Kanadan päävalmentaja tuohtui tuomarilinjasta – "Se mitä siinä tapahtui, oli häpeäksi naisten kiekolle"

Kanada putosi ensimmäistä kertaa historiassa naisten jääkiekon arvokisojen loppuottelusta. Päävalmentaja Perry Pearn ei sulattanut kaikkea, mitä kaukalossa tapahtui.

Susanna Tapani ohittaa Shannon Szabadosin. Kuva: Tomi Hänninen

Kun Espoon Areenassa kaikuivat “Kiitos, Suomi” -huudot, marssivat Kanadan pettyneet pelaajat pukukoppiin. Naisleijonat saivat antaa rauhassa kommenttejaan sekä suomalaisille että ulkomaalaisille median edustajille, mutta kanadalaiset ottivat oman aikansa, ennen kuin saapuivat median eteen.

Pettymys paistoi päävalmentaja Perry Pearnin kasvoilta, kun hän kertasi tyynesti kenttätapahtumia. NHL:ssäkin vuosia apuvalmentajana toiminut Pearn antoi Suomen joukkueen pelille tunnustuksen, mutta valitti samaan aikaan tuomareista.

Erityisesti Pearnin pulssia nostatti Blayre Turnbullin loukkaantuminen, kun Ronja Savolainen taklasi Pearnin mukaan häntä ensimmäisessä erässä laidassa. Turnbull makasi pitkään jäässä, ennen kuin hänet vietiin pukukoppiin.

– Se mitä siinä tapahtui, oli minun mielestäni häpeäksi naisten kiekolle. Taklaaminen selästä ei ole mielestäni missään tilanteessa hyväksyttävää, tapahtui se kummalle joukkueelle tahansa, Pearn sanoi.

Yhtä lailla häntä harmitti tuomareiden paitsiovihellykset sekä kolmannessa erässä pitkään tarkastettu tilanne, joka johti Kanadan maalin hylkäykseen.

Blayre Turnbull loukkaantui Suomi-ottelussa. Kuva: Tomi Hänninen

Sen sijaan Pearn oli tyytyväinen joukkueensa pelissä ensimmäiseen 14 minuuttiin, sen jälkeen peli luisui kanadalaisten käsistä.

– Emme saaneet käännettyä peliä yhtä hyvin kuin aiemmin. Meillä ei ollut tarpeeksi pitkäjänteisyyttä. Suomi sai maalin sekä ylivoiman. Heillä on maailman paras laukova puolustaja naisten kiekossa (Jenni Hiirikoski), joten jos sitä vetoa ei blokkaa, se menee sisään, Pearn kehui.

– He saivat momentuminsa ja me panikoimme. Emme uskoneet siihen, mitä yleensä olemme tehneet, ja se oli minulle pettymys.

Kanadan ykköskentän hyökkääjä Jillian Saulnier kehui Noora Rätyä Suomen maalilla. Hänen mukaansa Räty teki juuri ne torjunnat, joita Suomi tarvitsi voittoon.

– Täytyy antaa heille tunnustusta uskomattoman hyvästä pelistä. Opimme tänään paljon, Saulnier sanoi.

Hän oli pettynyt, ettei kolmannen erän epäselvää maalitilannetta tuomittu Kanadan maaliksi, sillä se olisi hänen mielestään ollut ottelun käännekohta.

Renata Fast ja muut Kanadan pelaajat poistuvat pettyneinä kaukalosta. Kuva: Tomi Hänninen

Kakkoskentän puolustaja Jocelyne Larocque myönsi, että tappio ja ensimmäistä kertaa historiassa arvokisojen loppuottelusta putoaminen on joukkueelle karvas pala.

– Voiko sanoa, että aliarvioimme heidät? Toki. Mutta tiesimme, että muut maat ovat tulleet lähemmäksi joka vuosi. Tämä on naisten kiekolle vain positiivinen asia, että muutkin maat ovat yhtä vahvoja kuin me, hän sanoi.

Sekä Saulnier että Larocque vakuuttivat, että joukkue antaa sunnuntain pronssiottelussa kaikkensa saavuttaakseen edes pronssimitalit. Tilanne on kuitenkin joukkueelle uusi, sillä se ei ole koskaan aiemmin pelannut himmeästä mitalista.

– Se on tällä hetkellä on ainoa asia, jota voimme kontrolloida ja johon voimme vaikuttaa. Voimme ainoastaan nousta tästä ylös ja pelata huomenna Kanadalle, joukkueelle ja sen uskomattomalle tiimille pronssista, Saulnier totesi.

Päävalmentaja Pearnin mielestä se, että Suomi teki historiaa Kanadan kustannuksella oli hyvä opetus heille. Hän sanoi nähneensä jo välieräottelussa monista pelaajista, miten he pystyivät käsittelemään paineita ja sunnuntaina hän oppii vielä enemmän.

– Kun häviää MM-välierän, niin sen jälkeen nähdään, mistä pelaajat on tehty. Keneen voin luottaa? Tämä on minulle hyvin tärkeää tietoa, Pearn totesi.

Lue myös: