Suora

  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Käsipallon Champions League: Cocks - Sporting CP
  • Urheiluruutu
  • Käsipallon Champions League, Cocks - Sporting CP
  • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
  • Maalikuningas Filip Valencic: Ulkomailla futis on bisnestä, Suomessa joukkue on perheesi
  • Urheiluruutu

Testijakso ulkomaisen huippujalkapalloliigan akatemiaan? Liian hyvältä kuulostava tarjous on usein huijaus, ja valeagenttia voi olla vaikea tunnistaa

Nuoria suomalaisjalkapalloilijoita on yritetty huijata katteettomilla lupauksilla testijaksosta ulkomaalaisseurassa. Pelaajayhdistys muistuttaa, että etukäteismaksuun ei agenttibisneksessä ole koskaan aihetta.

jalkapallo
Jalkapallo kuvitus
Valeagenteilla on hyvin samankaltaiset toimintatavat kuin oikeillakin agenteilla ja siksi heitä on vaikea erottaa toisistaan.Ismo Pekkarinen / AOP

Syksyn ja kevään aikana noin viittä nuorta suomalaista jalkapalloilijaa on yritetty huijata maksamaan kuvitteellisesta jalkapalloseuran testijaksosta ulkomailla. Yle Urheilun tietojen mukaan kaksi perhettä on maksanut jalkapalloagenttina esiintyneelle miehelle yhteensä noin 3000 euroa ennakkomaksua nuoren pelaajan testijakson valmisteluista.

Jalkapallon Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtajan Markus Juholan mukaan huijaus toteutetaan usein samalla kaavalla. Nuorelle pelaajalle tarjotaan näyttömahdollisuutta suhteellisen kuuluisassa akatemiassa tai reservijoukkueessa. Agenttina esiintyvä henkilö vaatii etukäteismaksua sopimuksen solmimiseen tai esimerkiksi seuran tekemiin järjestelyihin vedoten.

Kaksi rahansa menettänyttä suomalaisperhettä on joutunut saman agenttina esiintyneen miehen huijaamaksi. Muissa suomalaisia koskettaneissa tapauksissa tekijän nimi on ollut eri, mutta viitannut aina itäiseen tai keskiseen Eurooppaan. Nimen perusteella johtopäätöksiä huijauksesta ei toiminnanjohtaja Juholan mukaan voi kuitenkaan vetää.

– Nimien perusteella ei kannata asioista liikaa päätellä, enemmän ovat tunnusmerkit sellaisia, joista pitäisi herätyskellojen soida. Etukäteismaksun pyytäminen on aina sellainen merkki, että tässä saattaa olla huijauksesta kyse, Juhola kertoo Yle Urheilulle.

Myös erikoisen hyvä tarjous voi kieliä hämäräpuuhista.

– Pelaajien saamat tarjoukset ovat olleet yllättävän hyviä. He ovat itsekin olleet yllättyneitä, että heille on sellaisia pelaajasopimustarjouksia tehty. Palkkalupaukset ovat olleet hyviä ja ne tasot, missä he pelaisivat, ovat olleet selkeästi kovempia kuin missä he Suomessa pelaavat tällä hetkellä, Suomen urheilun eettisen keskuksen tutkintapäällikkö Jouko Ikonen kertoo Yle Urheilulle.

Huijauksia tapahtuu ympäri maailman

Jouko Ikosen mukaan suomalaisten saamissa ehdotuksissa tarjoukset ovat suuntautuneet poikkeuksetta Italian jalkapalloliigoihin.

– Tulee mieleen sekin vaihtoehto, että tällä ei ole mitään tekemistä jalkapallon tai jalkapalloagenttien kanssa. Voi olla, että henkilöllisyydet ja ala, jossa toimitaan, ovat täysin keksittyjä ja on vain päätetty lähestyä jalkapalloilijoita tällaisilla jalkapallotarinoilla. Sitähän ei silloin tiedä yhtään, että mistä päin maailmaa ne ovat, samoin kuin kuuluisat nigerialaiskirjeet, Ikonen arvelee.

Jalkapallon kansainvälinen pelaajayhdistys FIFPro on varoittanut valeagenteista alkuvuoden aikana.

– Valeagenteissa on kysymys yleismaailmallisesta ja kansainvälisestä ilmiöstä. Suomalaiset huijatuksi tulleet jalkapalloilijat eivät ole ainoita, vaan heitä on myös muissa maissa, Juhola säestää.

Suomalaisperheiltä tuhansia euroja huijannut slovakkimies on toteuttanut huijauksiaan myös muissa Pohjoismaissa. Asiaa tutkineen norjalaistoimittajan Sindre Wiikin mukaan sama mies on huijannut yhteensä ainakin neljää perhettä Ruotsissa ja Norjassa viime syksyn ja kuluvan kevään välisenä aikana. Kultakin perheeltä on huijattu noin 900–1300 euroa. Lisäksi agenttina esiintynyt mies on aivan hiljattain maksanut takaisin huijatut rahat ainakin yhdelle henkilölle, joka joutui huijatuksi peräti kuusi vuotta sitten.

SUEKin tutkintapäällikkö Jouko Ikonen varookin käyttämästä huijaus-sanaa.

– Onko kysymys loppujen lopuksi huijauksesta vai ei? Se näyttää ja kuulostaa ensisilmäyksellä siltä, mutta niitä kokemuksia emme ole kuulleet, mitä on tapahtunut, jos joku on lähtenyt siihen mukaan.

Oikeakin agentti voi lähestyä sosiaalisen median kautta

Juholan mukaan käynnissä on aktiivinen huijausjakso, mutta hänen puhelimensa soi tiuhaan samasta syystä myös vuonna 2015. Tuolloinkin nuoria suomalaisia jalkapalloilijoita yritettiin huijata vastaavalla tavalla. Suomessa havaituissa tapauksissa yhteydenotot ovat kohdistuneet suoraan pelaajiin ja yhteydenottovälineinä on ollut sosiaalinen media tai sähköposti. Myös oikeat agentit toimivat samojen yhteydenpitokanavien kautta, joten huijarin erottaminen oikeasta on vaikeaa.

– Valeagenteissa on myös se hankaluus, että heidän ulkoasunsa, profiilinsa ja esimerkiksi kotisivunsa sekä kaikki viralliset sähköpostit näyttävät hyvin ammattimaisilta, siitäkin huolimatta, että he ovat valeagentteja. Sen takia heitä saattaa olla vähän vaikea tunnistaa, Juhola muistuttaa.

Kun oikeaa agenttisopimusta tehdään, Juhola neuvoo tekemään ensin kirjallisen sopimuksen. Tuossa sopimuksessa sovitaan, miten pelaajaa edustetaan suhteessa seuraan. Jos pelaajan ja seuran välille syntyy sopimus, saa agentti palkkionsa vasta tässä vaiheessa. Apua rehellisen pelaaja-agentin etsimiseen voi Ikosen mukaan etsiä esimerkiksi Palloliiton avulla.

Jos huijaus on päässyt tapahtumaan ja raha on vaihtanut omistajaa, kehottavat sekä Juhola että Ikonen olemaan välittömästi yhteydessä poliisiin, jolle voi tehdä rikosilmoituksen. Pelaajayhdistyksen ja SUEKin toiminta on enemmän ennaltaehkäisevää ja tietoa välittävää.

– Pyrimme siihen, että mahdollisimman moni jalkapalloilija olisi tietoinen, että tällaista toimintaa on meneillään ja että niihin pitäisi pystyä heti vastaamaan ei, Juhola summaa.

Lue myös:

Jalkapalloagenttina esiintynyt eurooppalaismies on huijannut suomalaisperheiltä rahaa katteettomilla lupauksilla – haave italialaisen Parman nuorisoakatemiasta ei koskaan toteutunut

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat