"Meni hermot" – Nutivaara selvisi rumasta taklauksesta, jymypaukun viritys jatkuu

Columbus Blue Jackets virittelee NHL:n pudotuspelien ensimmäisen kierroksen kovinta paukkua. Viime vuonna pommi pamahti omiin käsiin, joten nyt joukkue haluaa välttää vuodentakaiset virheet.

NHL
Markus Nutivaara lähikuvassa.
Markus Nutivaara. AOP

WINNIPEG. NHL:n pudotuspelimaailmaan mahtuu yllätyksiä aina, mutta nyt käsillä olevaan paukkuun ei oikeasti uskonut Columbuksen ulkopuolella kukaan. Ei pitänyt olla mitään mahdollisuutta, että henkihieverissä pudotuspeleihin kirimään joutunut Blue Jackets voisi oikeasti haastaa 62 voiton ja 128 pisteen Tampa Bay Lightningin.

Urheilu on kuitenkin välillä kummallista.

Kahden Tampassa pelatun ottelun jälkeen Blue Jackets johtaa ottelusarjaa käsittämättömästi 2–0. Vielä hämmentävämpää kuin itse johto, oli sinitakkien murskaava 5–1-voitto sarjan toisessa ottelussa. Runkosarjaa mielensä mukaan hallinnut Tampa Bay ei löytänyt alkeellisimpiakaan keinoja vastata nälkäiselle, fyysiselle ja tehokkaalle Columbukselle.

Blue Jacketsin suomalaispuolustaja Markus Nutivaara on kolmannen ottelun alla syystäkin innoissaan.

– Isoin juttu meille on ollut kärsivällisyys. Ei ole turhaan lähdetty taklaamalla taklaamaan ja juoksemaan itseämme ulos tilanteista. Tämän osalta tekeminen on ollut timanttisella tasolla. Olemme myös käyttäneet maalipaikat tosi tehokkaasti eduksemme, Nutivaara sanoo Yle Urheilulle.

Nutivaara ei silti osta ajatusta paineettomasta altavastaajan asemasta.

– Kaikki sanoi sarjan alla, ettei meillä ole mitään paineta. Totta kai meilläkin on, ei me olla koskaan päästy ensimmäiseltä kierrokselta mihinkään.

”Tuollaiset eivät kuulu jääkiekkoon”

Paine sen sijaan kasvaa Tampan leirissä, mikä näkyi toisen ottelun jälkimmäisellä puoliskolla hermojen menemisenä. Tampa keskittyi etenkin ottelun kolmannessa erässä monin paikoin kaikkeen muuhun kuin itse jääkiekon pelaamiseen. Mukaan mahtui myös suoranaisia vahingoittamisyrityksiä, joiden kohteeksi myös Nutivaara joutui.

Lightningin supertähti Nikita Kutsherov taklasi polvillaan laidan lähellä ollutta Nutivaaraa suoraan päänalueelle. NHL:n kurinpito yksikkö palkitsi NHL:n pistepörssin voittanutta venäläistä yhden ottelun pelikiellolla.

Nutivaara sen sijaan selvisi säikähdyksellä.

– Enemmänkin minulla meni hermot siinä, aina lempeä haukiputaalainen ärähtää.

– Tuollaiset jutut eivät kuulu jääkiekkoon. Onneksi näin hänen tulevan ja odotin sitä taklausta, sain sitä kautta hieman suojattua itseäni. Ei siinä onneksi käynyt sen pahemmin. Meni hermot, mutta en lähtenyt perään, kun kapteeni (Nick Foligno) hyökkäsi heti hänen kimppuunsa.

Hermokontrolli on kaiken ytimessä myös sunnuntain kolmannessa osassa. Jos Columbus pystyy pitämään otteen itsellään ja mahdollisesti pääsemään johtoon, Tampan harrastamaan jälkipeliin ei kannata lähteä mukaan. Nutivaara sanookin joukkueen vain nauttivan aistiessaan vastustajan ahdistuksen ja tuskan.

– Parempi se meille on, jos heillä alkaa taas kiehua. Kyllä sen kentällä aika äkkiä huomaa, jos toisella puolella alkaa pinnaa kiristää. Pitää vain antaa heidän paukutella pohkeille ja käännellä välillä vain toista poskea. Siitä menee pata vielä enemmän jumiin.

Tunnekontrolli on tärkeää Nutivaaran mukaan myös toisesta näkökulmasta, sillä meininki Columbuksessa tulee sunnuntaina olemaan päätä huimaava.

– Tunnelma tulee olemaan aivan järjetön. Kärsivällisyys on nyt tärkeä juttu, että pystytään pitämään järki päässä ja pelaamaan yhtä viisaasti kuin vieraissa. Tunnetilaa pitää pystyä huomenna kontrolloimaan.

Toistaako historia itseään?

Toisaalta historiakin on sarjan kolmannessa ottelussa läsnä, halusi Columbus sitä tai ei. Se nimittäin viritteli tasan vuosi sitten samanlaista paukkua tulevaa mestaria Washingtonia vastaan. Se voitti kaksi ensimmäistä ottelua vieraissa ja oli kolmannen ottelun jatkoajalla kahden tolppalaukauksen päässä 3–0-johdosta.

Lars Ellerin Washingtonille iskemä jatkoaikamaali käänsi kuitenkin sarjan suunnan ja Capitals vei seuraavat neljä ottelua.

– Tämä sarja ei todellakaan ole vielä ohi. Jokaisella täällä on mielessä viime vuoden tapahtumat. Kyllä tässä pitää edelleen pelin parantua sarjan edetessä, se on se isoin juttu, Nutivaara päättää.

Lue myös:

Pekka Rinne ja Tuukka Rask tähdistöön, Mikko Rantanen yllätysvoiton arkkitehti

Sebastian Ahon maaliton putki katki – "Toivon, että sillä on suuri merkitys"

Laine Winnipegin harvoja valopilkkuja, Jetsin kesäloma lähenee – ”Jos ei keksitä jotain pian, tulee lyhyt sarja”

Markus Nutivaara koki pistepörssin voittajan turhautumisen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat