Jo kertaalleen mestaruutta juhlinut Naisleijonat taipui MM-hopealle värikkäiden vaiheiden jälkeen – Yhdysvallat vei voiton voittomaalikisassa

Yhdysvallat oli Suomea parempi voittomaalikilpailussa ja vei viidennen perättäisen maailmanmestaruuden numeroin 2–1.

Kuva: AOP

Ensimmäistä kertaa historiassa MM-finaalissa pelannut Naisleijonat joutui taipumaan Yhdysvalloille värikkäiden vaiheiden jälkeen. Ratkaisu saatiin vasta voittomaalikilpailussa, vaikka Suomi ehti jo tuulettaa maailmanmestaruutta jatkoerässä. Yhdysvallat voitti numeroin 2–1.

Naisleijonat pelasi todella tasaisen ottelun Yhdysvaltoja vastaan. Vaikka Suomi oli ajoittain pinteessä omalla alueellaan Yhdysvaltain pitkissä pyörityksissä, oli Noora Räty jälleen kerran mielettömässä torjuntavireessä. Räty otti useita huipputorjuntoja ja mahdollisti Suomelle jopa pelaamisen mestaruudesta.

Suomen vahvuuksia ottelussa olivat myös hyvä pelikuri ja kärsivällinen pelaaminen. Joukkue malttoi purkaa kiekon välillä rauhassa keskialueelle, eikä hyökkäyksiin lähdetty päättömästi.

Maaliton avauserä

Ottelu alkoi melko tasaisesti. Yhdysvallat oli kuitenkin ahneesti keskialueella kiekoissa, eikä Suomi saanut vaihdettua koko viisikkoa kerralla. Naisleijonat joutui pelaamaan useasti sekakentällisillä, ja jäällä oli väsyneitä pelaajia. Yhdysvallat pääsi siten niskan päälle ja hallitsi ensimmäistä erää.

Erätauolle päästiin Yhdysvaltain pyörityksestä huolimatta tasalukemissa 0–0, mistä suurin kiitos kuului jälleen loistotorjuntoja esittäneelle Noora Rädylle.

Noora Räty oli vakuuttavassa vireessä MM-finaalissa. Kuva: Tomi Hänninen

Yhdysvaltain parhaat paikat tulivat erän loppupuoliskolla. Noin 13 minuutin kohdalla Suomen merkkauspelaaminen petti, ja Lee Stecklein pääsi nousemaan vapaasti maalille. Pidemmän korren tilanteessa veti kuitenkin Räty.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Yhdysvallat pääsi pyörittämään peliä Suomen alueella. Ensiksi Hayley Scamurra pääsi kokeilemaan Rädyn torjuntavirettä. Kiekko jäi pyörimään maalin eteen, josta se purettiin suoraan Hannah Brandtille. Räty venytti vielä melkoiseen haamutorjuntaan räpsällään ja napsaisi Brandtin vedon kiinni.

Yhdysvaltain maali ei hetkauttanut

Toiseen erään Suomi tuli terävästi ja vyörytti pelin Yhdysvaltain alueelle. Naisleijonat pääsikin saman tien ylivoimalle, kun Dani Cameranesi kaatoi Riikka Sallisen.

Suomen ylivoima ei ensimmäisestä yrityksestä lähtenyt pyörimään. Viivavedot, joista Suomi on turnauksessa tehnyt useita ylivoimamaaleja, kilpistyivät yksi toisensa perään kaksiminuuttisen aikana Yhdysvaltain pelaajiin.

Toisen ylivoimansa Suomi sai reilun 27 minuutin pelin jälkeen, mutta peli ei lähtenyt vieläkään pyörimään Yhdyvaltain alueella.

Ylivoimiensa ansiosta Suomi otti pelistä otetta. Yhdysvallat alkoi kuitenkin painostaa erän loppupuoliskolla. Tämä toi tulosta ajassa 35.46. Suomi hukkasi kiekon keskialueella, ja Annie Pankowskin matala veto yllätti Rädyn.

Erän lopussa halli räjähti huutoon, kun Susanna Tapani tasoitti ottelun tarkalla laukauksella yläkulmaan.

Kolmanteen erään Suomi joutui kuitenkin lähtemään tukalasta tilanteesta, kun Riikka Sallinen sai kaksiminuuttisen vielä kaksi sekuntia ennen toisen erän loppua. Sallinen kopautti

Ratkaisu erikoisten vaiheiden jälkeen rankkareilla

Alivoimansa Suomi pelasi todella kypsästi erän alussa. Yhdysvaltain muutamat vedot Räty torjui varmasti.

Erä eteni melko tasaisesti, vaikka Yhdysvallat oli kolmannessakin erässä hienoisesti niskan päällä. Suomi sai venytettyä ratkaisun kuitenkin jatkoerään asti.

Neljällä neljää vastaan pelatun jarkoerän alun Yhdysvallat hallitsi peliä ja tulitti kuteja kohti Rätyä.

Kun jatkoerää oli pelattu reilut kuusi minuuttia Venla Hoville vihellettiin kaksiminuuttinen Suomen puolustuspäässä. Yhdysvallat otti heti jäähyn jälkeen aikalisän. Suomi pelasi todella uhriutuvaa alivoimaa ja onnikin oli puolella, sillä kiekko kävi jo kertaalleen tolpassa.

Suomi oli ratkaista maailmanmestaruuden terävästä vastahyökkäyksestä jatkoerän puolivälin jälkeen. Jenni Hiirikoski laukoi Alex Rigsbyä kohti. Rigsby torjui, mutta pienen töytäisyn seurauksena kiekko putosi vielä peliin. Petra Nieminen oli paikalla irtokiekossa ja laukoi kiekon varmasti maaliin.

Tilanteessa ehdittiin jo näyttää maalia, mutta osumaa mentiin vielä tarkistamaan videolta. Tarkistus kesti todella kauan, ja lopulta tuomio oli hylkäys. Puhuttelevan tilanteen näet täältä.

Erikoista tilanteessa oli, että tuomari antoi Pasi Mustosen vielä haastaa tuomion, vaikka Suomi oli käyttänyt jo aikalisänsä. 

Jo mestaruutta juhlineet Suomen pelaajat joutuivat keräämään varusteensa jäältä. Naisleijonat sai Niemisen tilanteesta kuitenkin ylivoiman, mutta tälläkään kertaa erikoistilanne ei tuottanut tulosta.

Naisleijonat pääsi vielä kerran ylivoimalle, kun Yhdysvallat sai jäähyn vajaat kaksi minuuttia ennen jatkoerän loppua. Viimeinen ylivoima oli Suomen parasta, mutta ratkaisuosumaa ei saatu. Näin mestaria haettiin voittomaalikilpailusta.

Suomelta rankkareissa onnistui vain Minnamari Tuominen. Yhdysvalloilla onnistujia oli puolestaan kaksi, Amanda Kessel ja Annie Pankowski, ja mestaruus meni Yhdysvalloille.

Lue myös: