1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. muodostelmaluistelu

Kuolemanspiraalit valtaavat jään – tuleeko maailmanmestaruus Suomeen vapaaohjelman taiteellisella temppuradalla?

Asiantuntija Leena Laaksonen uskoo Suomen joukkueiden nousuun uudistuneessa vapaaohjelmakilpailussa.

Suomalaisjoukkue Marigold IceUnity lähtee vapaaohjelmaan toiselta sijalta. Kuva: Tomi Hänninen

Muodostelmaluistelun MM-kilpailut jatkuvat lauantaina Helsingissä suomalaisittain jännittävistä asemista. Marigold IceUnity on lyhytohjelman jälkeen toisena ja Helsinki Rockettes viidentenä. Kärkipaikkaa pitää virheettömästä lyhytohjelmastaan pisteet 87,12 napannut Venäjän Team Paradise.

Yle Urheilun asiantuntija Leena Laaksonen uskoo, että tuloslista saattaa tulla myllätyksi vielä lauantaina. Neljä minuuttia kestävästä vapaaohjelmasta pisteitä on jaossa roimasti.

– Mitalit jaetaan lauantaina, sillä vasta puolet hommasta on tehty. Kärkijoukkueiden osalta järjestys voi vielä vaihtua. Ei se ole mitenkään kiveen hakattu, Laaksonen toteaa Yle Urheilulle.

Marigold IceUnity kahmi lyhytohjelmasta pisteet 85,90 ja on reilun pisteen päässä venäläisistä. Rockettesin vauhdikkaan lyhytohjelman pistesaldoa rankaisi yksi kaatuminen. Laaksosen mukaan mahdollisuus kahteen mitaliin on edelleen olemassa, sillä erot ovat pienet.

– Marigoldin pisteen ero kärkeen on ehdottomasti mahdollista kuroa kiinni. Täydellisen onnistumisen se vaatii. Rockettesin osalta kultaan vaadittaisiin nappisuorituksen lisäksi se, että muut tekevät pieniä virheitä. Mutta mitaleille on kyllä mahdollisuus, Laaksonen sanoo.

Kilpailua johtaa Venäjän Team Paradise. Kuva: Tomi Hänninen

Kokenut muodostelmaluistelutuomari Laaksonen kertoo, että myös Venäjällä on ensi kertaa mahdollisuus ottaa kaksi mitalia.

Kärkipaikkaa pitävä Paradise ja neljänneksi ensimmäisenä päivänä yltänyt kakkosjoukkue Tatarstan toivovat rikkovansa kotijoukkueiden toiveet kahdesta mitalista.

Kuka on vahvin temppuradalla?

Muodostelmaluistelun lyhyt- ja vapaaohjelmat ovat kokeneet muutoksia tälle kaudelle. Kun lyhytohjelmassa mitataan erityisesti teknisten elementtien onnistumista ja perusluistelutaitoa, on vapaaohjelmaa viety aiempaa taiteellisempaan suuntaan.

Taiteellisuus näkyy Leena Laaksosen mukaan siinä, että koreografian kiinnostavuus vaikuttaa tuomareiden pisteisiin tekniikkaa enemmän.

– Jotkut kutsuvat vapaaohjelmaa nykyään temppuradaksi. Siellä on parielementti eli kuolemanspiraali, joka on niin sanottu temppu.

Poptähti Saara Aalto antoi taidonnäytteensä kuolemanspiraalista MM-kisojen avajaisissa, jossa hän esiintyi Dancing On Ice UK -parinsa Hamish Gamanin kanssa. Kuva: Tomi Hänninen

Suomalaisjoukkueet tunnetaan juuri vahvasta perusluistelutaidostaan ja yhdenaikaisesta luistelustaan. Onko sääntöuudistus siis huono asia Marigold IceUnityn ja Rockettesin menestyksen kannalta?

– Esittäminen, mielenkiintoiset teemat ja koreografiat ovat aina olleet meidän joukkueiden vahvuuksia. Musiikkia käytetään koreografian tukena hyvin. Siinä mielessä Suomella on hyvät lähtöasetelmat, Laaksonen kertoo.

Marigold IceUnityn valmentaja Anu Oksanen on valmentanut joukkuetta jo vuodesta 1993, joten kokemus toimivan koreografian muodostamisesta on vankka. Myös Rockettes-luotsi Kaisa Arrateig on kulkenut joukkueensa mukana jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Vapaaohjelmista on odotettavissa vauhdikasta ilottelua, kun Marigold eläytyy Transformers-teemaansa ja Rockettes Radioaallot-ohjelmansa sähköiseen tunnelmaan.

Laaksonen muistuttaa vielä kotikisojen merkityksestä. Viimeksi Suomessa järjestettiin MM-kisat vuonna 2011, jolloin tuloksena oli kaksoisvoitto. Desibelit nousivat jo perjantaina korkeimmillaan yli sataan, kun helsinkiläisjoukkueet liukuivat jäälle.

– Parhaiten pärjää se joukkue, joka saa tuossa tilanteessa sen kaiken energian optimoitua niin, että saa voimaa yleisöstä. Kärki on tosi kova, joten pienetkin asiat merkitsevät paljon, Laaksonen summaa.

Lähetysajat Ylen kanavilla:

Lauantai 13.4.

Vapaaohjelma: Areena kello 13.40, TV2 kello 18.30

Helsinki Rockettes luistelee klo 17.38 ja Marigold IceUnity klo 17.54.

Lue myös:

Suomalaisjoukkueilla vahva ote MM-mitaleista ja jopa mestaruudesta muodostelmaluistelun MM-kotikisoissa

Kovimmat muodostelmaluistelufanit soittavat lehmänkelloa ja seuraavat joukkuettaan maailman ääriin - "Elämme planeetalla nimeltä 'Synchro'"

Suomi taistelee kullasta muodostelmaluistelun MM-kisoissa kahden kokeneen joukkueen voimin – "Kotikisat ovat urheilijan unelma"