa. Tiedän, että sinne tulee joka ottelussa 1–2 paikkaa, joista pitää vaan tehdä se maali.

Moritz Leitner ja Teemu Pukki tuulettavat Sheffield Unitedia vastaan. Kuva: imago/Focus Images/ All Over Press

Lopullisesti palaset loksahtivat kohdilleen syksyllä ensimmäisen maajoukkuetauon jälkeen, kun Norwich alkoi voittaa pelejä. Nyt Pukilla on kasassa 26 osumaa ja kymmenen maalisyöttöä. Norwich johtaa Mestaruussarjaa kuuden pisteen erolla Leeds Unitediin.

Nousu Valioliigaan voi varmistua jo ensi viikolla, kun kautta on jäljellä viisi ottelua.

Isyys muutti suhtautumisen jalkapalloon

Teemu Pukki, 29, vaikuttaa olevan sinut itsensä kanssa. Hän on löytänyt identiteettinsä jalkapalloilijana ja kasvanut ihmisenä.

Haastattelutuokio lähenee loppuaan ja Pukista huomaa, että hän haluaisi jo kotiin perheen luokse.

Pukin elämän kenties merkittävin käännekohta tapahtui joulukuussa 2017. Hänestä tuli silloin isä.

Kun näkee oman tyttärensä siellä hymyilemässä ja nauramassa, fiilis nousee vaikka olisi huono peli tai treeni alla.

Teemu Pukki

Pukin silmiin syttyy uudenlainen loiste, kun hän alkaa puhua tyttärestään.

– Futis oli pitkään minulle maailman tärkein asia. Oma tytär menee tietysti sen edelle. Futis on vieläkin todella tärkeää, mutta ei enää se tärkein. Se on varmaan myös edesauttanut sitä, että pelit ovat alkaneet kulkea paremmin, Pukki kertoo.

– En stressaa enää niin paljon, miten futispelit menevät. Ennen ottelut harmittivat pidempään. Nyt ne unohtuvat siinä hetkessä, kun menee pelin jälkeen kotiin. Kun näkee oman tyttärensä siellä hymyilemässä ja nauramassa, fiilis nousee vaikka olisi huono peli tai treeni alla.

Moni asia on muuttunut muutamassa vuodessa.

Ei siitä ole kovin kauaa, kun Pukki oli huippulupaus, jonka kohdalla pohdittiin, jääkö hän myös ikuiseksi lupaukseksi.

Nyt hän on joukkueensa kokeneimpiin pelaajiin kuuluva perheenisä ja pelillinen johtaja.

Vesikuuro alkoi kesken Norwich Cityn harjoitusten 4. huhtikuuta. Kuva: Yle/Sebastian Backman

"Kova luotto, että Valioliigassakin tulisi maaleja"

Teemu Pukki on kulkenut kiemurtelevaa reittiä sille tasolle, jolle moni odotti hänen nousevan paljon aikaisemmin.

Elämässä kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Lapsena Pukin unelma oli pelata Espanjan liigassa. Se toteutui Sevillan paidassa 25. tammikuuta vuonna 2009, mutta hän sai elää unelmaansa vain 27 minuutin ajan. Pukki ei koskaan lyönyt läpi Espanjassa.

Nyt Pukki on hyvin lähellä monen muun suomalaislapsen unelmaa – pelaamista Englannin Valioliigassa.

– Kun olen näyttänyt pärjääväni todella hyvin Mestaruussarjassa, on kova polte, että pääsisin kokeilemaan Valioliigassa, Pukki sanoo.

– Kova luotto on, että sielläkin tulisi maaleja.

On melkein varmaa, että ensi kaudella Valioliigassa nähdään pitkästä aikaa suomalaispelaaja. Jos Norwich onnistuu jotenkin romahtamaan loppukaudella, halukkaita ostajaehdokkaita kyllä löytyy.

Pukin menestysmahdollisuuksien kannalta olisi kuitenkin parasta päästä Valioliigaan Norwichissa, jossa häneen uskotaan ja jonka pelitapa sopii hänelle.

– Teemulla on ominaisuudet pärjätä erittäin hyvin Valioliigassa. Jos hänellä ei olisi niitä ominaisuuksia, hän ei pärjäisi Mestaruussarjassakaan. Tämä on yksi maailman kovimmista sarjoista, päävalmentaja Farke sanoo.

Suhtautuminen maaliennätykseen paljastaa jotain Pukin luonteesta

Tapaamme Pukin uudestaan QPR-ottelun jälkeen Carrow Roadin stadionin käytävällä.

Kahden maalin ilta tuli täydelliseen saumaan. Isä Tero Pukki istui katsomossa seuraamassa poikansa peliä. Ottelun jälkeen on tarkoitus mennä juhlimaan isän syntymäpäiviä.

Sitä ennen Pukin pitää antaa vielä pari haastattelua. Ensin englantilaistoimittajat tenttaavat suomalaista yli kymmenen minuutin ajan. Norwich on kiinni nousussa Valioliigaan ja Pukilta kysellään jo, miten hän pärjää vertailussa Harry Kanea ja kumppaneita vastaan.

Pukki jättää tuollaiset kysymykset vielä tässä vaiheessa omaan arvoonsa. Hän vakuuttaa keskittymisen olevan jokapäiväisessä työnteossa, jota sarjanousu vaatii.

Vähän samanlainen vastaus tulee Yle Urheilun kysymykseen Englannin Mestaruussarjan maaliennätyksestä, joka on enää neljän maalin päässä.

– Jos ennätys menisi rikki, se tarkoittaisi hyvää joukkueelle, koska sitten todennäköisesti olisi tullut voittoja. Joka pelissä aion antaa kaikkeni ja toivottavasti saadaan maaleja tehtyä.

Pukki on mediakoulutuksensa käynyt. Vastaus on suoraan vaatimattoman urheilutähden oppikirjasta. Toisaalta vastaus kuvastaa täydellisesti Pukin nykyistä suhtautumista joukkuepelaamiseen.

– Jotkut pelaajat alkavat ajatella omia maalimääriään ja ennätyksiä, mutta hän on aina vaatimaton ja rauhallinen. Se on yksi hänen menestyksensä salaisuuksista, Farke sanoo.

Pukki kiittää haastattelusta ja käy vielä tapaamassa Suomesta saapuneita faneja, jotka ovat matkustaneet Itä-Angliaan vain hänen takiaan.

Hänessä ei näy pienintäkään tähden elettä. Hän ei diivaile, vaan hoitaa velvollisuutensa kohteliaasti.

Lopulta hän pääsee vihdoin rauhoittumaan perheensä pariin.

Aplodit loppuvat kotiovelle.

– En pidä itseäni tähtenä. Olen sama Teemu edelleen.

Teemu Pukki pelaa seuraavan kerran sunnuntaina Wigania vastaan Suomen aikaa kello 14. Kuva: imago images / Focus Images/ All Over Press

Lue myös: