Suora

  • Kalevan kisat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Naisvalmentaja ei ole enää jääkiekon kummajainen, mutta asiantuntija ei halua tehdä asiasta sukupuolikysymystä – "Naisvalmennus ei ole saareke"

Naisvalmentajat eivät ole enää kummajaisia kiekkokaukaloiden penkkien takana. Yle Urheilun asiantuntijoiden ja itsekin kiekkovalmentajina toimivien Saara Niemen ja Mira Kuisman mielestä sukupuoli ei kuitenkaan ole valmennuksessa itseisarvo.

Jääkiekon naisten MM 2019
Sveitsin päävalmentaja Daniela Diaz.
Sveitsin päävalmentaja Daniela Diaz.AOP

Jääkiekon MM-kisoissa Espoossa on nähty naisvalmentajia niin penkin takana kuin Yle Urheilun studiossa asiantuntijoina. Päävalmentajia on ollut kaksi, kun Sveitsin pelistä on vastannut Daniela Diaz ja Ruotsin Ylva Martinsen.

Sveitsin valmennustiimissä on Diazin lisäksi kaksi naispuolista apuvalmentajaa: Tatjana Diener ja Melanie Hafliger. Kanadan joukkueen apuvalmentajana taasen on toiminut Caroline Ouellette.

Yle Urheilun asiantuntijoiden Mira Kuisman ja Saara Niemen mukaan määrä on kohtuullinen.

– Pikkuhiljaa laji on valmis ottamaan näitä päävalmentajia vastaan. Maajoukkueeseen ei kuitenkaan voi vain lähteä harjoittelemaan, sinne tarvitaan todella kovaa kokemusta ja siihen pitää olla valmis, Niemi sanoi.

Asiantuntijat korostavat, että heidän mielestään on tärkeää, ettei valmennuksesta tehdä sukupuolikysymystä, vaan tehtävään otetaan se, kuka on pätevin. Toisaalta aina ei pelkästään pelkällä valmennustiedolla tulla hyväksi valmentajaksi. Esimerkiksi naisjoukkuetta valmentava nainen saattaa ymmärtää paremmin pelaajiensa sielunmaisemaa kuin mies.

– On hyvä, että molempia sukupuolia on mukana. Miehet ovat usein päätöskenteossa nopeampia, eivätkä jää empimään. Naisilla taasen vuorovaikutus on usein parempaa ja he ovat kokonaisvaltaisempia, Niemi pohti.

– Tärkeää on kuitenkin, ettei eristetä naisvalmennusta tai -valmentajia liikaa omaksi alueeksi. Se ei ole saareke. Naiset analysoivat ja näkevät asioita eri tavalla, siksi olisi hieno nähdä miesjoukkueessakin naisvalmentajia. Siinä molemmat voittaisivat.

HIFK:n päävalmentaja ja Yle Urheilun asiantuntija Saara Niemi.
HIFK:n päävalmentaja ja Yle Urheilun asiantuntija Saara Niemi.Tomi Hänninen

Sekä Sveitsin päävalmentaja Diaz että Ruotsin päävalmentaja Martinsen ovat molemmat entisiä maajoukkuepelaajia. He molemmat uskovat siitä olevan hyötyä valmennuksessa.

– Jos olen ainoa naisvalmentaja, niin sitten olen. Olisihan se mukava, jos naisia olisi enemmän, mutta minulle tämä on intohimo. Olen käynyt samat asiat läpi pelaajana, joten minulla on paljon annettavaa pelaajille, Diaz kertoi Yle Urheilun haastattelussa.

Martinsenille on tärkeää, että hän saa peliuransa jälkeen edelleen kilpailla, mutta eri roolissa.

– Minusta on hienoa nähdä, kuinka pelaaja kasvaa, kehittyy ja ottaa askeleita eteenpäin. Saan olla heidän mukanaan ylä- ja alamäissä. Se on hieno kokemus. On mahtava nähdä heidän onnistuvan ja johdattaa heitä eteenpäin, Martinsen vakuutti.

Niemen ja Kuisman mielestä se, että yhä useammat naispelaajat siirtyvät valmentajiksi ja tuovat sitä kautta uuden esikuvan tytöille ja naisille, on erittäin tärkeää.

Toissakaudella Kunlun Red Starsin apuvalmentajana toiminut ja tätä nykyä liiganousija HIFK:a käskyttävä Niemi on omalla pelaajaurallaan saanut olla naisvalmentajan opeissa, kun Naisleijona-legenda Marianne Ihalainen valmensi häntä Ilveksessä. Myös Yhdysvalloissa Minnesota-Duluthin yliopistossa pelatessaan hänen valmennuksestaan vastasi nainen, Shannon Miller.

– Molemmat ovat olleet minulle roolimalleja ja heidän kauttaan minulle tuli ensimmäisiä ajatuksia, josko tästä aukenisi itsellenikin ura. Esimerkit ovat tosi tärkeitä, Niemi sanoi.

Tänä talvena Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkueen MM-pronssille valmentanut Kuisma toivoo, että kynnys siirtyä pelaajauralta valmentajaksi on madaltunut. Valmentajaksi siirtyminen ei kuitenkaan ole aina helppoa, kuten ei naisurheilijoilla pelaaminenkaan

– Tilanne on sama molemmilla, että jos tulee perhettä tai sitä suunnittelee, niin sen yhdistäminen jääkiekkoon voi olla vaikeaa. Jääkiekko ja valmennus vievät tosi paljon aikaa, mutta tämä on elämäntapa, Kuisma sanoi

Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen päävalmentaja ja Yle Urheilun asiantuntija Mira Kuisma.
Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen päävalmentaja ja Yle Urheilun asiantuntija Mira Kuisma.Tomi Hänninen

Naisvalmentajille keskusteluyhteys muihin valmentajiin on tärkeää, ja Suomessa tällaista mentorointitoimintaa on nostettu muun muassa Valmentaa kuin nainen -hankkeella. Asiantuntijoiden mielestä valmentajamaailmassa on tapahtunut asennemuutosta, mutta naisia pitäisi rohkaista vielä enemmän mukaan.

– Naisten pitää tietää kaikesta kaikki, ennen kuin he uskaltavat sanoa ääneen asioita. Sen takia naiset tulevat ehkä miehiä myöhemmin valmennukseen mukaan. He keräävät ensin omaa tietopankkiaan, Kuisma hymähti.

Niemen mukaan naiset ovat usein liiankin itsekriittisiä. Heillä on kova halu kehittää itseään, sillä heidän täytyy usein näyttää osaamistaan, kun taas miehet lähtevät helpommin vain “soitellen sotaan”.

– Naisille kuitenkin halutaan tänä päivänä tarjota enemmän mahdollisuuksia, kouluttautumista ja mentorointia. Etenkin mentorointi on hyvin tärkeää, sillä sen avulla valmentajalla on aina joku, jonka puoleen kääntyä tiukoissa tilanteissa, Niemi muistutti

Siinä missä pelaajilla on omat tavoitteensa, on asiantuntijoiden mielestä hyvä, että niitä on myös valmentajillakin. Kuisma on ottanut urallaan itselleen pieniä palasia haltuun: ensin fysiikkavalmennusta, sitten maalivahtivalmennusta, sitten liigavalmennusta Oulun Kärpissä ja nyt hän toimii tyttöjen maajoukkuevalmentajana.

– Kyllähän olen sen ääneen sanonut, että haluan maajoukkuevalmentajaksi. Se vaatii vielä kilometrejä alle, sillä minulla on vielä paljon opittavaa, Kuisma myönsi.

– Mutta kyllä tässä itselläkin pitää tavoite olla, jos tätä haluaa tehdä muutenkin kuin harrastuksekseen.

Daniela Diazia haastatteli Kirsi Teiskonlahti ja Ylva Martinsenia Ann-Christine Karhu.

Lue myös:

Jääkiekkolegenda Marianne Ihalaisen paita nostettiin kattoon – "Hieno kunnianosoitus päästä ensimmäisenä miesten tähän asti valloittamaan kattoon"

Naisleijonissa puhutaan avoimesti myös tabuaiheesta – kuukautiset vaikuttavat harjoitteluun ja pelaamiseen Pelaajat olivat šokissa, kun suomalaisvalmentaja muutti joukkueen valmennuksen ammattimaisempaan suuntaan – Jari Risku nostaa unkarilaista naiskiekkoa huipulle

Pienten kiekkomaiden menestys on naisten jääkiekkoilun kehitykselle elinehto – "Tämä on edelleen se tulevaisuuden osake, johon minä satsaisin"

Ruotsi-kiekon suurkatastrofi on viimeinen herätys naapurimaalle – "Luultiin aiemmin, että ollaan pohjalla, mutta nyt ollaan todellakin pohjalla"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat