MM-kotikisojen hurjasta yleisötavoitteesta jäätiin, ja liitto jää turnauksesta miinukselle – Naisleijonien sensaatiomaiset kisat antavat seuroille työkaluja tulevaan

Kisojen pääsihteeri Tuula Puputti on tyytyväinen Espoon MM-kisoihin, vaikka tavoitteista jäätiin.

Kuva: Tomi Hänninen

Espoon MM-kotikisoissa jäätiin hurjasta yleisötavoitteesta.

Kisojen pääsihteeri Tuula Puputti kertoi Yle Urheilulle finaalipäivänä, että Espoosta tavoiteltiin jopa 80 000–100 000 katsojan kokonaisyleisömäärää. Tavoite oli todella kunnianhimoinen, sillä esimerkiksi edellisissä MM-kisoissa Plymouthissa kokonaiskatsojamäärä oli noin 20 000 katsojan luokkaa.

Espoon kisojen yleisömääräksi muotoutui lopulta 51 247 katsojaa.

Myös talouslukujen valossa tavoitteesta jäätiin, sillä kisoista haettiin nollatulosta.

MM-kotikisoista jää Jääkiekkoliitolle miinusta, mutta summa on Puputin arvion mukaan alle 100 000 euroa. Lopulliset luvut selviävät hieman myöhemmin, kun lipputulot saadaan laskettua ja viimeiset laskut maksettua.

– Suurin haaste on ollut tässä se, että kun kisat myönnettiin, lähdimme tekemään kahdeksan joukkueen kisoja, Puputti sanoi.

Kuva: Tomi Hänninen

MM-kisat kasvatettiin kuitenkin kymmenen joukkueen turnaukseksi. Vaikka aiempaa useammasta MM-pelistä tuli liitolle tuloja, menot kasvoivat myös huomattavasti. Kisat järjestävän liiton vastuulla on kattaa joukkueiden kulut kisojen aattopäivästä, eli virallisten harjoitusten alkamisesta joukkueen putoamista seuraavan päivän lounaaseen.

Lippujen hinnat Espoossa olivat huokeat. Halvimmillaan kaikki päivän pelit pääsi katsomaan muutamalla kympillä.

– Halusimme, että tänne on helppo tulla. Siksi hinnoittelimme liput edullisksi, Puputti sanoi.

Markkinoinnissa suurin satsaus alkoi vasta kisojen kynnyksellä. Etukäteen MM-kisoja markkinoitiin kaikille tyttö- ja naiskiekossa toimiville, mutta suurta yleisöä houkuteltiin paikalle vasta lähellä kisoja.

– Otimme tietoisen riskin siinä, että varsinainen isompi markkinointipanos aloitettiin vasta kisojen kynnyksellä. Vuoden 2016 U20-kisoista opimme, että ihmiset tekevät päätöksen lipun ostamisesta aika myöhään. Silloin jopa 20 prosenttia lipuista myytiin vasta tapahtuman aikana.

Seuraava askel Naisten Liiga

MM-kotikisat oli tällä kaudella Jääkiekkoliitolta suuri satsaus.

Erityisesti Naisleijonien sensaatiomainen voitto Kanadasta luo suomalaisen nais- ja tyttökiekon kehittämiselle hyvän pohjan. Puputti painottaa, että kisojen jälkeen seuroissa on oltava valmiina.

– Nyt kun tytöt soittavat ja kysyvät, minne voi tulla pelaamaan, täytyy olla valmiina. Totta kai me olemme liitossa tukena siinä, että tyttöjä saadaan lajin pariin ja pystymme tarjoamaan laadukasta harjoittelua, mutta lähikontakti tulee seuroista.

Puputti nimeääkin seuraavaksi nais- ja tyttökiekon suureksi kehitysaskeleeksi kotoisen Naisten Liigan laittamisen kuntoon.

– Kotimaisen pelaajan ammattiympäristö on saatava kuntoon ja sitä kautta polku tyttökiekkoilijalle. Tytöt ovat nähneet nyt nämä kisat ja Kanada-voiton, he voivat jo haaveilla olympialaisista ja maajoukkueesta, mutta heillä täytyy olla mahdollisuus haaveilla myös siitä, missä seurajoukkueessa he pelaavat.

Lue myös: