Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu

Naisleijonat lähtee hakemaan välierästä historiallista temppua, jota maalivahti Räty on metsästänyt 15 vuotta: "Jos nyt, tänä vuonna olisi se vuosi"

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue yrittää kaataa MM-välierässä Kanadan ensimmäistä kertaa koskaan arvokisoissa.

urheilu
Noora Räty
Edellisessä ottelussa Kanadaa vastaan Noora Rädyllä riitti torjuttavaa.Emil Hansson/AOP

MM-kotikisojaan pelaava Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue selvitti torstaina kisojen ensimmäisen kuoleman ottelun, kun se kaatoi Tshekin puolivälierässä. Voitto tiesi lippua lauantain välieriin ja revanssia Kanadasta.

Välierän aattona joukkueelle oli annettu pitkälti vapaat kädet siinä, miten haluavat päivän viettää. Energioita haettiin eri tavoin. Osa pelaajista lätki korttia hotellilla, muutamat lähtivät vapaaehtoisille jäille ja toiset taas tapasivat perheitään.

Maalivahti Noora Räty nautti vapaasta ohjelmasta ja veteli sikeitä puolille päivin. Päivällä Räty kävi tuttuun tyyliin kiropraktikolla naksauttamassa paikat kuntoon ja herättelemässä hermostoa.

– On sitten huomenna taas lentokeli, maalivahti hymyili perjantaina.

Naisten jääkiekon MM-kisoja on järjestetty vuodesta 1990 lähtien. Suomi on selvittänyt joka kerta tiensä välieriin, kuten nytkin. Voitto Tshekistä oli tietyllä tapaa helpottava, sillä henkisesti puolivälierä on tiukka paikka.

– Se on vähän kuoleman peli. Jos sitä ei hoida, media repsisi siitä kaiken ilon irti ja tappio olisi niin sanotusti katastrofi. Nyt voi hengittää syvään ja keskittyä Kanadan kaatoon, Räty sanoi.

Noora Räty
Noora Rädyllä on MM-kotikisoissa ykköstorjujan rooli Suomen joukkueessa.Emil Hansson/AOP

Välierään Suomi pääsee paineettomasta tilasta. Naisleijonilla toki tavoitteet ovat korkealla, ja joukkue on kevään aikana useampaan kertaan puhunut siitä, että kotikisoista halutaan tehdä historialliset myös menestyksen kannalta.

Kanada on tästä huolimatta selvä ennakkosuosikki. Suomi ei ole voittanut Kanadaa koskaan arvokisojen pudotuspeleissä. Lohkovaiheen viimeinen pelikin näytti, että jos Suomi ei ole parhaimmillaan, kiekkomahti menee menojaan. Tuon ottelun Suomi hävisi 1–6.

Kanadalla ottelussa on kuitenkin vain hävittävää.

– Mitä olen puhunut tuttujen pelaajien kanssa, niin eivät yhdysvaltalaiset ja kanadalaiset pidä meitä minään itsestään selvyytenä. He tietävät, että siellä on se mahdollisuus, Räty kertoi.

Kaiken pitää onnistua

Suomen joukkueessa tiedostetaan se, että Kanada ei kaadu, jos yksikin osa-alue sakkaa.

Osa kokeneista pelaajista myönsi alkusarjan Kanada-tappion jälkeen, ettei peliin löytynyt oikeaa tunnetta, sillä joukkue oli joka tapauksessa menossa jatkoon. Valmistautuminen peliin epäonnistui. Päävalmentaja Pasi Mustonen ymmärsi tilannetta.

– Kokeneet pelaajat tiesivät, että kukaan ei muista hyvää Kanada-peliä, jos puolivälierä olisi hävitty.

Pasi Mustonen, Naisleijonat
Mustonen odottaa pelaajilta hyvää latautumista välierään.Tomi Hänninen

Mustonen oli pettynyt Kanadaa vastaan erityisesti kamppailuun. Kaksinkamppailut onkin yksi selvä teema, jossa Naisleijonien on parannettava välierässä.

Toinen iso teema on aloitukset, joita Suomi hävisi etenkin omassa päässä roimasti edellisessä kohtaamisessa. Täten kiekko oli automaattisesti Kanadalla, eikä voimia jäänyt hyökkäämiseen.

Kolmanneksi Suomen täytyy onnistua puolustuspäässä.

– Voitto Kanadasta vaatii erittäin tiukkaa puolustuspeliä. Meidän täytyy olla lähellä toisiamme. Heiltä pitää ottaa tila ja aika pois. Kanadalla on taitavia tyttöjä. Jos he saavat vähänkään mahkuja kiekolliseen peliin, he käyttävät sen hyväkseen, Riikka Sallinen linjasi.

– Alkusarjassa Kanada teki viisi maalia merkkivirheestä. Niitä ei saa tehdä nyt yhtään, Räty puolestaan arvioi.

Kohti unelmaa

Arvokisoissa Suomi on voittanut Kanadan kerran: MM-kisojen 2017 alkulohkossa Kanada kaatui 3–4.

Mustonen uskoo, että pudotuspelivoitto tulee vielä joskus Kanadasta, vaikka pohjoisamerikkalaisilla on edelleen parempi pelaajamateriaali huomattavasti suuremman harrastajamäärän takia. Kysymys kuuluu, onko vielä Suomen aika yllättää.

– Näissä karkeloissa ja joukkueurheilussa tapahtuu isompiakin ihmeitä. Uskon, että tunteen kautta jättipaukku joskus tulee, kun kaikki natsaa kohdalleen. Nyt lähdemme tavoittelemaan unelmaa.

Maajoukkuekonkari Räty

– Tämä on hieno paikka. Olen 15 vuotta tätä pudotuspelivoittoa yrittänyt, eikä kertaakaan ole onnistunut. Jos nyt, tänä vuonna olisi se vuosi. En kuitenkaan ota siitä stressiä. Tiedämme, mihin pystymme ihan parhaana päivänä, Räty sanoi.

Elisa Holopainen
Elisa Holopainen pelaa mainiota ensimmäistä naisten arvokisaturnausta. Seurajoukkueessaan KalPassa Holopainen ja Tanja Niskanen olivat todella tehokas duo.Tomi Hänninen

Kanadan suuri etu on se, että se tekee maaleja kaikilla neljällä ketjulla.

Suomen kaikki maalit puolivälierässä rakensi ykkösketju. Kolmosketju puolestaan ei ole vielä MM-kisoissa maaliverkkoja pöllyttänyt.

Mustonen kertoo, että on miettinyt KalPassa yhdessä pelanneiden Tanja Niskasen ja Elisa Holopaisen laittamista yhteen MM-jäilläkin. Ketjujen sekoittaminen välierään näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä.

– Emme ole koskaan voittaneet, emmekä koskaan voita pohjoisamerikkalaisia yhdellä ketjulla. Kaikkien neljän ketjun pitää pelata hieno peli, mutta se ei tarkoita, että kaikkien pitäisi mättää maaleja. Silloin kun voitimme Kanadan, kaikki ketjut pelasivat hyvin.

Joka tapauksessa Suomi aikoo jakaa peliaikaa huomattavasti tasaisemmin ketjujen kesken kuin Tshekkiä vastaan. Puolivälierässä Suomen ykkösketjusta jokainen urakoi yli 19 minuuttia, kun taas nelosketjulle minuutteja tuli yhdeksästä yhteentoista.

Suomi ja Kanada kohtaavat lauantaina välierässä kello 16. Ottelu näytetään suorana TV2:ssa ja Yle Areenassa. Lähetys alkaa kello 15.40.

Lue myös:

Onko Naisleijonien Kanada-ottelun aneemisuus jo unohdettu, kun pelataan MM-finaalipaikasta? "En usko, että valmennuksen tarvitsee kauheasti joukkuetta sytytellä"

Kuka iskee Naisleijonista Kanadan verkkoon? Veikkaa avausmaalintekijää ja voita Suomen pelipaita nimikirjoituksilla!

Naisleijonissa puhutaan avoimesti myös tabuaiheesta – kuukautiset vaikuttavat harjoitteluun ja pelaamiseen

Jopa NHL-tähdet kalpenevat ketjukavereiden mukaan Michelle Karvisen rinnalla – Tshekki-pelin sankari piti itse katseen tiukasti palkinnossa: "Vielä ei ole aika juhlia"

Naisleijonat hävisi kaksinkamppailut ja aloitukset – turnauksen huonoin peli sattui Kanadaa vastaan: "Peli oli aika rummutusta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat