Asiantuntijoiden mukaan Naisleijonat ovat siirtyneet yksittäisistä onnistumisista jatkuvuuteen – "Pelaajat pelasivat aivan ääritasolla ja olivat niin lähellä jotain suurta"

Naisleijonat oli ottanut opikseen MM-kisojen alkusarjan otteluistaan. Yle Urheilun asiantuntijoiden mielestä Suomi oli ajoittain pohjoisamerikkalaisia maita jopa parempi taktisella puolella.

Kuva: Tomi Hänninen

Suomen naisten jääkiekkojoukkueen peli Espoon MM-turnauksessa ei jättänyt ketään kylmäksi, ei ainakaan jatkopeleissä. Yle Urheilun asiantuntijoiden mielestä Suomi osoitti viimeistään loppuottelussa, että se on ottanut kiekon mahtimaita kiinni.

– Jokaisen pelaajan ja valmennuksen täytyy olla ylpeä tuosta, mitä Suomen joukkue teki finaalissa. Pelaajat pelasivat aivan ääritasolla ja olivat niin lähellä jotain suurta, Saara Niemi totesi ottelun jälkeen.

Tuomas Tarkin mukaan Suomi pystyi haastamaan Yhdysvaltoja finaalissa, mitä pidemmälle ottelu eteni.

– Suomi pystyi haastamaan Yhdysvaltoja etenkin sen vahvuuksissa eli nopeassa kiekossa. Pelaajat pystyivät antamaan painetta yhdysvaltalaisille ja sai omat paikkansa ylivoimilla, Tarkki sanoi.

Ennen Espoon turnausta Suomi oli pystynyt aiheuttamaan pohjoisamerikkalaisille joukkueille ongelmia yksittäisissä otteluissa, mutta nyt se osoitti pystyvänsä tähän useamminkin.

– Suomi pystyi huippupeliin kahdessa pelissä peräkkäin ja alkusarjassakin se kiusasi USA:a kahden erän ajan. Se ei ole enää sattumaa, Mira Kuisma sanoi.

– Suomi pärjäsi todella hyvin pohjoisamerikkalaisten kanssa. Suomen työmoraali, puolustuspeli, fyysisyys ja se, miten pelaajat lukevat tilanteet ja voittavat 1-1-kamppailut osoittivat tämän, Niemi jatkoi ja sanoi Suomen olleen taktisella puolella jopa pohjoisamerikkalaisia edellä joillain osa-alueilla.

Niemen mukaan Suomi oli ottanut alkusarjan otteluista opikseen ja pystyi parantamaan turnauksen aikana peliään.

– Välierässä ja finaalissa Suomi pelasi keskialueella ja puolustuksessa fiksummin kuin aiemmin. Oltiin aktiivisia ja pystyttiin tekemään ratkaisevia maaleja, Niemi kehui.

Suomen kannalta ikävää oli tietenkin se, ettei se saanut haluamaansa täyttymystä unelmalleen. Suomen jatkoerässä tehty maali hylättiin maalivahdin häirintänä ja Yhdysvallat vei MM-kullan rangaistuslaukausten jälkeen. Yle Urheilun asiantuntijat olivat tapahtuneesta yhtä hämmentyneitä kuin kaikki hallissa ja televisioiden äärellä olleet katsojat.

– Jokainen pelaaja antoi kaikkensa jäällä ja hopea on hieno saavutus, vaikka nyt se ei lämmitä yhtään. Tästä ottelusta ja sen tapahtumista puhutaan vielä pitkään, Tarkki totesi.

Lue myös: