1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

Kovimmat muodostelmaluistelufanit soittavat lehmänkelloa ja seuraavat joukkuettaan maailman ääriin - "Elämme planeetalla nimeltä 'Synchro'"

Muodostelmaluistelun maailmanmestaruuksista kilpaillaan tänä viikonloppuna Helsingissä.

Auli Rauhala, Salla Roni-Poranen, Päivi Rokkanen ja Antti Ahti seuraavat Marigold IceUnitya kaikkialle. Kuva: Tomi Hänninen

Jääkiekkojoukkue Helsingin IFK:n kotihallissa voi harvoin kuulla kotijoukkueen fanien kannustavan vastustajaa. Jos niin tapahtuu, ei tilanne ehkä pääty hyvin.

Perjantaina käynnistyneissä muodostelmaluistelun maailmanmestaruuskilpailussa asiat ovat toisin. Vaikka sydän palaa yhdelle joukkueelle, saavat muutkin raikuvat aplodit ja jopa kannustushuutoja.

– Lajin yhteisöllisyys ja matkustelu ovat muodostelmaluistelun parasta antia. Olen saanut ystäviä ympäri maailman, myös tyttäreni joukkueen pahimpien vastustajien kannustusjoukoista, ensimmäistä kertaa Suomessa vieraileva amerikkalaisnainen huikkaa.

Helsingin jäähallin katsomot täyttyivät nopeasti perjantaina MM-kisojen avauspäivänä. Halli on myyty loppuun viimeistä penkkiä myöten. Lokakuussa myyntiin tulleet liput loppuivat silloin jo tunnissa.

Erityisen huomiotaherättävää hallille saapuvassa yleisövirrassa on heidän kantamansa rekvisiitan määrä: Suomen lippuja, sinivalkoisia kaulahuiveja, torvia ja kasvomaalauksia tuli sisään jatkuvalla syötöllä. Erityisen paljon joukossa on lapsia sinivalkoiset pupunkorvat päässään..

Muutamaa tuntia ennen lyhytohjelmakilpailun alkua oli tunnelma vielä rauhallinen. Kun hallitseva maailmanmestari, helsinkiläinen Marigold IceUnity, liukui harjoitusvuorollaan jäälle, yksi katsomonosa räjähti kovaan meteliin. Eräs kannustaja oli tuonut mukanaan kovaäänisen apuvälineen kannustuksen tueksi.

– Löysin tällaisen lehmänkellon, joka on 70-luvulta. Joukkueen luistelijat tykkäävät, kun me kannustamme, Auli Rauhala kertoo Yle Urheilulle.

Rauhalaa ympäröi erottuva joukko suomalaiskannattajia, jotka ovat koristelleet vaatteensa pinssein, koruin ja lipuin.

Rauhala kertoo muodostelmaluistelun olevan hänen perheessään enemmän kuin harrastus. Marigold IceUnityssa luisteleva tytär, Ida, on luistellut jo 19 vuotta. Äiti Auli matkustaa joukkueen perässä jopa ulkomaan kisoihin.

– Elämme planeetalla nimeltä "Synchro". Parasta tässä on tämä porukka. Tämä on ihana laji seurata ja olla mukana.

Muodostelmaluistelu, muokka, synchro – rakkaalla harrastuksella on monta nimeä. Ja se on lajissa mukana oleville aivan oma maailmansa. Yhdysvalloista alkunsa saanut "synchronized skating" saa vanhemmat elämään ja hengittämään lastensa urheiluharrastusta.

Antti Ahti on sonnustautunut päästä varpaisiin Marigold IceUnityn lyhytohjelmateeman mukaisiin vaatteisiin. Myös Ahti on kiertänyt tyttärensä joukkueen mukana kauden jokaisen kilpailun, lukuun ottamatta kaukana Siperiassa järjestettyjä talviuniversiadeja.

– Hyvä Marigold! Olette maailman parhaita, Ahti huutaa Rauhalan kilkuttaessa lehmänkelloaan vieressä.

– Kannustushuutomme eivät ole muodostuneet kovin rytmikkäiksi, joten tämä on enemmän tällaista melua ja metelöintiä, Rauhala toteaa.

Vaikka luistelijoiden perheenjäsenet koostavat fanijoukon ytimen ja ovat yleensä kaikista uskoutuneimpia kannattajia, on Helsingin jäähallissa mukana tuhansia lajin ystäviä, jotka eivät ole ajautuneet lajin pariin lastensa harrastuksen kautta.

Kentän toisella puolella ei näy MIU-lippuja, vaan tuoreen Suomen mestarin Rockettesin kaulahuiveja ja kannustusviirejä. Äänekkääksi faniksi tunnustautuu Jarmo Lahtinen.

Jarmo Lahtinen, Nina Rönkkönen ja Annukka Rönkkönen ovat suomalaisjoukkue Rockettesin puolella. Kuva: Tomi Hänninen

– Tehtäväni on heiluttaa isoa Rockettes-viiriä ja huutaa mukana. Huudamme Rockettesin omia huutoja ja näissä kisoissa tietysti myös Suomi, Finland -huutoa, Lahtinen toteaa.

Myös Lahtinen on kasvanut faniksi 18-vuotiaan tyttärensä harrastuksen edetessä. Mitä enemmän ääntä, sitä onnistuneempi kannustus, Lahtinen myöntää.

– Tärkeää on kannustaa oikeaan aikaan, ettei se häiritse joukkueen keskittymistä. Olen ensi kertaa MM-kisoissa, joten on hauskaa kannustaa Rockettesin lisäksi myös kovinta vastustajaamme Marigoldia. Olemmehan kaikki lopulta Suomen kannattajia.

Eräs halliin saapunut Rockettes-fani paljastuu joukkueen pitkäaikaisen valmentajan, Kaisa Arrateigin äidiksi.

– Vaikeaa kannustaa muita. Olen Rockettesin kannattaja henkeen ja vereen, Rockettesin fanivaatteisiin pukeutunut fani nauraa.

Lähetysajat Ylen kanavilla:

Perjantai 12.4.

Lyhytohjelma: TV2 kello 18.00

Lauantai 13.4.

Vapaaohjelma: Areena kello 13.40, TV2 kello 18.30

Lue myös:

Katso suorana: Muodostelmaluistelun MM-kilpailut käynnistyvät lyhytohjelmalla

Suomi taistelee kullasta muodostelmaluistelun MM-kisoissa kahden kokeneen joukkueen voimin – "Kotikisat ovat urheilijan unelma"