Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Ysäriä ja rillausta

Median edessä kyynelehtineeseen Riikka Salliseen tiivistyi koko välierävoiton merkitys: "Eihän tämän parempaa voi olla"

1980-luvulla maajoukkueuransa aloittanut Riikka Sallinen pääsee pelaamaan ensimmäistä kertaa unelmasta, MM-kullasta.

Jääkiekon naisten MM 2019
Riikka Sallinen
Riikka Sallinen pelaa ensimmäistä kertaa urallaan MM-finaalissa.Tomi Hänninen

45-vuotias lajilegenda, jo kertaalleen kymmenen vuoden tauon jääkiekosta pitänyt Riikka Sallinen (ent. Välilä) pelaa sunnuntaina ensimmäistä kertaa urallaan naisten jääkiekon MM-finaalissa.

Historiallinen finaalipaikka tuli kypsän esityksen jälkeen, kun Suomi kaatoi arvokisojen pudotuspeleissä ensimmäistä kertaa koskaan Kanadan. Lukemat 4–2 siivittivät Suomen riemukkaaseen välierävoittoon.

Sallisen ensimmäiset reaktiot jäällä olivat kaksijakoiset. Koko joukkue tuntui toisaalta ihmettelevän sitä, mitä tässä tuli tehtyä. Toisaalta katseet suunnattiin jo tiukasti huomiseen MM-finaaliin, sillä tässä vaiheessa hopea ei enää Naisleijonille riitä.

Naisleijonat ovat tehneet monta vuotta töitä tätä hetkeä varten. Sen vuoksi Sallisella nousivatkin kyyneleet silmiin, kun häneltä kysyttiin MM-finaalipaikan merkityksestä.

– Eihän tämän parempaa voi olla, Sallinen sanoi median edessä ääni murtuen.

Paitsi huominen ja mahdollisuus maailmanmestaruuteen?

Niin, Sallinen sanoi hiljaa.

Riikka Sallinen
Sallinen on edelleen esittänyt MM-kaukaloissa sellaisia otteita, että pitkän uran soisi jatkuvan vieläkin.Tomi Hänninen

MM-finaalipaikka on ollut unelma, josta on pikkuhiljaa tullut Naisleijonille yhä realistisempi tavoite. Viime vuodet maajoukkuetta määrätietoisesti luotsannut Pasi Mustonen on suuri syy siihen, miksi temppu onnistui nyt.

– Pasin aikakaudella olemme ottaneet jokaiselle kaudelle muutaman asian, joita olemme kehittäneet. Hän on niitä kovin ottein vaatinutkin ja pitänyt huolen, että ne toteutetaan, eikä vain puhuta, Sallinen pohti.

Kiekollinen peli onkin mennyt eteenpäin, mutta edelleen Sallinen tunnustaa sen tosiasian, ettei pohjoisamerikkalaisille pärjättäisi sarjaa pelattaessa. Ainakaan vielä.

"Jumankautsi, mitä olen mennyt tekemään"

Suomi jätti välierässä kentälle aivan kaiken. Joukkue pelasi uhrautuvasti, blokkasi vetoja ja oli valmis tekemään mitä tahansa, jotta Kanada ei olisi päässyt juhlimaan maaleilla.

Yksi ottelun kulminaatiopisteistä oli toisen erän alussa, kun Suomi joutui kahden pelaajan alivoimalle. Toisen jäähyn otti juuri Sallinen.

– Itse ajattelin jo jäähypenkiltä, että ei jumankautsi, mitä mä olen mennyt tekemään. Oli niin typerä jäähy. Toiset taistelivat siellä ja näyttivät mallin. On ihan mahtavaa olla tällaisessa joukkueessa, Sallinen kommentoi.

Tärkeä voiton avain oli myös ylivoima. Suomi iski maaleistaan kaksi juuri ylivoimalla.

Viimeinen maaottelu?

Sallinen päätti viime keväänä jatkaa uraansa vielä ainakin tämän kauden, kun hän teki yksivuotisen sopimuksen Ruotsin SDHL:ssä pelaavan HV71:n kanssa. Sallinen on nauttinut koko kauden ajan pelaamisesta, eikä päätös ole kaduttanut.

Nyt one more year -kauden kruunaa MM-finaali.

– En tähdännyt tällaiseen palkintoon, vaan tämä on matka, minkä me teemme. Kilpaurheilu on kutienkin kilpaurheilua. Tästä on hieno palkinto tulossa. Sitä isointa kohti menemme, Sallinen sanoi ääni uudelleen murtuen.

Vaikka jo nyt Suomi on saavuttanut historian parhaan sijoituksensa naisten jääkiekon MM-kisoissa, Sallinen painotti, ettei siihen tyydytä.

Riikka Sallinen, Rosa Lindstedt
Riikka Sallinen uskoo, että Yhdysvallat kaatuu MM-finaalissa tiukalla puolustuspelillä, mikäli joukkue selvittää tiensä jatkoon välierästä.Tomi Hänninen

Sallinen kertoi ennen MM-kotikisoja tekevänsä päätöksen uransa jatkosta vasta kisojen jälkeen. Päävalmentaja Mustonen kuitenkin vihjasi välierän jälkeen, että sunnuntain finaali lienee Sallisen viimeinen maaottelussa.

– Ihan maagista, että Riikka saa kokea tämän. Arvailisin, että se on hänen viimeinen maaottelunsa huomenna, ja hän saa pelata MM-finaalin, Mustonen sanoi.

Sallinen itse pääsi vastaamaan vain kysymykseen, jatkuuko ura kolmen vuoden päässä häämöttäviin Pekingin olympialaisiin asti.

– En usko, Sallinen nauroi.

Suora lähetys naisten jääkiekon MM-loppuottelusta TV2:ssa ja Areenassa sunnuntaina kello 19.40. Ottelua voi seurata myös Yle Puheessa kello 20 alkaen.

Lue myös:

Jäätä suutelemaan rynnännyt päävalmentaja haltioissaan Naisleijonien historiallisesta voitosta: ylisti pelaajiensa yhteistyötä – "Eiköhän pistetä kunnon sota pystyyn huomenna"

Uskomaton voitto ja historiankirjat uusiksi: Suomi kaatoi Kanadan ja rynnisti ensimmäistä kertaa MM-finaaliin! – "Kyllä meinasi tulla tippa linssiin"

Kommentti: Naisleijonien ihmeteko Kanadaa vastaan vaati nuorten vallankumousta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat