Suora

  • Ampumahiihdon MC, naisten pikamatka, Hochfilzen
  • Elävä arkisto esittää
  • Ampumahiihtäjä Dorothea Wierer - lintsaajasta maailman parhaaksi
  • Lumilautailun MC: Montafon, lumilautakrossi
  • Lumilautakrossi, Montafon
  • Ampumahiihdon MC, miesten pikamatka, Hochfilzen
  • Nollamotivaatiosta kolminkertaiseksi nuorten MM-mitalistiksi - hiihtäjä Anita Korvalla armeijan ohessa suurten muutosten vuosi
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Klingenthal

SM-liigalegendojen joukkoon noussutta Kristian Kuuselaa piiskaa eteenpäin enää Tapparan menestys: ”Pelaan niin kauan, kun pysyn nuorten poikien vauhdissa”

Kristian Kuusela nousi lauantaina SM-liigan pudotuspelien kaikkien aikojen pistepörssin kärkipaikalle.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Kristian Kuusela
AOP

TAMPERE. SM-liigan pudotuspelien pistepörssin kärkipaikalle legendaarisen Kari Jalosen ohi noussut Kristian Kuusela, 36, on kulkenut vuosikymmenien saatossa pitkän tien Seinäjoen S-kiekon junioreista SM-liigan ehdottomien huippuhyökkääjien kaartiin.

Ässät, Kärpät, Blues sekä Tappara ovat kaikki olleet tärkeitä seuroja ja tukipylväitä monipuolisen taitohyökkääjän pitkällä uralla.

Monien kiekkofanien on ehkä vaikea hahmottaa, että Kuusela teki SM-liigadebyyttinsä Ässissä jo 17 vuotta sitten. Sitä ennen nuori hyökkääjä kouli itseään eteenpäin Tapparan juniorikoulussa.

– Minulla oli kova halu pelata nuorena SM-liigassa ja se tie oli raivattava jostakin muualta kuin Tapparan junioreista, jossa oli tuolloin todella kova porukka. Onneksi sain Ässissä jalkaa pikkuhiljaa oveen väliin, Kuusela muistelee Yle Urheilulle liigauransa alkuvaiheita.

– En todellakaan tuolloin ajatellut, että olisin joskus vaikkapa Tapparan kapteeni tai pelaisin tällaisia pitkiä keväitä mitä olen saanut viime vuosina kokea, hän jatkaa.

Kuusela ei ole saanut missään vaiheessa liigauraansa mitään ilmaiseksi. Ovet ovat auenneet hänelle SM-liigahyökkääjien eturiviin vasta pikkuhiljaa, vuosien työn ja kovan yrityksen kautta.

– Sen olen tiennyt, että kun tekee töitä joka päivä kovasti töitä missä tahansa liigaseurassa, niin joku päivä se iso mahdollisuus aukeaa. Minä sain sen sauman neljännellä kaudellani Ässissä.

Vaikka Kristian Kuusela on tehnyt Tappara -kausiensa aikana todella kovaa jälkeä seuralleen, valittu kerran SM-liigan runkosarjan parhaaksi pelaajaksi sekä voittanut kerran runkosarjan pistepörssin, on miehen uralle mahtunut myös kovia hetkiä. Uran hiipuminen oli eräässä vaiheessa jo käynnissä.

– Oma urani oli Kärpissä yhdessä vaiheessa laskusuunnassa ja luisumassa jo alas, mutta pystyin kääntämään sen Bluesissa. Sitä arvostan omalla urallani, että pystyin siinä tilanteessa tekemään 180 asteen täyskäännöksen ja pääsemään takaisin huipputasolle, Kuusela muistelee uransa vaikeinta hetkeä.

Kristian Kuusela Blues 2012
Kristian Kuuselan ura lähti uuteen nousuun Espoon Bluesissa.Tomi Hänninen

Arkinen perustyö ratkaisee kaiken

Kristian Kuusela on profiloitunut kiekkoilijana ennenkaikkea Tapparan mieheksi. Jo kuudetta kauttaan Tapparassa pelaava Kuusela on jättänyt maineikkaaseen tamperelaisseuraan pysyvän puumerkkinsä kovilla tehoilla niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin. Silti Kuuselan kova arvostus liittyy enemmänkin aina luotettavaan joukkuepelaamiseen eri pelitilanteissa. Nyky-Tapparassa yksilö on aina kollektiivin osa.

– Kun teet saman joukkueen kanssa 10 kuukautta tiiviisti hommia yhden päämäärän eteen niin se on minulle aina tärkeä asia ja pelaamisen tärkeä lähtökohta.

– Ei ne tehopisteet juurikaan lämmitä, ainakaan kauden aikana. Niitä arvostaa ehkä uran jälkeen, kun tajuaa miten kovien pelaajien ohi on saattanut mennä jossakin tilastossa, Kuusela muotoilee.

Juuri kollektiivina toimiminen, yhteisöllisyys yhdistettynä kovaan työntekoon on koko Tapparan SM-liigaorganisaation perusfilosofia ja vuosikymmeniä vanha kulttuuri lyhyesti kiteytettynä.

– Päivittäinen työ tässä organisaatiossa on aina kovalla tasolla. Jokainen tänne tuleva pelaaja tietää, että täällä vaaditaan paljon ja vaatimustaso on joka päivä kova, Kristian Kuusela muistuttaa.

– Olennaista ei ole se, mitä joukkue tekee yksittäisessä pelissä vaan se, mitä tehdään muina päivinä muussa arjessa. Tämä ajaa pelaajia eteenpäin tässä seurassa. Pelit ovat vain kaiken muun päälle, hän jatkaa.

Tapparan kesäharjoitteluun jo vuosikymmeniä liitetyt, raskaat Pispalan portaat ovat kokeneelle hyökkääjälle vain kunnon motivaation lähde.

– En mitenkään vihaa Pispalan portaita. Ei niitä kesällä montaa kertaa käydä ”rassaamassa”. Kyllä ne jaksaa vetää kovaa 3–5 kertaa vuodessa, Kuusela nauraa.

– Ei Tapparassa vedetä enää samanlaisia Pispalan porrasharjoitteita kuin ehkä aiemmin on tehty. Harjoittelu on järkevöitynyt paljon menneistä ajoista.

Kristian Kuusela.
Mestaruusjuhlat Tapparassa keväällä 2016.AOP

MM-valinnat eivät kismitä

Vaikka Kristian Kuusela on tehnyt viime vuosina kovaa tulosta varsinkin pudotuspeleissä ja ollut Tapparan menestysjoukkueiden avainpelaajia, on valinta kevään MM-joukkueeseen jäänyt hänen osaltaan vain haaveeksi. Kuusela ei halua millään tavalla dramatisoida viime vuosien arvokisavalintoja.

– Luotan siihen, että maajoukkueessa on aina sellaiset henkilöt päättämässä, jotka ajattelevat vain menestystä. Ehkä oma roolini ei ole sopinut viime kädessä heidän ajatteluunsa ja heidän haluamaansa joukkueeseen.

– Ei se ole jäänyt kaivelemaan. Joskus sitä on ehkä miettinyt, että olisiko ollut saumaa joukkueeseen. Kaikkiin joukkueisiin hankitaan aina pelaajat tiettyihin rooleihin, on kyseessä maajoukkue tai seurajoukkue, Kuusela muistuttaa.

Kun Leijona-paita arvokisoissa näyttää Kuuselan osalta lipuvan lopullisesti ohi, yksi asia piiskaa konkarihyökkääjää edelleen uralla vinhasti eteenpäin.

– Suomen mestaruus. Se on minulle jokavuotinen tavoite ja se ajaa minua vielä eteenpäin, varsinkin siitä lähtien kun tulin Tapparaan. En ole miettinyt Tapparassa enää mitään omia henkilökohtaisia tavoitteita.

Kolme kertaa Kanada-maljaa kantaneen sekä lähes 900 runkosarjaottelua SM-liigassa pelanneen Kuuselan nälkä ja intohimo jääkiekkoa kohtaan on edelleen tapissa, vaikka mittarissa on jo 36 vuotta.

– Tottakai haluan pelata niin pitkään kuin pystyn. Pelaan niin kauan, kun pysyn nuorten poikien mukana ja niin kauan, kun on kiva tulla hallille. Minua motivoi edelleen tulla joka päivä hallille.

– On oltava kiitollinen niistä ihmisistä, joiden kanssa olen saanut toimia vuosien varrella. Jääkiekko on paljon enemmän kuin mitä tapahtuu kaukalossa. Kun teet 10 kuukautta samojen ihmisten kanssa hommia niin ihmissuhteet ovat iso jään ulkopuolinen asia.

Viime liigakausina on nähty kuinka jo nelikymppiset ”teräsvaarit” Tomi Kallio ja Eric Perrin viilettivät kaukalossa edelleen huippukuntoisina ja isossa roolissa.

– En näe mitään estettä, ettenkö voisi pelata vielä nelikymppisenäkin, Kristian Kuusela arvioi.

Tänä keväänä Kuuselan luistin on kulkenut edelleen vinhasti ja tulosta hyökkäyspäässä tulee illasta toiseen. Tällä hetkellä mikään ei periaatteessa estä sitä, etteikö Tapparan arvostettu konkarihyökkääjä voisi pelata hyvällä tasolla vielä seuraavat 3–4 kautta.

Lue myös:

HPK riemuitsi villisti Hakametsän kirouksen murtamista, Tappara-luotsi Rautakorpi manasi kevyitä jäähyjä: "Kaveri pääsi vähän halvasti johtoon"

HPK mursi yli kolmen vuoden kirouksen – vei välieräsarjan katkolle ensimmäisen erän maaleilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat