Asiantuntijat listasivat: tässä ovat naisten MM-kiekon topit ja flopit

Mitkä asiat sykähdyttivät juuri päättyneissä naisten jääkiekon MM-kisoissa? Entä mitkä olivat kisojen surkeimmat suoritukset? Yle Urheilun asiantuntijat Mira Kuisma, Saara Niemi ja Tuomas Tarkki listasivat.

Kuva: Tomi Hänninen

1

TOPIT: Suomen nuoret pelaajat

Suomen valmennusjohto valitsi MM-kisajoukkueeseen mukaan kolme tyttöjen MM-pronssimitalistia, Elisa Holopaisen, Nelli Laitisen ja Viivi Vainikan. Kolmikko osoitti viimeistään Venäjä-ottelussa, että heidän valintansa oli perusteltua, kun Holopainen ja Vainikka tekivät molemmat maalin ja samaan aikaan Laitinen esitti vahvoja esityksiä puolustuksessa.

– Minun kategoriassani sykähdyttävin urheiluhetki oli, kun Viivi Vainikka tuuletti maaliaan ja yleisö lähti siihen täysillä mukaan, Tuomas Tarkki sanoi.

Kolmikko löi itsensä Espoon MM-kisoissa läpi suuren yleisön tietoisuuteen. He pelasivat vakuuttavasti koko turnauksen läpi ja he saivat myös vastuuta.

– He osoittivat tässä turnauksessa, että pystyvät pelaamaan näissä peleissä samalla tavalla kuin kokeneetkin pelaajat, kolmikkoa tyttöjen maajoukkueessa valmentava Mira Kuisma totesi.

Kuva: AOP

2

TOPIT: Historiallinen välierävoitto

Naisleijonat teki historiaa lauantaina, kun se kaatoi Kanadan välierissä maalein 4–2. Koskaan aiemmin Kanada ei ole ollut arvokisoissa loppuottelun ulkopuolella eikä Suomi ole ollut loppuottelussa.

Yle Urheilun asiantuntijoiden mielestä Suomen voitto ei antanut lisäpotkua vain Suomelle, vaan myös monelle muulle maalle: naiskiekon mahtimaat ovat kaadettavissa.

– Se oli vähän sama kuin aikoinaan Suomi voitti Neuvostoliiton Calgaryn olympialaisissa vuonna 1988, Tuomas Tarkki vertasi.

– On turha katsoa, mitkä olivat tulokset aikaisemmista otteluista. Siinä ottelussa nähtiin, mitä pohjoisamerikkalaisjoukkueiden voittaminen vaatii. Veikkaan, että tulevaisuudessa niin tulee tapahtumaan yhä useammin.

Kuva: Tomi Hänninen

3

TOPIT: Nousija-Tšekin pääsy puolivälieriin

Tšekki nousi täksi kaudeksi A-sarjaan ja oli B-lohkossa hyvin vakuuttava: joukkue voitti kaikki pelaamansa ottelut ja voitti B-lohkon maalierolla 13-5.

– Vielä ei vielä puolivälierissä vauhti riittänyt, mutta Tsekki pystyi kamppailemaan hyvin finaalivastustajaa eli Suomea vastaan. Tsekeissä on tehty pitkään työtä tyttökiekon eteen, ja sitä on odotettu, että milloin joukkue nousee naisissa. Nyt se sitten tapahtui, Mira Kuisma sanoi.

Tuomas Tarkkiin Tšekki teki vaikutuksen etenkin modernilla pelityylillään.

– Veikkaan, että Tšekki on tulevina vuosina ihan vakioporukkaa A-sarjassa, hän sanoi.

Kuva: Tomi Hänninen

4

TOPIT: Japanin 3–2-voitto Ruotsista

B-lohkon alkusarjassa käytiin tiukkaa taistoa putoamista vastaan. Japanin ja Ruotsin välinen ottelu osoitti Japanin joukkueen nousun kohti maailman kärkeä ja ennen kaikkea pelaajien venymiskyvyn.

– Japanin oli pakko voittaa, sillä edes tasapeli ei olisi riittänyt heille A-sarjassa pysymiseen. Ja he pystyivät tekemään ihan viimeisillä minuuteilla voittomaalin, Mira Kuisma perusteli.

Japanin sankariksi nousi Ayaka Toko, joka tosiaan viimeisteli joukkueensa voittomaalin ajassa 58.45.

Tappion myötä Ruotsi putosi ensimmäistä kertaa historiassa B-sarjaan.

Kuva: AOP

5

FLOPIT: Ruotsi

Ruotsi on pelannut pääsarjatasolla niin kauan kuin naiset ovat pelanneet MM-kisoja eli vuodesta 1990 lähtien. Ruotsi on osoittanut vahvuutensa kiekkomaana myös siinä, että niin miehet, pojat ja tytöt ovat A-sarjan vakiokalustoa.

Espoon MM-kisoissa tähän tuli muutos, kun Ruotsi putosi B-sarjaan hävittyään neljästä ottelusta kolme ja voitettuaan vain yhden – ja sekin oli lohkojumbo Ranska.

– Kyllä tämä on katastrofi Ruotsille. Joukkue ei kuitenkaan pelillisesti esittänyt mitään kunnollista ja tämän turnauksen perusteella oli ihan oikein, että he putosivat, Saara Niemi totesi.

Kun Ruotsi ja Ranska putoavat B-sarjaan, nousevat A-sarjaan Unkari ja Tanska. Kuinka nopeasti Ruotsi nousee takaisin pääsarjatasolle, se jää nähtäväksi, mutta ainakin maalla pitäisi olla nousuun hyvät lähtökohdat.

– Ruotsissa satsaukset lajiin ovat paremmat kuin muilla B-sarjatason joukkueilla, Niemi muistutti.

Kuva: Tomi Hänninen

6

FLOPIT: Kanada

Kanadalle putoaminen MM-loppuottelusta oli suuri järkytys, mutta joukkue kasasi itsensä hyvin ja marssi pronssimitaleille kaatamalla Venäjän 7–0. Joukkue ei Yle Urheilun asiantuntijoiden mukaan pelannut yhtä hyvin kuin aiemmin.

– Esimerkiksi Marie-Philip Poulin roudattiin Suomeen asti. Hän pelasi neljä minuuttia ja loukkaantui jälleen, Saara Niemi päivitteli.

– Poulin on ollut joukkueessa monet vuodet se tärkein johtaja ja nyt hänen puuttumisensa oli iso tekijä sille, että Kanadalta puuttui johtajuutta.

Tuomas Tarkin mielestä Kanada ei venynyt yhdessäkään ottelussa. Se pystyi voittamaan niin sanotut helpot ottelut, mutta tiukoissa paikoissa ei ekstravaihdetta löytynyt. Se näkyi muun muassa välieräottelussa, jossa Suomi voitti 4–2.

– USA-peli oli Kanadalta ihan ok, mutta muuten he eivät missään nimessä esittäneet mitään ihmeellistä.

Kuva: Tomi Hänninen

7

FLOPIT: Venäjä

Venäjä sijoittui MM-turnauksessa neljänneksi, mutta joukkue missään vaiheessa osoittanut olevansa todella sijoituksensa arvoinen. Venäjä voitti ainoastaan yhden ottelun, Sveitsin, mutta muuten tahti oli tyly.

– Venäjä pelasi seitsemän peliä ja viisi niistä päättyi murskalukemiin. Ja jokaisessa ottelussa maalivahti vaihtoon otettiin vaihtoon, Tuomas Tarkki hämmästeli.

Jo alkusarjan jälkeen Venäjän maaliero oli 3–22, kun lohkojumbo Sveitsin maaliero oli vain kaksi maalia heikompi. Asiantuntijoiden mielestä tuntuikin siltä, että Venäjä luovutti aina kesken ottelun, kun vastustaja karkasi.

– Esimerkiksi Yhdysvaltoja vastaan Venäjän maaliero oli peräti 0–18. Siinä voi vain kysyä, eikö joukkueelta löydy yhtään enempää yritystä, Saara Niemi sanoi.

Kuva: Tomi Hänninen

8

FLOPIT: Sveitsi ja MM-kisojen pelijärjestelmä

Naisten MM-kisojen sarjajärjestelmä on herättänyt etenkin tänä vuonna ihmettelyä, sillä se on koettu epäreiluksi ja epäurheilulliseksi. Samaa mieltä ovat myös Yle Urheilun asiantuntijat.

– Tämä järjestelmä on outo. Jos häviää kaikki pelit ja on silti viides, Saara Niemi sanoi ja viittasi A-lohkossa pelanneeseen Sveitsiin.

Sveitsi tosiaan hävisi kaikki pelaamansa ottelut, mutta sijoittui silti sijan ylemmäksi kuin kaikki pelinsä voittanut B-lohkon Tšekki.

Naisten MM-kisojen A-sarjaa laajennettiin täksi kaudeksi ja siinä on pelannut kahdeksan sijaan kymmenen joukkuetta. Niin sanottujen pienten kiekkomaiden B-lohkosta pääsi puolivälierävaiheeseen kolme joukkuetta, mutta muuten ne eivät kohdanneet A-lohkon maita.

– Tämä järjestelmä mahdollisti Sveitsille nuorennusleikkauksen tekemisen, sillä se pystyi ottamaan lopettaneiden pelaajien tilalle noin puoli joukkueellista 16–17-vuotiaita pelaajia, Tuomas Tarkki totesi.

Kuva: Tomi Hänninen