Suora

  • Uinnin EM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomen Kanada-peli vakuutti asiantuntijat – Naisleijonat ei tarvitse MM-kultaan edes Espoon ihmettä: "Oma hyvä taso riittää"

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue pääsee ensimmäistä kertaa historiassaan pelaamaan maailmanmestaruudesta ja vieläpä kotiyleisönsä edessä. Yle Urheilun asiantuntijoiden mukaan Suomella on mahdollisuudet MM-kultaan.

Jääkiekon naisten MM 2019
Jenni Hiirikoski (vas.) ja Yhdysvaltojen Kelly Pannek.
Jenni Hiirikoski (vas.) ja Yhdysvaltojen Kelly Pannek.Tomi Hänninen

Suomi kaatoi historiallisesti Kanadan lauantaina Espoon MM-kisojen välierässä ja pelaa tänä iltana Yhdysvaltoja vastaan maailmanmestaruudesta. Yle Urheilun asiantuntijat Tuomas Tarkki ja Mira Kuisma pitivät Kanada-peliä Naisleijonien turnauksen parhaana otteluna - tähän mennessä.

– Yksilöt onnistuivat niissä pienissä asioissa, joissa he eivät ole tähän mennessä onnistuneet. Suomi pelasi ehjän pelin eikä alun vaikeuksien jälkeen tullut notkahdusta, Kuisma totesi.

– Kanadan tempo alussa oli melkoinen, mutta se ei jaksanut sitä koko aikaa. Suomalaiset tekivät jaloilla kovaa työtä, pelasivat aktiivisesti ja olivat ensimmäisenä kiekossa. Ja kun suomalaispelaaja sai kiekon, muut tekivät kovan työn, jotta pystyivät tarjoamaan vapaan syöttöpaikan, Tarkki jatkoi.

Noora Räty pelasi maalilla huippuottelun ja oli etenkin Suomen kahden pelaajan alivoimassa tärkein pelaaja. Kuisman mukaan Räty pelasi juuri oikeaan paikkaan kisojen parhaimman huippupelinsä.

– Kanada on ollut tehokas erikoistilanteissa, mutta kun se ei onnistunut 3-5-tilanteessa ja Suomi teki heti perään vielä ylivoimamaalin, hiipi kanadalaisillekin epäilys, ettei tämä mene niin kuin suunniteltiin, Tarkki sanoi.

– Aiemmin Suomi ei ole pystynyt pelaamaan Kanadaa vastaan noin kovassa temmossa koko ottelua. Pelaajat eivät ole aikaisemmin olleet niin hyvässä fyysisessä kunnossa, että olisivat jaksaneet täydet 60 minuuttia.

Noora Räty.
Noora Räty.Tomi Hänninen

Kanadan kaato ei jättänyt ketään kylmäksi Espoon Areenalla, mutta sunnuntai-iltana edessä on jälleen tunteita täynnä oleva ottelu, kun Suomi ja Yhdysvallat kohtaavat finaalissa.

MM-kisojen avausottelussa samainen parivaljakko väänsi kaksi ensimmäistä erää tasaisesti ja kolmanteen erään lähdettiin Suomen johtoasemassa, mutta USA tuli rinnalle ja pyyhälsi ohi.

Tänään ei kuitenkaan alkusarjan ottelulla ole enää mitään merkitystä ja Suomi on osoittanut jo aiemminkin, että se pystyy haastamaan Yhdysvallat. Tarkin mielestä Yhdysvallat on Kanadaa vahvempi, mutta toisaalta se myös sopii Suomelle paremmin vastustajaksi.

– USA pyrkii pelaamaan nopeaa ja teknistä jääkiekkoa ja on siinä hyvä. Kanadan fyysisyys on aiemmin ollut se, minkä takia Suomi on jäänyt siitä. Nyt alkulohkossa nähtiin, ettei tarvitse sen pelin tarvitse olla sen kummempaa, Tarkki totesi.

Kuisma uskoo, että loppuottelusta tulee hyvin samantapainen kuin Suomen välieräottelustakin, Yhdysvallat pyrkii hallitsemaan kiekkoa.

– Vaatii sen, että ihan jokainen pelaaja onnistuu pelissään, eikä tule lapsuksia. Kanadaa vastaan ei tullut maaleja virheistä, joten jos joukkue pystyy ehjään pelaamiseen ja puolustamaan tiiviisti, niin kaikki on mahdollista.

Naisleijonat tuulettaa maalia.
Naisleijonat tuulettaa maalia.Tomi Hänninen

Kuisman mukaan Suomi on kääntänyt kotiyleisön tuoman paineen voimavarakseen jo alkusarjassa ja voi nyt lähteä pelaamaan rennoin mielin finaaliin.

– Suomi pystyy lähtemään asenteella, ettei sillä ole mitään hävittävää. Silloin joukkue pystyy myös rennompaan suoritukseen. Kanada-ottelussa näki, että pelaajat nauttivat. Heillä oli hauskaa kentällä, kun tuli onnistumisia, se vain ruokkii itseluottamusta.

Myös Tarkki uskoo Suomen mahdollisuuksiin, sillä hänen mielestään yhden pelin finaaleissa kaikki on aina mahdollista.

– Kun Suomi tekee hyvin ne asiat, miten se on tähän astikin tehnyt ja pelannut, niin ei siinä tarvita edes mitään Gijonin ihmettä, Tarkki sanoi viitaten vuoden 2013 Suomen miesten jalkapallomaaotteluun Espanjaa vastaan, kun Huuhkajat nipisti rankingykköseltä pisteen 1-1-tasapelillä.

– Tai Espoon ihmettä. Oma hyvä taso riittää.

Lähetys Suomen ja Yhdysvaltojen välisestä MM-loppuottelusta alkaa TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 19.40. Yle Puhe lähettää loppuottelun suorana lähetyksenä kello 20 alkaen. Kanadan ja Venäjän välistä pronssiottelua voi seurata TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 15.40.

Lue myös:

Turnauksen ensimmäiset maalinsa MM-välierässä täräyttänyt Savolainen oli motivoitunut kirkastamaan pronssin: "Jos olisimme olleet pronssimatsissa, olisin lähtenyt varmaan kotiin"

Median edessä kyynelehtineeseen Riikka Salliseen tiivistyi koko välierävoiton merkitys: "Eihän tämän parempaa voi olla"

Jäätä suutelemaan rynnännyt päävalmentaja haltioissaan Naisleijonien historiallisesta voitosta: ylisti pelaajiensa yhteistyötä – "Eiköhän pistetä kunnon sota pystyyn huomenna"

Kommentti: Naisleijonien ihmeteko Kanadaa vastaan vaati nuorten vallankumousta

Uskomaton voitto ja historiankirjat uusiksi: Suomi kaatoi Kanadan ja rynnisti ensimmäistä kertaa MM-finaaliin! – "Kyllä meinasi tulla tippa linssiin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat