Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n alkukilpailu
  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 19.7.

Uskomaton voitto ja historiankirjat uusiksi: Suomi kaatoi Kanadan ja rynnisti ensimmäistä kertaa MM-finaaliin! – "Kyllä meinasi tulla tippa linssiin"

Suomi on voittanut Kanadan arvokisoissa vain kerran aiemmin, alkulohkossa MM-kisoissa 2017. Nyt välierävoitto irtosi numeroin 4–2.

Jääkiekon naisten MM 2019
Naisleijonat kukisti Kanadan ja rynni MM-finaaliin
Naisleijonat kukisti Kanadan ja rynni MM-finaaliin

Naisleijonat jatkoi riemukasta taivaltaan MM-kotikisojen pudotuspeleissä, kun se kaatoi sensaatiomaisesti Kanadan välierässä numeroin 4–2 ja eteni ensimmäistä kertaa historiassa finaaliin. Kanada puolestaan ei ole koskaan aiemmin jäänyt MM-finaalin ulkopuolelle.

Suomen voiton takeina olivat tehokas ylivoima, hyvä alivoima ja loistavan pelin pelannut maalivahti Noora Räty.

Kanadalla hurja alku

Ottelu alkoi Suomen kannalta heikosti. Kanada siirtyi reilun kahden minuutin jälkeen johtoon. Suomi hävisi aloituksen omassa päässä, ja Kanada pääsi pyöritykseen. Lopulta Jamie Rattray ohjasi Laura Staceyn vedon maaliin.

Maalin jälkeen Kanada oli ottelussa edelleen niskan päällä. Muutama minuutti maalin jälkeen Suomi joutui ensimmäisen kerran alivoimalle. Kanada pelasi hyvää ylivoimaa, eikä Suomi saanut koko kaksiminuuttisen aikana vaihdettua kuin yhden pelaajan. Tästä huolimatta Kanada ei onnistunut hyödyntämään ylivoimaansa.

Erän loppupuolella Suomi pääsi ensimmäisen kerran ylivoimalle, eikä maalia tarvinnut odotella kuin nelisenkymmentä sekuntia. Puolustaja Jenni Hiirikoski tykitti painavan laukauksen viivasta, ja Ronja Savolainen ohjasi kiekon verkkoon maalin kulmalta.

Loistava alivoima, maaginen Räty

Toisen erän alussa Suomi pääsi heti ylivoimalle, mutta tällä kertaa viisikko ei saanut pakkopeliä pyörimään.

Joukkueiden tultua tasalukuisiksi Suomi oli todellisissa ongelmissa, kun Kanada pääsi pelaamaan viidellä kolmea vastaan lähes minuutin ja 50 sekunnin ajan. Naisleijonat purki kuitenkin kiekkoa hanakasti omalta alueelta, eikä syötöt ja laukaukset Kanadalla onnistuneet täydellisesti. Maalivahti Noora Räty otti alivoiman aikana myös useamman ison ryöstön.

Noora Räty
Noora Räty oli vakuuttavassa vireessä maalillaan.Emil Hansson/AOP

Alivoiman tapon jälkeen Suomi oli paremmin pelissä kiinni, ja joukkue pääsi jälleen ylivoimalle. Tällä kertaa Hiirikosken kuti viivasta painui suoraan verkkoon, ja Naisleijonat johti ensimmäistä kertaa välierässä.

Johtoasema ei kuitenkaan kestänyt kuin reilun minuutin verran. Kanada tuli voimalla Suomen alueelle ja kiekko lipui maaliin hieman onnekkaastikin, kun Loren Gabel ohjasi kiekon ohi Rädyn selkä maaliin päin.

Tasoitusosuma ei lannistanut Suomea, vaan joukkue järjesteli hyviä paikkoja hyökkäyspäässä. Kotiyleisö räjähti hurmokseen reilun 36 peliminuutin jälkeen, kun Susanna Tapani ohjasi MM-debytantti Nelli Laitisen laukauksen ohi Shannon Szabadoksen.

Kanada haki tasoitusta vimmatusti

Kanada tuli lujaa päätöserään, mutta muutaman minuutin pelin jälkeen sen oli taivuttava alivoimalle, kun Emily Clark sai kaksiminuuttisen korkeasta mailasta. Suomen ylivoima ei tällä kertaa pyörinyt yhtä sulavasti kuin aiemmissa erissä, ja Kanada säästyi takaiskulta.

Kolmannen erän puolivälin jälkeen Kanada pääsi katkaisemaan Suomen avaussyötön ja käänsi pelin nopeasti kohti Rädyn maalia. Melodie Daoustin heitto maalille jäi Rädyn suojuksiin ja suomalaisittain maaliviivan paremmalle puolelle. Jillian Saulnier oli paikalla törkkimässä kiekkoa reppuun, mutta epäselväksi jäi, ehtikö kiekko ylittää maaliviivan ennen kuin tuomari vihelsi pelin poikki.

Tilannetta tarkisteltiin todella kauan. Lopulta päätös oli, ettei maalia syntynyt, ja kotiyleisö repesi raikuviin suosionosoituksiin.

Hylkäyksen jälkeen Kanada piti tiukasti painetta Suomen alueella. Räty venyi kuitenkin edelleen loistotorjuntoihin. Toisaalta ratkaisutilanteissa kanadalaisilla pomppi kiekko, ja osa ratkaisuista oli löysiä.

Kun ottelua oli jäljellä enää reilut neljä minuuttia, kanadalaispelaajan laukaus lipui Rädyn suojuksista hänen selkänsä taakse. Pyörähtäessään Räty oli lähellä viedä kiekon mukanaan maaliin, mutta tuomari levitti kätensä tilanteessa välittömästi.

Ottelun viimeiset minuutit Suomi pelasi todella kypsästi. Kanada sai pyörityksen Rädyn maalin eteen viimeisellä minuutilla. Savolainen kuitenkin kaivoi irtokiekon mukaansa maalilta ja kävi napauttamassa kiekon tyhjään maaliin.

"Kyllä tässä meinasi tulla tippa linssiin"

Maalilla uskomattomia torjuntoja läpi ottelun tehnyt Räty oli lähes sanaton joukkueensa taisteleman voiton ja historiallisen MM-finaaliin pääsyn jälkeen. Ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu Räty sanoi, että joukkueessa vallitsi erinomainen henki ennen tärkeää peliä.

– Me uskoimme tähän. Meillä oli niin hyvä tunnelma joukkueessa ja uskoimme, että tästä tulee hyvä päivä.

Toisen erän jälkeen 3–2-johdossa ollut Suomi teki harvinaisen päätöksen kopissa. Se kuului Rädyn mukaan, että: "Ei muuteta mitään".

– Päätimme, että nyt pelaamme varmasti oman pään ja niin me sen hoidimme.

Räty oli liikuttunut historiallisesta välierävoitosta. Maajoukkuekonkarille tämä on ollut suuri unelma.

– Kyllä tässä meinasi tulla tippa linssiin. Tässä on monta pelaajaa, jotka ovat olleet jo yli kymmenen vuotta mukana ja yrittäneet tätä.

Nyt silmissä siintää jo kuitenkin se kaikista kirkkain.

– Tämä oli suuri etappi, mutta sunnuntaina kello kahdeksan on se kaikista suurin.

Suora lähetys naisten jääkiekon MM-loppuottelusta TV2:ssa ja Areenassa sunnuntaina kello 19.40. Ottelua voi seurata myös Yle Puheessa kello 20 alkaen.

Päivitetty kello 18.59. Lisätty Noora Rädyn kommentit ja muokattu samalla jutun otsikkoa. Lisätty video ottelun maaleista (näet maalit kuvaa klikkaamalla).

Lue myös:

Jääkiekkolegenda Marianne Ihalaisen paita nostettiin kattoon – "Hieno kunnianosoitus päästä ensimmäisenä miesten tähän asti valloittamaan kattoon"

Lukion ensimmäistä käyvän Nelli Laitisen perässä ovat jo Pohjois-Amerikan yliopistot – nyt MM-debytantti ihastuttaa aikuisten arvokisoissa: "Tykkään, kun junnut eivät tule nöyristelemään"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat