Suora

  • Rytmisen MM, joukkueiden välinefinaalit
  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Painin MM, vapaapaini
  • Rytmisen MM, joukkueiden 5 pallon sekä 3 vanteen/2 keilojen loppukilpailut
  • Painin MM: Vapaapaini

Turnauksen ensimmäiset maalinsa MM-välierässä täräyttänyt Savolainen oli motivoitunut kirkastamaan pronssin: "Jos olisimme olleet pronssimatsissa, olisin lähtenyt varmaan kotiin"

Puolustaja Ronja Savolainen avasi maalihanat MM-kotikisoissa sopivaan aikaan. MM-finaalia vähempi ei olisi Savolaiselle tänä vuonna kelvannut.

Jääkiekon naisten MM 2019
Ronja Savolainen
Ronja Savolainen latoi kaksi maalia Kanadan verkkoon.Tomi Hänninen

Puolivälierän jälkeen Naisleijonien puolustaja Ronja Savolainen harmitteli hymyssä suin, että maalihanat on edelleen kotikisoissa avaamatta. Kenties Savolainen alkuturnauksesta vielä säästeli, sillä välierässä räjähti.

Puolustaja ohjasi Suomen ensimmäisen maalin ohi Shannon Szabadoksen ja tasoitti osumallaan pelin.

Lopullisen niitin Savolainen iski tyylikkään yksilösuorituksen päätteeksi. Puolustaja hoksasi viimeisellä minuutilla irtokiekon omassa päässä, polki karkuun ja viimeisteli toisen maalinsa tyhjään verkkoon yhdellä kädellä, tolpan kautta.

– Näin, että kiekko pomppasi, eikä kukaan heistä ollut ihan hereillä. Ajattelin, että laitan jalat liikkeelle. Olin aika väsynyt siinä. Olisi voinut aiemminkin heittää pussiin, mutta en luottanut omaan sihtiini.

Vapauttava 4–2-osuma nosti tunteet pintaan.

– Tuli pikkuitku, kun en ymmärtänyt yhtään, mitä on tapahtunut.

Ronja Savolainen
Ronja Savolainen ja muut Naisleijonat pääsivät tuulettamaan historiallista voittoa.Tomi Hänninen

Motivaatiota Savolaisella ainakin oli välierään rutkasti. Suomi ei ole vielä koskaan pelannut MM-finaalissa. Tuosta unelmasta on kuitenkin haaveiltu kauan, ja tänä keväänä se on ollut myös pelaajien puheissa julkisuuteen.

Unelmaa on lähestytty askel askeleelta, eikä Savolaiselle olisi vähempi kotikisoista riittänyt.

– Jos olisimme olleet pronssimatsissa, olisin lähtenyt varmaan kotiin. Se oli yksi asia, jota en tästä turnauksesta todellakaan halunnut. Pronssimitali saa nyt jäädä sinne hyllylle. Nyt on mahdollisuus johonkin kirkkaampaan, se on aivan mahtavaa. Sitä halusimme.

Kultaa kohti

Vaikka Naisleijonat teki jo lauantaina historiaa ensimmäisellä välierävoitollaan, pelaajat eivät tyydy vain finaaliin osallistumiseen. Pelaajilla on oiva paikka saavuttaa vielä suurempaa, MM-kultaa kotiyleisön edessä.

– Nyt päätyyn asti. Olemme tulleet hienon matkan tähän saakka ja nyt teemme siitä vielä hienompaa.

Savolainen kertoi, että välierävoitosta tuli joukkueelle rutkasti itseluottamusta.

Kehnon edellisen Kanada-pelin jälkeen Suomi pystyi parantamaan jokaisella osa-alueella. MM-finaalissa vastaan asettuu todennäköisesti Yhdysvallat, jota vastaan Naisleijonat pelasi jo alkusarjassa kaksi mainiota erää.

– Tiedämme, että voimme voittaa minkä joukkueen tahansa tällä joukkueella. Näytimme sen nyt. Ei ole mitään väliä, kuka tulee vastaan. Tiedän, että pystymme ottamaan vielä pienen stepin ylöspäin. Pelaamme vielä paremmin kuin tänään.

Mikäli hallitseva maailmanmestari ja olympiakultamitalisti Yhdysvallat asettuu vastaan, on Savolainen mahdollisuudesta vain innoissaan.

– Heillä varmaan tärisee jalat enemmän kuin meillä.

Lue myös:

Maagisesti kiekot napsinut Räty joutui useamman kerran pelaajien jyräämäksi, mutta se ei menoa haitannut: "En tuntenut enää mitään"

Median edessä kyynelehtineeseen Riikka Salliseen tiivistyi koko välierävoiton merkitys: "Eihän tämän parempaa voi olla"

Jäätä suutelemaan rynnännyt päävalmentaja haltioissaan Naisleijonien historiallisesta voitosta: ylisti pelaajiensa yhteistyötä – "Eiköhän pistetä kunnon sota pystyyn huomenna"

Kommentti: Naisleijonien ihmeteko Kanadaa vastaan vaati nuorten vallankumousta

Uskomaton voitto ja historiankirjat uusiksi: Suomi kaatoi Kanadan ja rynnisti ensimmäistä kertaa MM-finaaliin! – "Kyllä meinasi tulla tippa linssiin"

Tytöstä, joka piti maanitella pois jäältä, on kasvanut jo Euroopan huippupuolustaja – parissa vuodessa Ronja Savolaisesta voi tulla maailman paras

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat