Tällä viikolla tehdään suomalaista tennishistoriaa – tästä on kyse Helsingissä pelattavassa Fed Cupissa

Suomen naisten tennismaajoukkue pelaa tällä viikolla ensimmäistä kertaa kotikentällään. Samalla Emma Laineen ammattilaisura päättyy.

tennis
Suomen Fed Cup -joukkue
Mia Eklund, Emma Laine, Laura Hietaranta ja Anastasia Kulikova.Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Suomessa pelataan tällä viikolla ensimmäisen kerran tenniksen Fed Cupia. Fed Cup on naistenniksen vastine miesten Davis Cupille, joka on ainakin Suomessa paljon tunnetumpi käsite. Kyseessä on siis maajoukkueiden välinen kilpailu. Se tuo vastapainoa tavallisille ympäri vuoden pelattaville tennisturnauksille, joissa pelaajat pelaavat yksilöinä.

Davis Cup on nyt muuttunut, mutta sitä on vuosikausia pelattu niin, että kaikille mukana oleville maille tulee käytännössä lähes joka vuosi kotiottelu. Suomenkin miesten otteita Davis Cupissa on päästy seuraamaan säännöllisesti.

Fed Cup eroaa Davis Cupista siinä, että alemmilla tasoilla sitä pelataan turnausmuotoisena. Kymmenen maata pelaa viikon aikana turnauksen yhdessä paikassa. Suomi ei ole turnausta aiemmin järjestänyt, joten Suomen naisten maajoukkuetta ei ole koskaan aiemmin nähty kotikentällä, vaikka Suomi on ollut mukana Fed Cupissa vuodesta 1968 lähtien.

Nyt Fed Cupin Eurooppa/Afrikan 3. ryhmän turnaus siis järjestetään Suomessa, Talin Tenniskeskuksessa. Mukana piti olla kymmenen maata, Suomen lisäksi Liettua, Kypros, Pohjois-Makedonia, Malta, Algeria, Kosovo, Islanti, Kamerun ja Kongo. Kamerun jäi kuitenkin pois, joten paikalle tuli yhdeksän maata.

Joukkueet arvottiin sunnuntaina kahteen lohkoon. Suomi arvottiin neljän maan lohkoon, jossa ovat myös Liettua, Malta ja Islanti. Lohkojen sisällä kaikki pelaavat kaikkia vastaan. Alkulohkot pelataan maanantaista perjantaihin. Sijoitusten perusteella pelataan turnauksen päätöspäivänä lauantaina sijoitusottelut. Lohkojen voittajat pelaavat vastakkain noususta II-ryhmään.

Suomi kohtaa maanantaina Islannin. Yhdessä otteluparissa pelataan aina kaksi kaksinpeliä ja yksi nelinpeli.

Suomen joukkueeseen kuuluvat pelaaja-kapteeni Emma Laineen lisäksi Anastasia Kulikova, Mia Eklund ja Laura Hietaranta. Joukkueeseen tuli yllättävä ja ikävä muutos juuri ennen turnausta, kun Oona Orpana jäi pois. Orpana ei osallistunut viime viikolla järjestetylle valmistautumisleirille, vaan valitsi sen sijaan oman turnauksen. Näin häntä ei joukkueen yhteisten pelisääntöjen rikkomisen vuoksi nähdä myöskään Fed Cupissa.

Pelaajat eivät kuitenkaan perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa miettineet tätä, vaan kehuivat joukkueen yhteishenkeä. Varsinkin pelaajauransa tähän Fed Cupiin lopettava Laine sai ylistystä muilta joukkueen jäseniltä.

– Hän on paljon enemmän kuin valmentaja. Hän on kuin toinen äitini ja yksi hienoimmista ihmisistä mitä olen tavannut, sanoi hiljattain Suomen kansalaisuuden saanut Kulikova, jota Laine valmentaa.

Suomi on ollut lähellä nousua viime vuosina. Nousu on jälleen tavoitteena ja Laineen mukaan siihen on kaikki mahdollisuudet. Kotikenttä auttaa Suomea ja ainakin Suomen ykköspelaaja Kulikova pitää erityisen paljon Talin kentistä.

Lue myös:

Suomen historialliseen tenniksen kotikisaan särö – Orpana jätti valmistautumisleirin väliin eikä pelaa Fed Cupissa

Kommentti: Emma Laineen paras taso on monilta unohtunut

Emma Laineen uralle on mahtunut paljon – tennisleiriltä 5-vuotiaana eräpalloon Venus Williamsia vastaan Roland Garrosilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat